OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποιεί για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ιράν – Ισραήλ

Σε ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες λανθασμένες εκτιμήσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ το επόμενο διάστημα.

«Αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», τόνισε ο Μπερνς, ο οποίος αξιολογεί ότι οι ηγέτες στο Ισραήλ και στο Ιράν δεν επιζητούν μεν μια συνολική σύγκρουση, όμως οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν.

Η παρέμβαση του αρχηγού των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ενώ η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του ισραηλινού στρατού στην επίθεση με πυραύλους του Ιράν την περασμένη εβδομάδα σε εβραϊκούς στόχους. Την ίδια ώρα, ο Λίβανος έχει μετατραπεί στο σκηνικό των τελευταίων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν σταματήσει στιγμή.

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποιεί για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Jehad Alshrafi)

«Υπάρχει η πιθανότητα ακούσιων συγκρούσεων και παρεξηγήσεων», επεσήμανε ο Μπερνς, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο και για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες ενέργειες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων».

Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι «η ισραηλινή ηγεσία σταθμίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στο Ιράν», πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η ισραηλινή ηγεσία λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η πυραυλική επίθεση κατά κάποιο τρόπο αποκάλυψε «μερικούς από τους περιορισμούς» στις ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες, σχολίασε ο Μπέρνς, που όμως κατέληξε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη ισχυρές δυνατότητες».

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Ο Μπαρνιέ αντιμέτωπος με πρόταση μομφής της Αριστεράς – Σωσίβιο από την ακροδεξιά

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ-Στα άκρα η σύγκρουση: Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν Γεροβασίλη και στελέχη των “87”

otavoice

Στα 22 δις το εμπορικό έλλειμμα στο 8μηνο – Περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές

otavoice

Χ. Δούκας: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση μου με τον Παύλο Γερουλάνο

otavoice

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του ΥΠ.ΕΣ για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π

otavoice

Συνάντηση κορυφής Σολτς, Μπάιντεν, Μακρόν και Στάρμερ το Σάββατο στο Βερολίνο

otavoice