OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΚΕΔΕ-Π. Τσακίρης: Ενισχύουμε τον Πολιτισμό, στηρίζουμε δράσεις για τη Νεολαία

Πολιτικές, δράσεις και πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι Δήμοι της χώρας, με στόχο να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν οι τομείς του Πολιτισμού και της Νεολαίας παρουσίασε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της ΚΕΔΕ, Παντελής Τσακίρης, στο πλαίσιο της εισήγησης που έκανε κατά την τέταρτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει του πρώτου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028, που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Ρόδο.

«Ο πολιτισμός στο σώμα της σύγχρονης κοινωνίας είναι ένα ζωτικό όργανο που τροφοδοτεί και ενισχύει την ανάπτυξή της. Παρόμοιος είναι ο ρόλος της νεολαίας, καθώς αποτελεί για την κοινωνία τον πιο ισχυρό θεμέλιο λίθο της», τόνισε ο κ. Τσακίρης κατά την έναρξη της εισήγησής του και υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση διατηρεί δυναμική σχέση τόσο με τον πολιτισμό, όσο και με τη νεολαία. Αυτή τη μοναδική σχέση μπορούμε ως ΚΕΔΕ να την ενισχύσουμε, να την διευρύνουμε και να την εμπλουτίσουμε επιπλέον με την προώθηση και την υλοποίηση πρωτοβουλιών και ενεργειών».

Ενίσχυσης της εξωστρέφειας

«Ως Επιτροπή Πολιτισμού και Νεολαίας θέσαμε ένα στόχο: να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του Πολιτισμού και, κυρίως, να μπούμε σε μια λογική ψηφιοποίησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών μας. Για το λόγο αυτό κάναμε και ένα βήμα παραπάνω. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς θέλουμε να οργανώσουμε
ένα πλαίσιο ώστε σε πρώτη φάση να ψηφιοποιήσουμε τις Δημοτικές Πινακοθήκες. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γκαλερί και κέντρα πολιτισμού του εξωτερικού, που επιζητούν να δουν έργα ζωγραφικής τοπικών καλλιτεχνών. Η δική μας σπουδή έχει να κάνει με το να δημιουργήσουμε το κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον και τα έργα αυτά να είναι άμεσα ορατά.

Υπάρχει η διεθνής τάση τα έργα των καλλιτεχνών να αποδίδονται σε ψηφιακό περιβάλλον και εμείς στο πλαίσιο αυτό έχουμε διττό στόχο: αφενός τα έργα των τοπικών καλλιτεχνών να τα δουν και να τα θαυμάσουν στο εξωτερικό και, αφετέρου, να δοθεί η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να τα πουλήσουν σε γκαλερί του εξωτερικού. Αυτό που σας λέω δεν είναι ουτοπικό, καθώς ως άτυπος σύμβουλος του Ιδρύματος Κακογιάννη έχουμε έρθει σε επαφή με γκαλερί του εξωτερικού και προσπαθούμε να λάβουμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για ένα έργο που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας έχει να κάνει με αυτό, με την ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

«Να φέρουμε τους νέους κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της ΚΕΔΕ, Παντελής Τσακίρης, αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται από την Επιτροπή, ώστε ο θεσμός των Συμβουλίων Νέων να υιοθετηθεί από ακόμη περισσότερους Δήμους.

«Τα Συμβούλια Νέων είναι σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες και η ΕΕΤΑΑ στο κομμάτι αυτό κάνει εκπληκτική δουλειά. Είναι σημαντικό να λάβουν οι Δήμοι την τεχνογνωσία της και να την αξιοποιήσουν. Η δική μας εμπειρία στο Δήμο Ωραιοκάστρου είναι θετικότατη. Τα παιδιά που συγκρότησαν το Συμβούλιο Νέων τα βάλαμε στη λογική του να μάθουν πώς λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς μπορούν να
υλοποιήσουν ευρωπαϊκά και χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, την Κομοτηνή και οι νέοι να ενδιαφέρονται για τα κοινά. Ως Επιτροπή θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμικά πλαίσια προς αυτή την κατεύθυνση και σας καλώ να συμμετάσχετε για να έχουμε καλό αποτέλεσμα για τους νέους στους Δήμους μας», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

«Οι Δήμοι θέλουμε να έχουν τον πρώτο λόγο. Ενισχύοντας τη δράση μας και προχωρώντας δυναμικά και αποφασιστικά μπροστά με προγραμματισμό και σχεδιασμό μπορούμε να το πετύχουμε», είπε ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας ΚΕΔΕ, Παντελής Τσακίρης.

Σχετικά Άρθρα

ΚΕΔΕ: Στο Ηράκλειο συνεχίστηκαν οι προσυνεδριακές συναντήσεις διαλόγου

otavoice

10/10/2018-10/10/2024: Έξι χρόνια OTAVOICE με συνέπεια και εγκυρότητα

otavoice

Δ. Θεσ/νίκης: Με πόρους του Πράσινου Ταμείου η πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Η διάκριση του Θ. Μουρλά πηγή έμπνευσης για όλους τους νέους»

otavoice

Δ. Αθηναίων: Εγκαινιάζεται η «Διαδρομή Μνήμης 40-44» για τα θύματα του ναζισμού

otavoice

Συνάντηση Δικτύου Δήμων με Ποτάμια με Δ. Παπαστεργίου και «Πράσινο Ταμείο»

otavoice