OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Ιωαννιτών και ΔΟΜ υπέγραψαν Mνημόνιο Συνεργασίας για την ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και ο Δήμος Ιωαννιτών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους όσον αφορά κοινές πρωτοβουλίες προς όφελος των μεταναστών, των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών.

Και οι δύο πλευρές θα συμβάλλουν από κοινού στην προώθηση της ισότητας και την εξάλειψη των ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες και άνθρωποι που έχουν ανάγκη, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη και την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Ο ΔΟΜ και τα Ιωάννινα έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία με κύριο άξονα την ένταξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση. Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή ότι η ανθρώπινη και ομαλή μετανάστευση ωφελεί όλους», δήλωσε η Sanja Celebic Lukovac, Επικεφαλής της Αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Δήμο και να ενθαρρύνουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών», πρόσθεσε.
Μια σειρά από πρωτοβουλίες για την πρόληψη της βίας κατά ευάλωτων ομάδων και την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και των φυλετικών διακρίσεων πρόκειται να λάβουν χώρα, μαζί με το σχεδιασμό, την πρόταση και τη συμμετοχή σε δράσεις που επικεντρώνονται στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινότητα.

“Η πόλη των Ιωαννίνων έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Με το μνημόνιο αυτό, ενισχύουμε περαιτέρω τη δέσμευσή μας να διαμορφώσουμε μια κοινωνία όπου κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως καταγωγής, θα μπορεί να ζει, να εργάζεται και να συμμετέχει ισότιμα”, δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μετανάστες που επιλέγουν να ζήσουν στην πόλη μας θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να ενταχθούν ομαλά και να συνεισφέρουν δημιουργικά στην τοπική κοινότητα”, πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια, αμφότεροι ο ΔΟΜ και ο Δήμος Ιωαννιτών έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία ως προς τη διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρώπινους όρους, την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την ένταξη, παρέχοντας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων πληθυσμών και των ατόμων σε ανάγκη, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών.

Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του 2024, ο ΔΟΜ, στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, λειτούργησε στην πόλη ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης (ILC) για πρόσφυγες στην περιοχή της Ηπείρου, όπου εξειδικευμένο προσωπικό υποδεχόταν πρόσφυγες και στήριζε τη διαδικασία ένταξής τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1.179 πρόσφυγες έλαβαν στήριξη στέγασης μέσω επιδοτήσεων ενοικίου, ενώ 323 άτομα έλαβαν βοήθεια για την πρόσβασή τους στην ελληνική αγορά εργασίας. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν 19 εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, φέρνοντας κοντά την τοπική και μεταναστευτική κοινότητα.

Η παρουσία του ΔΟΜ στα Ιωάννινα ξεκίνησε το 2013 με την υλοποίηση του προγράμματος των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης.

Σχετικά Άρθρα

90η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας – Γιορτή αντάξια της ιστορίας της!

otavoice

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

otavoice

Παρουσιάστηκε το Τ.Π.Σ. Χαλκιδέων και Ληλαντίων – Οι προτάσεις του δήμου

otavoice

Με επιτυχία η παράσταση “ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ” του Ευριππίδη στη Νέα Χαλκηδόνα

otavoice

11 η Γιορτή Τσικουδιάς στο Ωραιόκαστρο με χορούς και κρητικά εδέσματα

otavoice

Στον αδελφοποιημένο Δήμο Γεροσκήπου της Κύπρου ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής

otavoice