OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Νισύρου: Το παγκόσμιο γεωπάρκο του νησιού και η διαχείριση απορριμμάτων στα μικρά νησιά

Το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) θα πραγματοποιηθεί στη Νίσυρο 11-13 Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, τον ΕΟΑΝ, τη ΔΗΚΕΝ Νισύρου και το Γεωπάρκο Νισύρου. Στο συνέδριο συμμετέχει και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, μέλος τους ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Τα θέματα που θα εξετάσει το Συνέδριο είναι:

«1. Το υποψήφιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου

2. Διαχείριση Απορριμμάτων σε Μικρά Νησιά»

Ο χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι η αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Νισύρου.

Η έναρξη είναι την Παρασκευή 11/10/2024, ώρα 17.30.

Έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων θα φωτίσουν τις πτυχές των δύο παραπάνω σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Η περιοχή του Γεωπάρκου Νισύρου έχει διαμορφωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο από γεωλογικές δυνάμεις, όσο και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Γεωπάρκο Νισύρου ξεχωρίζει για το ανέγγιχτο ηφαιστιογενές ανάγλυφο που ταξιδεύει τους επισκέπτες στο εντυπωσιακό παρελθόν του. Περιλαμβάνει τους τεράστιους ηφαιστειακούς κρατήρες της καλδέρας, της καρδιάς του νησιού της Νισύρου και τις ιαματικές πηγές, μέχρι τα ηφαιστειακά νησάκια που το περιβάλλουν. Στόχος της Νισύρου είναι η ένταξη του Γεωπάρκου της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN) της UNESCO.

Τα μικρά νησιά παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα. Έχουν περιορισμένη γεωγραφική έκταση, σχετική έλλειψη φυσικών πόρων, πρόβλημα εύρεσης κατάλληλων χώρων για απόθεση απορριμμάτων, υψηλής αξίας γη λόγω τουριστικής ανάπτυξης και έντονη εποχική διακύμανση του πληθυσμού.

Το τελευταίο αυτό έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της ποσότητας απορριμμάτων, δυσανάλογη με την έκταση των νησιών. Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις για τα μικρά νησιά, εξετάζοντας και τις καλές πρακτικές, όπου υπάρχουν.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αθηναίων: Ανακαλύψτε την Αθήνα με δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία

otavoice

Ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία στην Καλαμάτα 21-23/10

otavoice

Δ. Βριλησσίων: «Πράσινο φως» για τη δενδροφύτευση της νησίδας στη Λ. Πεντέλης

otavoice

Πρόγραμμα Εορτασμού 15ης Οκτωβρίου, Ελευθέρια Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό

otavoice

Δ. Πύργου: Διοργανώνει Τουρνουά μπάσκετ στο αθλητικό κέντρο Αγ. Βαρβάρας

otavoice

Ευρωπαϊκή αναγνώριση για τον Δήμο Τρικκαίων

otavoice