OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Άργους-Μυκηνών: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το «Άργος in Green-Blue Action»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου η σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης για την Ανακύκλωση και ευαισθητοποίηση για το Περιβάλλον στο πλαίσιο της Δράσης «Άργος in Green-Blue Action» που διοργανώθηκε από το Δήμο Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία με το Europe Direct Πελοποννήσου και συμμετείχαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, η ΤΕΧΑΝ SA, η RECYCOM και η Fargeco Hellas.

Από την Τρίτη 1η έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΕΧΑΝ, υποδέχονταν στην κεντρική Πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος, μαθητές και πολίτες σε μια δράση ευαισθητοποίησης σχετικά με την χρησιμότητα και τα οφέλη της Ανακύκλωσης.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, στην δράση προστέθηκαν η Fargeco Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των αποβλήτων, των ζωικών υποπροϊόντων και των τηγανέλαιων και η RECYCOM, η οποία δραστηριοποιείται στη συλλογή, διαχείριση και ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενημερώνοντας μέσα από διαδραστικά παιχνίδια για την ορθή διαδικασία διαχείρισης και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και δημότες προχώρησαν σε μία δράση καθαρισμού μέρους του παραλιακού μετώπου του Δήμου στην περιοχή του Τημενίου. Η δράση του ιδρύματος Α Κ Λασκαρίδη επικεντρώνεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης σε όλη τη Μεσόγειο και πρόσφατα, επέκτεινε τη δραστηριότητά του στην υλοποίηση χερσαίων καθαρισμών σε ρέματα, λίμνες, ποτάμια και αρχαιολογικούς χώρους με την ομάδα του προγράμματος “Cyclone Project”.

Ο καθαρισμός του Τημενίου εντάσσεται στα πλαίσια συμμετοχής του Δήμου Άργους-Μυκηνών στις δράσεις ευρωπαϊκής καμπάνιας EU Beach Clean Up, μιας παγκόσμιας εκστρατείας που συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος είναι να διατηρηθούν οι παραλίες, οι ακτές και τα ποτάμια καθαρά, να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και οι ωκεανοί, καθώς και να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα.

Καταλυτικό ρόλο σε ολόκληρη την δράση είχε το EUROPE DIRECT Πελοποννήσου, του οποίου ο ρόλος είναι η ενημέρωση των πολίτων για τις πολιτικές και τις στρατηγικές της ΕΕ, και συμμετείχε ενεργά στη συνδιοργάνωση της.

Πολύτιμος αρωγός υπήρξε και το τμήμα Άργους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο ήταν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κος Ιωάννης Μαλτέζος αφού δήλωσε πως: «Η ανακύκλωση για το Δήμο Άργους Μυκηνών ήταν μέχρι πρόσφατα μια άγνωστη λέξη» αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει προς την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος και τόνισε πως: «Απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας ενός προγράμματος ανακύκλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η εδραίωση της αντίληψης στο δημότη πως δεν είναι δυνατόν να ρυπαίνει ασύστολα. Πρέπει όλα αυτά να μας κάνουν να ζούμε με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με σεβασμό στην κοινωνία και τους ανθρώπους».

Η Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Καινοτομίας, κα Αναστασία Αργυροπούλου, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή των ενεργειών που έχουν γίνει το 2024 δήλωσε:

«Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφέραμε και δημιουργήσαμε από μηδενική βάση ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πολλαπλών ρευμάτων με σχεδόν 40 σημεία συλλογής στο κέντρο και την περιφέρεια του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Πλέον ανακυκλώνουμε αποτελεσματικά πλαστικές, αλουμινένιες και γυάλινες συσκευασίες, χαρτί, ρουχισμό, ιματισμό, υποδήματα, αξεσουάρ ρουχισμού και τηγανέλαια, ενώ προγραμματίζονται και υλοποιούνται διαρκώς νέες προσθήκες.

Κάθε ρεύμα έχει τη δική του χρησιμότητα και αξία, προσδίδοντας άμεσο ή έμμεσο όφελος στον πολίτη και στο περιβάλλον.

Στόχος μας είναι να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια όλων μας. Να μην αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα ως σκουπίδια αλλά ως υλικά, ως πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί ξανά κάτι χρήσιμο. Να γίνει κοινή πεποίθηση πως πλέον υπάρχει λύση για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, να διαφυλάξουμε φυσικούς πόρους και να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στα παιδιά μας.
Γι αυτό και παράλληλα με τις όποιες ενέργειες υποδοχής νέων ρευμάτων ή εγκατάστασης νέων σημείων, προωθούμε με κάθε τρόπο την εξέλιξη των συνηθειών και την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.  Δράσεις σαν και αυτή είναι κομβικής σημασίας στο έργο μας.

Μέσα σε λίγες ημέρες τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης παρακολούθησαν περισσότεροι από 800 μαθητές τις πρωινές ώρες και πλήθος πολιτών τα απογεύματα. Στην εκδήλωση του Σαββάτου συμμετείχαν δεκάδες οικογένειες και ακολούθως στην εκδήλωση της Κυριακής καθαρίστηκε ένα σημαντικό μέρος του παραλιακού μετώπου συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην παγκόσμια εκστρατεία της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών EUBeachCleanUp.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα και αυτή η δράση αλλά και όλους όσους συμμετείχαν».

Η εκπρόσωπος της ΤΕΧΑΝ δήλωσε εντυπωσιασμένη από την αποδοχή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην τοπική κοινωνία αφού μέσα σε λίγες ημέρες συμμετείχαν περισσότεροι από 800 μαθητές και πλήθος πολιτών και σημείωσε τη σημασία της ευαισθητοποίησης στην επιτυχία κάθε προγράμματος ανακύκλωσης.

Ο Εκπρόσωπος της Recycom ανέφερε πως στους λίγους μήνες εφαρμογής του προγράμματος έχουν συλλεγεί περισσότερα από 20.000 κιλά ρουχισμού, τα οποία ενώ διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, έχουν διανεμηθεί σε κοινωφελείς δράσεις, ανθρώπους και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη ενώ όσα δεν ήταν σε κατάσταση που επέτρεπε την επαναχρησιμοποίηση, ανακυκλώθηκαν για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα.

Ο Εκπρόσωπος της Fargeco εξήρε την αξία των ενημερωτικών δράσεων σαν και αυτή καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν πως ένα λίτρο τηγανελαίου που απορρίπτεται στην αποχέτευση μπορεί να βλάψει τον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας έως και 10.000 λίτρα νερού.

Σχετικά Άρθρα

Δυναμική παρουσία της Bloukos Γενική Απολυμαντική στην Kavala Expo 2024!

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Ανακαλύψτε την Αθήνα με δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία

otavoice

Ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία στην Καλαμάτα 21-23/10

otavoice

Δ. Βριλησσίων: «Πράσινο φως» για τη δενδροφύτευση της νησίδας στη Λ. Πεντέλης

otavoice

Πρόγραμμα Εορτασμού 15ης Οκτωβρίου, Ελευθέρια Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό

otavoice

Δ. Πύργου: Διοργανώνει Τουρνουά μπάσκετ στο αθλητικό κέντρο Αγ. Βαρβάρας

otavoice