OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Το Ελληνικό Αργυρούπολη συναντά την Αστάνα! Ιστορική συνεργασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Σε μια ιστορική στιγμή για τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αστάνα, που είναι και η πρωτεύουσα του Καζακστάν. Η αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλή τον δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, μετά από επίσημη πρόσκληση έγινε θερμά δεκτή από τον Περιφερειάρχη της περιοχής, τον Ακίμ (Δήμαρχο) της Αστάνα κ. Μειρχάνοβ Ε.Σ., ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβυς της Ελλάδας, κα Ευθαλία Κακιοπούλου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα κ. Yerlan Baudarbek-Kozhatayev καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης αναφέρει ότι: η Αστάνα φιλοξενεί πάνω από 10.000 Ποντίους, οι οποίοι στάλθηκαν ως εξορία από το Σταλινικό Καθεστώς όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τον Πόντο και αναζήτησαν στη Ρωσία άσυλο. Βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή με τη βοήθεια των Καζάκων κατά τη διάρκεια των μεγάλων διώξεων και αν δεν ήταν οι Καζάκοι δε θα επιβίωναν μέσα στις άγονες και άγριες στέπες.

Με κοινό σημείο αναφοράς, το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, το οποίο θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη σύνδεση των Ποντίων της Αστάνα, που αποτελούν την πιο ισχυρή κοινότητα με την Ελλάδα, ενισχύοντας τις πολιτιστικές και ιστορικές τους ρίζες.

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, πρωταγωνιστής στην ανέγερση του εμβληματικού αυτού έργου, υπέγραψε μια ακόμα σημαντική συνεργασία, η οποία στοχεύει στην προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πόλεων. Η Ποντιακή κοινότητα της Αστάνα είναι μια από τις πιο δυναμικές της Κεντρικής Ασίας.

Η φιλοξενία μας άφησε εκπληκτικές εντυπώσεις. Η πόλη τους ανυπέρβλητα όμορφη και έχουμε μείνει μαγεμένοι, τονίζει ο κ. Κωνσταντάτος.

Η αντιπροσωπεία της Αστάνα πρόκειται να μας επισκεφθεί την 25η Μαρτίου, κατά τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου καθώς και του Παμποντιακού Πανοϋρ, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων μας.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: «…διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο»

otavoice

Υπερψηφίστηκε το ν/σ του ΥΠΕΣ για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: Ομιλίες για την πρόληψη άνοιας και Αλτσχάιμερ

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνάντηση της Α. Μαστοράκου με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Συνεχίζονται οι εργασίες στο Δημοτικό Γυμναστήριο Πεύκης

otavoice

Δ. Κιλκίς: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ιππικής Αντοχής

otavoice