OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Αντιδήμαρχος Στάθης Κούπας μιλάει για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ν. Σμύρνης: Πολιτεύομαι με γνώμονα να είμαι ωφέλιμος κι ας μην είμαι συχνά ευχάριστος!

Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Νέας Σμύρνης μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στάθης Κούπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» και τον εκδότη της εφημερίδας, τ. Δημοτικό Σύμβουλο Νέας Σμύρνης (2014 – 2019), Δημήτρη Πανταζή.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στην «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»:

-Κύριε Κούπα, είστε υπεύθυνος της πιο κρίσιμης Αντιδημαρχίας, αυτής των Οικονομικών. Θα ήθελα να μας πείτε αναλυτικά στις παρακάτω ερωτήσεις σε ποια οικονομική κατάσταση είναι σήμερα ο Δήμος Νέας Σμύρνης για την ενημέρωση των συμπολιτών αναγνωστών μας.

Καταρχάς κ. Πανταζή η Αντιδημαρχία οικονομικών σε Δήμο του επιπέδου της Νέας Σμύρνης δεν γνωρίζω αν είναι η πιό χρήσιμη – όπως εσείς λέτε, σίγουρα μπορώ να πω ότι είναι η πιό αντιδημοφιλής. Διότι αναγκάζεσαι να χαλάς πολλά χατίρια, εκτός να λειτουργείς με την λογική του “δώστα όλα”. Ο ομιλών όμως πολιτεύεται με γνώμονα να είναι πάντα ωφέλιμος και ας μην είναι συχνά ευχάριστος!

-Αρχικά πόσες είναι οι συνολικές οφειλές σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και το ταμειακό υπόλοιπο. Πόσο λαμβάνουμε ως Δήμος ως ετήσια τακτική επιχορήγηση και αν επαρκεί για της ετήσιες υποχρεώσεις του;

Θέσατε πολλά θέματα μαζί στην ίδια ερώτηση για αυτό ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Καταρχάς οφείλω να τονίσω για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν οφείλει ούτε σε Δημόσιους οργανισμού; (ΔΕΗ,ΟΤΕ,κλπ), ούτε σε ιδιωτικούς φορείς – με την οικονομική έννοια του ρήματος οφείλω.

ΔΙΟΤΙ: α) εξοφλεί όλες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του εμπρόθεσμα χωρίς να απαιτείται δανεισμός. β) οι υποχρεώσεις που εμφανίζονται στο τέλος κάθε έτους στους ισολογισμούς, απολογισμός, Π/Υ. δεν είναι ληξιπρόθεσμες στην ημερομηνία αυτή και εξοφλούνται εμπρόθεσμα στην επόμενη χρήση, όπως εμπρόθεσμα εξοφλούνται όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου καθόλη την διάρκεια του έτους. γ) Σε όλους τους Ισολογισμούς του έχει σχηματίσει προβλέψεις για ενδεχόμενους κινδύνους και επισφαλείς απαιτήσεις ακολουθώντας τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. δ) Οι δείκτες ρευστότητας όπως προκύπτουν από τους Ισολογισμούς φανερώνουν ότι υπερκαλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.

Τώρα όσον αφορά το χρηματικό υπόλοιπο, λίγες μέρες πριν την συνέντευξη αυτή (26/2/2020) ήταν κάτι περισσότερο από 8.300.000. Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μεγάλη “σπέκουλα” γύρω από αυτό, επιτρέψτε μου να πω τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τον Δήμο μας. Όταν οι πάσης φύσεως αμοιβές προσωπικού ανέρχονται σε 9,6 εκατομμύρια το χρόνο, το Χ.Υ. υπερκαλύπτει 10 τουλάχιστον μήνες μισθοδοσίας, ενώ ο νόμος ορίζει την υποχρέωση ύπαρξης μισθών μόνο 2-3 μηνών στο ταμείο του Δήμου. Ακόμη και αν προσθέσουμε όλες τις ανελαστικές δαπάνες (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ενοίκια κλπ) που ανέρχονται σε 1,9 εκατομμύρια περίπου ο Δήμος θα μπορούσε να λειτουργήσει 8,67 μήνες μόνο από το χρηματικό του υπόλοιπο (χωρίς κανένα επιπλέον έσοδο από καμία άλλη πηγή!).

Επίσης: Η ετήσια τακτική επιχορήγηση (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι (ΚΑΠ) με ορολογία Αυτοδιοίκησης) ήταν πέρισι 7,3 εκατομμύρια περίπου αν συνυπολογισθούν και διάφορες άλλες επιχορηγήσεις για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες. Τότε οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν τα 9,1 εκατομμύρια.

-Πόσα εισπράττουμε ετησίως από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι συμπολίτες μας μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ; Επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε φωτισμό και καθαριότητα; Εκεί υπάρχει η δυνατότητα μιας μείωσης τους χωρίς αυτό να προκαλέσει οικονομικό πρόβλημα στον Δήμο;

Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κυμαίνονται στα 9,4 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ πέρυσι ήταν 9,6 περίπου. (αν συγκρίνεται τους αριθμούς θα παρατηρήσετε ότι είναι περίπου όσο και η μισθοδοσία). Βεβαίως και επαρκούν για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών. Και επειδή αυτό είναι ανταποδοτικό, υποχρεούμεθα εκ του νόμου στους Προϋπολογισμούς μας να ισοσκελίζουμε τα ανταποδοτικά με τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Βεβαίως, όσο περισσότερο εισπράττουμε τα ανταποδοτικά, τόσο περισσότερο μπορούμε να ενισχύσουμε την υπηρεσία – και σε εξοπλισμό, και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Εδώ επιτρέψτε μου μια παρατήρηση: Υπάρχει ένα σημαντικό ποσό συσσωρευμένων ανείσπρακτων δημοτικών τελών, που σταδιακά αυξάνονταν στα χρόνια της κρίσης. Με αποκορύφωμα το 2017 όπου μόνο από την ΔΕΗ ήταν περίπου 3 εκατομμύρια.
Είναι όλοι οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που εμπεριέχουν ως γνωστών και τα δημοτικά τέλη. Δεν είναι καθόλου εύκολη η είσπραξη τους από την ΔΕΗ, πολύ δε περισσότερο από τον Δήμο. Υπάρχει μια σαφής αναστροφή του κλίματος αφού στο τέλος του 2019, το ποσό ελαττώθηκε και ανέρχεται περίπου στα 2,4 εκατομμύρια συνολικά, από την ΔΕΗ και τις υπόλοιπες ηλεκτρικές εταιρίες.

Τώρα σε ότι αφορά την μείωση των δημοτικών τελών, ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα (με την ερώτηση σας) να απευθυνθώ στους δημότες και κατοίκους και να πω τα εξής. Καταρχάς τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Νέας Σμύρνης για τελευταία φορά αυξήθηκαν το 2009. Έκτοτε παραμένουν σταθερά. Το ίδιο προτείναμε και για το 2020.
Υπόψιν υπάρχει απαλλαγή και μειωμένο τιμολόγιο για ομάδες κατοίκων με κοινωνικά κριτήρια. Και ήλθε η αντιπολίτευση και πρότεινε, οριζόντια μείωση δημοτικών τελών κατά 10%. Ακόμη και κάποιοι που όταν ήταν στην διοίκηση του Δήμου δεν είχαν προτείνει ποτέ μείωση !!!

Ας δούμε όμως τι σημαίνει μείωση δημοτικών τελών 10%.

Για μεν τον Δήμο: η αναμενόμενη για το 2020 μείωση εσόδων θα ήταν περίπου 1,15 εκατομμύρια, όταν το σύνολο των επιχορηγήσεων (τακτικών και λειτουργικών-επενδυτικών) δεν αναμένεται να υπερβεί τα 9,1 εκατομμύρια. Δηλαδή η μείωση των δημοτικών τελών αντιστοιχεί στο 22,5% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης προς τον Δήμο.

Για δε τους δημότες – κατοίκους: Για μια οικογένεια που κατοικεί σε σπίτι 100 τ.μ. και συνεπώς πληρώνει 155 ευρώ το χρόνο δημοτικά τέλη, η μείωση του 10% θα σημαίνει εξοικονόμηση 15,5 ευρώ το χρόνο, δηλαδή λιγότερο από 5 πακέτα τσιγάρα τον χρόνο για την τετραμελή οικογένεια. Η σχέση λοιπόν κόστους – οφέλους δείχνει αμελητέα ελάφρυνση για τους δημότες και σημαντική επιβάρυνση για τον Δήμο που ενδεχομένως θα είχε επίπτωση και στο πλήθος και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του δημότες κατοίκους. Αυτά λοιπόν λένε οι αριθμοί όταν τους διαβάζουμε και τους ερμηνεύουμε σωστά!!!

 

-Είστε Αντιδήμαρχος Οικονομικών για έκτη χρονιά, είστε ικανοποιημένος με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των Προϋπολογισμών, με κατά μέσο όρο οκτώ αναμορφώσεις το έτος πόσο ταυτόσημος είναι τελικά ένας Προϋπολογισμός βάση του αρχικού σχεδιασμού του;

Ο Προϋπολογισμός ενός Δήμου – και όχι μόνο – είναι μια πυξίδα της πορείας του στην διάρκεια του έτους. Είναι ένα εργαλείο για τον Δήμο. Το γεγονός ότι συντάσσεται απαραιτήτως ισοσκελισμένος είναι η ασφαλιστική του δικλείδα θα έλεγα. Η κάθε αναμόρφωση του σημαίνει διορθωτικές κινήσεις. Για να πει κανείς ότι οι 6-7 αναμορφώσεις τον χρόνο του επιτρέπουν από τον αρχικό σχεδιασμό του, πρέπει να έχει αποδείξεις ότι άλλαξαν ριζικά οι βασικές αρχικές επιλογές που για μας στο Δήμο Νέας Σμύρνης δεν συμβαίνει!

-Ο Δήμος καταφέρνει να πορευτεί με εύρωστα οικονομικά και το 2020; 

Όλοι οι οιωνοί αυτό δείχνουν!

-Εντός του έτους το Δημαρχείο θα μεταστεγαστεί σε τρείς ορόφους του κτηρίου των Ασφαλειών Μινέτα. Η Αντιπολίτευση στο σύνολο της είχε κατηγορήσει την Δημοτική Αρχή για αυτή της την επιλογή. Θεωρείται ότι το ενοίκιο εκεί συγκριτικά με τα εκείνο από τα υπάρχοντα τρία κτήρια που συστεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο μας θα μας εκτροχιάσει όπως είχε ακουστεί;

Όλοι επικεντρώνουν την κριτική τους στο ενοίκιο που είναι μεν βασικό κριτήριο – ιδιαίτερο για μένα – παραγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για την ασφάλεια αλλά και την άνεση που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στον χώρο τους για να αισθάνονται ευχάριστα, οπότε θα είναι πιο αποδοτικοί πρός όφελος του Δήμου. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα. Οι τρείς όροφοι που θα νοικιάσει ο Δήμος στο κτήριο Μινέττα για να μεταστεγασθούν εκείνες οι υπηρεσίες που σχεδιάζει, θα επιφέρουν επιπλέον επιβάρυνση ενοικίων τόση που μπορεί να τη σηκώσει, με άνεση ο Προϋπολογισμός του!

-Με εκφρασμένη τη βούληση του Δημάρχου κ. Τζουλάκη, να αποχωρήσει στο τέλος της τετραετίας, θέλω να σας ρωτήσω αν προτίθεσθε να διεκδικήσετε το Δημαρχιακό αξίωμα στις επόμενες εκλογές, όπως έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται στην πόλη;

Κ. Πανταζή δεν ξέρω τι ψιθυρίζεται στην πόλη και τι όχι, σας πληροφορώ όμως ότι δεν έχω πει κάτι σχετικό πουθενά. Αφού με ρωτάτε όμως, με σκωπτική διάθεση θα σας απαντήσω πως κάνετε την ερώτηση σε κάποιον που έχει πολύχρονη παρουσία ως Δημοτικός Σύμβουλος, που στη συνέχεια διεκδίκησε δύο φορές την δημαρχία, που διετέλεσε 8 χρόνια αρχηγός της Αντιπολίτευσης, που έχει ήδη 6 χρόνια Αντιδήμαρχος και που μέχρι το τέλος της τετραετίας, ίσως γίνουν εννέα, στην πιο κρίσιμη Αντιδημαρχία – όπως την χαρακτηρίσατε – αν δεν είστε σε θέση να του «εξασφαλίσετε» ότι θα εξακολουθεί να έχει την ίδια καλή υγεία και «σώας τας φρένας» για τα επόμενα χρόνια!!! Καλά να είμαστε!!!! Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ που με τις τόσο εύστοχες ερωτήσεις σας μου δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθώ πολιτικά στους συνδημότες μας και τους κατοίκους, μέσα από την τεχνοκρατική οπτική των αριθμών των οικονομικών του Δήμου. Τέλος να πω σε όλους τους συνδημότες μας ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι αναρτημένοι οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και απολογισμοί των τελευταίων ετών. Όλα είναι στο φως και στην διάθεση όλων ανά πάσα στιγμή. Σας ευχαριστώ!!

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε το «6ο Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Φοίβος Water Polo Cup»

otavoice

Π.Δ.Μ: Ο Γ.Αμανατίδης στο Νεστόριο με τον Υφ.Υποδομών, Ν.Ταχιάο

otavoice

Ν. Μπάμπαλος: «Έχουμε χρέος να γνωρίζουμε και να τιμούμε την Ιστορία»

otavoice

Π.Θεσσαλίας: Αρνητική στην πλήρη τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων για την ΑΓΕΤ

otavoice

Πραγματοποιήθηκε η 11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο Δ. Κιλκίς

otavoice

Δ. Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης λόγω λειψυδρίας

otavoice