OTA VOICE
Απόψεις

Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη

Άρθρο του Τρύφωνα Παχή

Έχοντας υπηρετήσει και τους δυο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αιρετός, γνωρίζω καλά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της (SWAT Analysis το λέμε στο marketing). Ξέρω ακόμη τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που την διέπουν και ιδιαίτερα στον 1ο βαθμό, σε επίπεδο Δήμων δηλαδή, έχοντας ζήσει εκ των έσω τέτοιες διαδικασίες. Και μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως ναι, μια Δημοτική Αρχή κι ένας Δήμαρχος με στόχο και όραμα, με σχέδιο και διάθεση να κάνει πράγματα για τον τόπο του και όχι απλώς να γευτεί τις «χαρές» της καρέκλας, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, να δημιουργήσει προοπτική στην τοπική κοινωνία.

Ποιος είναι όμως ο ουσιαστικός ρόλος ενός Δήμαρχου που πραγματικά νοιάζεται για τον τόπο μου και έχει συνειδητοποιήσει την αποστολή του; Που δεν θα διστάσει ακόμη και να συγκρουστεί με τα όποια (μικρά ή μεγάλα, τοπικά ή ευρύτερα) συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει το περίφημο «πολιτικό κόστος», προκειμένου να υπηρετήσει ουσιαστικά το ρόλο του;; Ο κάθε Δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης του Δήμου του, έχει εξουσία και δύναμη στα χέρια του και οφείλει να βλέπει μπροστά, να ενώνει δυνάμεις, να συνεργάζεται και να αξιοποιεί δυνατότητες. Οφείλει να εμπνέει και να καθοδηγεί και όχι απλώς να διαχειρίζεται. Να ξεπερνάει τα εμπόδια και να βρίσκει διεξόδους, προκειμένου να εξυπηρετήσει το καλώς εννοούμενο συμφέρον των δημοτών του και του τόπου του. Ο κάθε Δήμαρχος είναι ηγέτης του τόπου του και ως τέτοιος οφείλει να δρα και να συμπεριφέρεται, σε κάθε περίπτωση.

Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας βρίσκεται εγκλωβισμένη στη ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, πληρώνοντας λάθη του παρελθόντος αλλά και αστοχίες του παρόντος, ίσως πολύ πιο σκληρά απ’ όσο της αναλογεί και της αξίζει. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα που βιώνουμε, αυτό το σκηνικό ζει η κοινωνία μας. Και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτές τις συνθήκες, να ανοίξει δρόμους που θα συμβάλλουν στο να έλθουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα, Δημάρχων που επικεντρώθηκαν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου τους, σήκωσα τα μανίκια και παρήγαγαν έργο ουσιαστικό και έκαναν τη διαφορά. Όχι εύκολα και «αναίμακτα», πάντως την έκαναν. Και τα αποτελέσματα τα γεύεται το σύνολο των πολιτών των Δήμων τους, ακόμη και αυτοί που μπορεί κάποιες φορές να πολέμησαν με πάθος πρωτοβουλίες που μπορεί να «τάραζαν τα τοπικά λιμνάζοντα ύδατα». Βλέπετε σε αυτόν τον τόπο ο χειρότερος εχθρός μας είναι η κακή μας νοοτροπία και η αδυναμία μας να βλέπουμε το προφανές, αιώνες τώρα.

Δεν θα γίνουμε αιθεροβάμονες υποστηρίζοντας πως ένας Δήμαρχος μπορεί να αλλάξει τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα στο σύνολο της. Αυτή η δουλειά είναι ευθύνη άλλων. Ούτε φυσικά ένας Δήμαρχος μπορεί να κάνει τα πάντα. Είναι σαφές όμως πως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες και τις προοπτικές του Δήμου του, με σκληρή δουλειά, συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις. Δημιουργώντας νέους θεσμούς, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και την προβολή του τόπου του, δημιουργώντας δομές και δράσεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν όμως αντίθετα εγκλωβιστεί στην εξυπηρέτηση ανόητων μικροπολιτικών και προσωπικών συμφερόντων, ή στην εκτέλεση κομματικών εντολών (το είδαμε και αυτό σε μεγάλους Δήμους και στο παρελθόν και πρόσφατα), τίποτα δεν θα αλλάξει, τίποτα δεν θα πάει μπροστά.

Και είναι επιτακτική για τον τόπο η ανάγκη να φύγουμε μπροστά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες, με μπροστάρηδες τους Δημάρχους που πραγματικά αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον υπηρετήσουν για το κοινό καλό.

Ο Τρύφωνας Παχής έχει θητεύσει ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων και μέλος των Διοικήσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Είναι απόφοιτος του School of Economics του State University of New York at Buffalo και εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Marketing

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice