OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Βύρωνα: Δεν χρειάζεται προληπτική απολύμανση σχολείων συστήνει ο ΕΟΔΥ

Η Δημοτική Αρχή Βύρωνα από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε κρούσμα του κορωνοϊού – SARS–CoV-2 στη χώρα μας, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, προκειμένου να  λάβει όποια νέα μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουμε προβεί τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Ο γιατρός εργασίας εδώ μέρες έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του Δήμου, σχετικά με το θέμα του κορονοϊού, τόσο με προσωπικές επαφές και συζητήσεις όσο και με έντυπα και αφίσες
  2. Υπάρχει συνεχής συνεργασία με το κέντρο Υγείας Βύρωνα για την λήψη μέτρων. Εργαζόμενοι υπηρεσιών του Δήμου, που έρχονται σε επαφή με κοινό έχουν ήδη εφοδιαστεί με μάσκες και αντισηπτικά σκευάσματα , τις επόμενες ημέρες οι όποιες ελλείψεις παρατηρηθούν θα καλυφθούν άμεσα.
  3. Τα σχολεία εφοδιάζονται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με αντισηπτικά σκευάσματα.
  4. Έντυπο με οδηγίες  για την προφύλαξη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού – SARS–CoV-2 μοιράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε εργαζόμενους, ΚΑΠΗ, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κολυμβητήριο κλπ. Κοινοποιήθηκε δε στο site του Δήμου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  5.  Είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας  Υγείας) και έχουμε υποβάλλει ερώτημα σχετικά με το αν θα πρέπει να προβούμε σε προληπτική απολύμανση των σχολείων του δήμου μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα δεν χρειάζεται απολύμανση των δημοσίων χώρων. Η απολύμανση δεν προστατεύει από μεταγενέστερη, της απολύμανσης, επιμόλυνση.
  6. Καθημερινά εκτιμούμε την κατάσταση και λαμβάνουμε τα μέτρα που προτείνουν οι υπεύθυνοι φορείς υγείας.

Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Οδηγίες προφύλαξης, πρόληψης και αντιμετώπισης όταν εμφανιστούν ανησυχητικά  συμπτώματα.

Συστήνουμε στους συνδημότες μας ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ενημέρωση από υπεύθυνες πηγές. Δεν  εφησυχάζουμε αλλά και δεν πανικοβαλλόμαστε.

Ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας  Υγείας):

1.Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

2.Διατηρούμε  αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως SARS–CoV-2, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είμαστε  πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσουμε  τον ιό.

3.Αποφεύγουμε  να αγγίζουμε  τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξουμε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη μας , μπορεί να μεταφέρουμε  τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό μας.

4.Εάν έχουμε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητούμε   άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώνουμε  τον θεράποντα ιατρό.

5.Εάν ταξιδέψαμε  πρόσφατα σε Κίνα ή Ιταλία και εμφανίσουμε  συμπτώματα (πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας) 14 ημέρες μετά την επιστροφή , παραμένουμε  στο σπίτι και να αναζητούμε  άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι, ή να επικοινωνούμε  με τον ΕΟΔΥ (210-5212000210-5212054) ή με τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ (210-7250050)

6.Αν χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο, να αποφύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή, εάν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε, να φορέσουμε μάσκα.

Απαιτείται ψυχραιμία. Nα μην δημιουργούμε πανικό σχετικά με τον νέο ιό, από τη μία μεριά καθώς δεν είναι κορονοϊός σαν το SARS, όπου η θνητότητα του φθάνει το 10%, αλλά και να μην υποτιμούμε το πρόβλημα, γιατί με βάση τα -μέχρι τώρα- δεδομένα ο κορονοϊός δεν είναι και μια απλή γρίπη.

Σχετικά Άρθρα

Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους Γάλλους και σε όλη την Ευρώπη …»

otavoice

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Δήμος: «Γιορτή για τα Παιδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια»

otavoice

Εθελοντική αιμοδοσία από το Δ. Ωραιοκάστρου την Κυριακή 22/9

otavoice

Δ. Αθηναίων: Ξεκινούν τα Προγράμματα Δημιουργικής Μάθησης για όλες τις ηλικίες

otavoice

Δ. Φυλής: Με μεγάλη επιτυχία το Αρβανίτικο πανηγύρι της Γρίζας

otavoice