OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Αυγερινός στο OTAVOICE: Η Αττική Αλλάζει! Η Ανατολική Αττική στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών!

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο OTAVOICE.GR ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός. Η συνέντευξη δόθηκε μέσα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία με τις φωτιές να έχουν χτυπήσει την Ανατολική Αττική και μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αυγερινός απάντησε σε καίρια ερωτήματα για τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την περιοχή ευθύνης του , ενώ έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που έχει υλοποιηθεί στα τρία χρόνια θητείας του.

Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον διευθυντή του OTAVOICE.GR Κ. Αθανάσιο Μπέλτσο στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής, στην Παλλήνη, λόγω του μεγάλου όγκου θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη.

Σήμερα στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης, ο κ. Αυγερινός απαντά για το έργο τριετίας που έχει υλοποιηθεί, για τα έργα υποδομής, για τον τουρισμό, μιλά για την συνεργασία του με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής και για την εκλογολογία.

 Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της θητείας της περιφερειακής αρχής. Αν κάνατε ένα απολογισμό έργου ποια θα ήταν τα βασικά σημεία; Πείτε μας σημαντικά έργα για την καλυτέρευση της καθημερινότητας του πολίτη;

Στις ομιλίες μου λέω πάντα ότι αν ένας πολιτικός δεν μπορεί να δει τον τόπο του όπως θα τον ήθελε να είναι 50 χρόνια μετά, τότε αυτός ο πολιτικός δεν έχει να προσφέρει και πολλά στον τόπο του και στο πολιτικό αξίωμα που κατέχει. Ο πολιτικός πρέπει να έχει όραμα και να είναι αποφασισμένος για σκληρή δουλειά!

Από την αρχή της ανάληψης της Διοίκησης της Περιφέρειας από τον Γιώργο Πατούλη, πρώτος στόχος που τέθηκε σε όλους μας ήταν η καλυτέρευση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε στην υλοποίηση πληθώρας μεγάλων και μικρών έργων.

Πριν αναφερθώ πιο αναλυτικά στα έργα, αξίζει να σας πω ότι στην Ανατολική Αττική κατά την περίοδο από το 2019 έως το 2021 έλαβαν χώρα (σε διάφορα στάδια υλοποίησης) σημαντικά έργα υποδομών που συνολικά ανέρχονται στο 1 δις ευρώ!

Ειδικότερα:
• ολοκληρώνεται ως τον Ιούνιο του 2023 το Κέντρο Συλλογής, Επεξεργασίας και διάθεσης Αστικών Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, ενώ συνεχίζεται εντατικά η κατασκευή των ΚΕΛ σε Μαραθώνα, Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Αρτέμιδα. Προχωράμε εντατικά όμως και το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, που αφορά τους δήμους Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Παιανίας και Γλυκών Νερών με πόρους 518 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

• Δώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλη έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Ανατολικής Αττικής με πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις έργων και μελετών συνολικού ύψους 140 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για τις εργασίες καθαρισμού ρεμάτων για πάνω από 65.000 μέτρα επικίνδυνων περιοχών έφθασε στο 1,3 εκ. ευρώ.


• Χορηγήσαμε σημαντικούς πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών και συγκεκριμένα: α. Σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά κτήρια συνολικού προϋπολογισμού 5,49 εκ. ευρώ, και β. Στον Δήμο Αχαρνών για την ενεργειακή αναβάθμιση με τεχνολογία φωτιστικών LED και σύστημα τηλεδιαχείρισης συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

• Δρομολογούμε, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δομών παιδείας, την κατασκευή νέων σχολικών υποδομών στη Νέα Μάκρη, στο Καπανδρίτι, στον Διόνυσο, στο Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη, στον Σαρωνικό, στο Κρυονέρι και στις Αχαρνές, συνολικού προϋπολογισμού 28,3 εκ. ευρώ.


• Ωθήσαμε την αναβάθμιση των κτιριακών δομών της Περιφέρειας, προχωρώντας στην ανακαίνιση και επέκταση σε νέο χώρο των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, δίνοντας ένα τέλος στην πρότερη κατάσταση που ταλαιπωρούσε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία εύρεσης και μίσθωσης νέου ακινήτου που θα καλύπτει με σύγχρονο τρόπο τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

• Εντάξαμε 77 νέα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο και για τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, συνολικού ύψους 125,6 εκ. ευρώ που αφορούν σε διάφορες ανάγκες όπως ενδεικτικά σε αστικές αναπλάσεις, ανάπτυξη αθλητικών και σχολικών υποδομών, εξοικονόμησης ενέργειας κλπ.


Καινοτομήσαμε με την υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς που αφορούν:

α. την από κοινού, μεταξύ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, προώθηση δράσεων όπως: η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής, η λειτουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, η ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου της αγροτικής γης και η χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Αττικής για την ίδρυση Κόμβου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ και

β. την από κοινού, μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την Περιφέρειας Αττικής, δράση για τη λήψη μέτρων προστασίας της Παράκτιας Ζώνης της Ανατολικής Αττικής αλλά και τη χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ μέσω του ΠΕΠ Αττικής, για την έρευνα και καινοτομία αιχμής στο υδάτινο περιβάλλον με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της Γαλάζιας Οικονομίας συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Τέλος, προχωράμε σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα έργο που δεν είναι άλλο από την κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας, προϋπολογισμού 36 εκ.€, που αναπτύσσεται σε μια έκταση 65 στρεμμάτων εντός του Δήμου της Ραφήνας και το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων ομαδικά αθλήματα για αθλητές με αμαξίδιο!  Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης συμβολικής σημασίας αφού αναδεικνύει την Αττική και σε Περιφέρεια Ίσων Ευκαιριών!

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι η Αττική είναι εδώ και τρία χρόνια ένα μεγάλο “εργοτάξιο” και θα συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό ακόμη ταχύτερα το επόμενο διάστημα πάντα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη!

Ποια είναι η συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας με τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής; – Σε τι επίπεδο είναι;

Αναμφισβήτητα χωρίς την καθημερινή επαφή μου με τους Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής και το αντίστροφο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επέλθει ο απαιτούμενος συντονισμός για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Έχοντας εμπειρία 25 ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, μου είναι απολύτως σαφές ότι οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους σχέσεις κάνουν πραγματικά τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής γνωρίζουν ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για οποιοδήποτε θέμα του Δήμου τους, όπως άλλωστε ανοικτή είναι και για όλους τους πολίτες. Έχουμε δε και την εξαιρετική τύχη ο Περιφερειάρχης μας να προέρχεται κι εκείνος από τα σπλάχνα της Αυτοδιοίκησης, έχοντας διατελέσει επί σειρά 3 θητειών Δήμαρχος.

Συνεπώς δίνουμε μεγάλη σημασία στην καλή συνεργασία με τους Δήμους έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα προβλήματα των πολιτών. Στην Ανατολική Αττική μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση ότι με τους Δημάρχους έχουμε χτίσει μία πολύ στενή και παραγωγική σχέση έτσι ώστε να λύνουμε τα θέματα γρήγορα και με προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε εμπράκτως κατά την πολύ απαιτητική περίοδο της Πανδημίας που παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα συνεχή lock down μπορέσαμε και υποστηρίξαμε αποτελεσματικά τους πολίτες.

 Κύριε Αυγερινέ, τι βαθμό θα βάζατε στο έργο σας;

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να βαθμολογούμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας για το παραγόμενο έργο. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως Διοίκηση στην Περιφέρεια είναι η άποψη και η εποικοδομητική κριτική των πολιτών για το έργο μας.

Στην ομάδα του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη είμαστε άνθρωποι βγαλμένοι από τις τοπικές κοινωνίες και βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Υλοποιούμε ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα φέρει την Ανατολική Αττική εκεί μου της αξίζει, δηλαδή ανάμεσα στις κορυφαίες περιοχές της Αττικής! Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, ούτε εύκολο ούτε απλό είναι, διότι πρέπει να αντιπαλέψουμε μία κατάσταση συσσωρευμένης αδράνειας και προσπαθούμε να καλύψουμε το “χαμένο έδαφος” ώστε η Ανατολική Αττική να μην υπολείπεται σε υποδομές και υπηρεσίες. Από τα αυτονόητα έως τα πιο σύνθετα ζητήματα προσπαθούμε κάθε μέρα να σπρώξουμε τα πράγματα ένα βήμα τη φορά μπροστά.

Δείτε για παράδειγμα την τεράστια έκπληξη που δείχνουν όσοι εκτός Ανατολικής Αττικής συνομιλητές μου ακούνε ότι στην τρίτη σε πληθυσμό περιφερειακή ενότητα της χώρας μας δεν υπάρχει καν Γενικό Νοσοκομείο! Γίνεται λοιπόν ένας δύσκολος αγώνας δρόμου να κάνουμε έργα όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω που για άλλες περιοχές της χώρας η ύπαρξη τους είναι ήδη αυτονόητη εδώ και δεκαετίες!

Η Ανατολική Αττική διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της χώρας με πολλά σημεία να αποτελούν τουριστικό προορισμό και την εύκολη διέξοδο αναψυχής για τα εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Τι γίνεται για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την προσέλκυση επισκεπτών και εκτός Αττικής;

Έχετε απόλυτο δίκιο για αυτό που λέτε, διότι πράγματι η Ανατολική Αττική διαθέτει ένα ιδιαιτέρως μεγάλο περίγραμμα ακτών, γεγονός που εξάλλου έχει συντελέσει στην ανάπτυξη του παραθεριστικού χαρακτήρα που έχουν οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές της εδώ και δεκαετίες.

Θέλω όμως να φωτίσω -με την ευκαιρία της ερώτησης σας- και μια άλλη διάσταση που είναι λιγότερο γνωστή για την Ανατολική Αττική. Αναφέρομαι στην πανέμορφη ενδοχώρα της, η οποία διαθέτει πολλές επιλογές εναλλακτικού τουρισμού που πραγματικά περιμένουν να ανακαλυφθούν από το ευρύτερο κοινό! Πρόκειται για μια ευρεία γκάμα, από τον περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό για την εξερεύνηση της πανέμορφης φύσης της Αττικής μέσα από ένα ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών, έως την γαστρονομία και τον οινοτουρισμό, οι οποίοι αναδεικνύουν την πλούσια αγροτική παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής μας και μπορούν να την βάλουν με αξιώσεις στον σύγχρονο διεθνή τουριστικό χάρτη.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο κρασί μας -διάσημο από την αρχαιότητα ακόμη- και ως Περιφερειακή Ενότητα ερευνούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης του οινοτουρισμού μέσα από προωθητικά projects όπως “οι Δρόμοι του Κρασιού”.

Συμπερασματικά, η Ανατολική Αττική πιστεύω πως έχει απίστευτες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Με απαράμιλλα πλεονεκτήματα όπως τα δύο μεγάλα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, του Διεθνούς Αεροδρομίου στα Σπάτα, της πολύ κοντινής απόστασης από το κέντρο των Αθηνών, της ύπαρξης κορυφαίων παγκόσμιων ιστορικών οροσήμων όπως είναι ο Μαραθώνας με τα μνημεία του, των δυνατοτήτων ανάπτυξης θρησκευτικού, συνεδριακού και τουρισμού υγείας αλλά και των “ανεξερεύνητων θησαυρών” της “Αττικής ενδοχώρας” που προανέφερα, θεωρώ ότι η Ανατολική Αττική έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ακόμη και να εξελιχθεί σε έναν προορισμό με χαρακτηριστικά “city break”, κάτι που φυσικά θα προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο και θέσεις εργασίας όλο το χρόνο!
Αυτό βέβαια χρειάζεται σχέδιο, σκληρή δουλειά και μεγάλες συνέργειες ιδίως με τον ιδιωτικό τομέα, τις ενώσεις τοπικών παραγωγών και φυσικά την καλή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού.

 Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, ο προεκλογικός χρόνος για τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα και τον σχεδιασμό;

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι καθόλου σωστό να μπλέκουμε τις εκλογές στο καθημερινό μας έργο από το οποίο εξαρτάται ο πολίτης. Με άλλα λόγια, οφείλουμε μαζί με τους Δημάρχους να δουλεύουμε κάθε ημέρα έως τις εκλογές για τις σημαντικές δουλειές της καθημερινότητας. Γι αυτό άλλωστε και ο νομοθέτης έχει προβλέψει και μία περίοδο προσαρμογής μέχρι να αναλάβει η επόμενη διοίκηση. Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καθημερινότητα για τους πολίτες.

Εμείς λοιπόν, μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να υλοποιούμε, χωρίς αποσπάσεις, τα έργα που προανέφερα και να τα παραδίδουμε για χρήση στους συμπολίτες μας. Εξάλλου οι εκλογές είναι σε 15 μήνες περίπου, χρόνος πολύς για να αναλωθεί σε προεκλογικές καμπάνιες αντί για σκληρή δουλειά!

Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών της Αττικής και πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη καμπάνια υπέρ μας από το ίδιο μας το έργο! Οι πολίτες το βλέπουν και θα κρίνουν. Επικεντρώνουμε συνεπώς στο όραμα μας που δεν είναι άλλο από το να καταστήσουμε την Αττική-Πρώτη σε όλους τους τομείς!

 

Από την πρώτη, συμβολική «Πορεία της Γαλιλαίας», η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 

Πάνω ο κ. Αυγερινός με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής. Κάτω με την Ολυμπιονίκη Όλγα Βασδέκη και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Χάρη Παπαδιά.

Σχινιάς, διήμερη δράση καθαρισμού, της Περιφέρειας Αττικής.

Σε μία εκ των πολλών συναντήσεων του, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλόδος κ. Ιερώνυμο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμαρχος Πειραιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής και καινοτομίας στο ΣΕΦ

otavoice

Συμμετοχή του Δήμου Αιγάλεω στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

otavoice

Ο Κώστας Πελετίδης ενάντια στη Νατοϊκή Άσκηση «RamsteinFlag» στην Ανδραβίδα

otavoice

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

otavoice

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2024-Δήμαρχος Σπάρτης: Ο υπερμαραθώνιος ψυχής ξεκίνησε!!

otavoice

Δήμος Γορτυνίας: Νέα διοίκηση στη δημόσια Βιβλιοθήκη Βυτίνας

otavoice