OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Παρουσιάστηκε το Τ.Π.Σ. Χαλκιδέων και Ληλαντίων – Οι προτάσεις του δήμου

Παρουσίαση Τ.Π.Σ Δημοτικών Ενοτήτων Χαλκιδέων και Ληλαντίων Δήμου Χαλκιδέων – Οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Χαλκιδέων

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, από τους αναδόχους μελετητές του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Α’ φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ) για τις Δημοτικές Ενότητες Χαλκιδέων και Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων, που περιλάμβανε τα αρχικά πορίσματα και εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης.

Στην παρουσίαση, εκ μέρους του Δήμου, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την τοποθέτησή της, η Δήμαρχος Έλενα Βάκα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα σύνταξης του Τ.Π.Σ για τις περιοχές της Χαλκίδας και του Ληλαντίου και στους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος Χαλκιδέων, με συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει στο Υπουργείο, «Με τις προτάσεις μας αυτές, τις οποίες έχουμε ήδη υποβάλλει σε αρχικό στάδιο στους μελετητές, και πρόκειται να υποβάλλουμε και στη συνέχεια με την προβλεπόμενη διαδικασία, έχουμε δύο βασικούς στόχους.

Ο πρώτος είναι να λύσουμε θέματα χρονίζοντα που ταλαιπωρούν τους δημότες, εξασφαλίζοντας σε αυτούς αλλά και στους μελλοντικούς κατοίκους του Δήμου μας, χωρίς αποκλεισμούς, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κατοικία, απασχόληση, ποιότητα ζωής, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλεια, επικοινωνίες και μεταφορές. Επιπλέον, στηρίζουμε το παραγωγικό δυναμικό του Δήμου, στο οποίο βασίζεται η οικονομία του τόπου, καθώς πολλές υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες πρέπει να λειτουργούν νόμιμα και γι’ αυτό θα πρέπει να οριστούν οι κατάλληλες χρήσεις για τη λειτουργία τους.

Ο δεύτερος είναι ένας καθαρά αναπτυξιακός στόχος, γιατί ένας Δήμος για να προοδεύσει πρέπει να είναι χωρικά ανεπτυγμένος. Κύριοι άξονες των προτάσεων μας είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση με την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά των τοπίων και της πολεοδομικής φυσιογνωμίας και ιστορίας των οικισμών του Δήμου μας. Στοχεύουμε σε ένα Δήμο που πρέπει πλέον να εξαργυρώσει τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά, καθώς και την σπουδαία γεωγραφική του θέση, με έμφαση στο συνεχές παραλιακό του μέτωπο. Ένα Δήμο δυναμικό που θα αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και τόπο για μόνιμη κατοικία και επαγγελματική ανάπτυξη.», τόνισε σχετικά η Δήμαρχος Χαλκιδέων.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος επεσήμανε ότι, οι θέσεις του Δήμου Χαλκιδέων και οι προτάσεις που έχει καταθέσει, προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη έρευνα και καταγραφή των αναγκών και προβλημάτων και εκφράζουν τις απόψεις και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτές προέκυψαν μέσα από τη διαβούλευση με πολίτες και φορείς.

Ενδεικτικά οι προτάσεις του Δήμου Χαλκιδεων, για το Τ.Π.Σ, που έχουν υποβληθεί σε πρώτη φάση και θα κατατεθούν εκ νέου, είναι οι εξής:

Για τη Χαλκίδα:

1️⃣Η πλήρης πεζοδρόμηση της περιοχής του Κάστρου, για την ανάδειξη των κτιρίων, με μεταφορά ίσως του συντελεστή δόμησης. Ειδικός χαρακτηρισμός για το ναό της Αγίας Παρασκευής, την οικία Βαϊλου, το σπίτι της οδού Παίδων, το Τζαμί, Φρούριο-Λαογραφικό Μουσείο και ανάδειξη του μεσαιωνικού τείχους.
2️⃣Χαρακτηρισμός του κτιρίου Γεωργιάδη ως χώρο πολιτιστικού – εκθεσιακού κέντρου.
3️⃣Χαρακτηρισμός της αποθήκης του ΟΣΕ, του κτιρίου Ρενιέρη, του Κόκκινου Σπιτιού και του Σπιτιού με τα Αγάλματα ως πολιτιστικά κτίρια.
4️⃣Η ανάδειξη των πηγών της Αρέθουσας και η διατήρηση των όμορων, εκτός σχεδίου, παλαιών βιομηχανικών κτιρίων με χρήσεις που συνάδουν με την ανάδειξή τους.
5️⃣Η ιδιαίτερη χρήση στο Φρούριο της Κανήθου, για την προστασία και ανάδειξή του
6️⃣Χαρακτηρισμός του Μουσείου της Αρέθουσας ως αρχαιολογικό μουσείο.
7️⃣Χαρακτηρισμός του κοινωφελούς τμήματος του Ο.Τ.89 (σημερινό δημοτικό πάρκινγκ, πρώην ΠΙΚΠΑ και παλαιό αρχαιολογικό μουσείο) για πολιτιστική χρήση.
8️⃣Διατήρηση της χρήσης του ΓΠΣ τουρισμός – αναψυχή για το παραλιακό τμήμα της συνοικίας Α΄, μετά την χερσαία ζώνη (μετά την ιχθυόσκαλα).
9️⃣Χαρακτηρισμός του τμήματος από τον Φάρο (περιοχή Παπαθανασίου) έως τη Λιανή Άμμο, ως χώρος κοινόχρηστος, αθλητισμού και αναψυχής.
1️⃣0️⃣Χαρακτηρισμός του Ο.Τ.282 (παλαιό νοσοκομείο) ως Δημαρχείο.
1️⃣1️⃣Μεταφορά σε νέα θέση των Φυλακών Χαλκίδας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του παλαιού πεδίου βολής.
1️⃣2️⃣Επίλυση της έκτασης του Δάρινγκ, μέσω ειδικής μελέτης, για την αξιοποίηση, επανάχρηση και διαφύλαξη του ιστορικού στοιχείου.
1️⃣3️⃣Επίλυση πολεοδομικών ζητημάτων, με επεκτάσεις και αλλαγές στο σχέδιο πόλης, όπως τα όρια της Δ.Ε. Ανθηδώνας, τις εντάξεις τμημάτων στα σχέδια πόλεως στην Κάνηθο, στις Εργατικές Κατοικίες, στη συνοικία Ζ’ και αλλού.
1️⃣4️⃣Κατάργηση των στοών στην περιοχή της Κανήθου και σε άλλες συνοικίες όπως η Ζ’.
1️⃣5️⃣Θεραπεία των χρήσεων γης (γενικής κατοικίας στο ΓΠΣ, αμιγής στο ρυμοτομικό), ώστε να μπορούν ανά γειτονιά να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.
1️⃣6️⃣Ενοποίηση, μέσω επέκτασης, της συνοικίας Ζ΄ με τα Μακεδονικά και τον οικισμό Δύο Δέντρα.
1️⃣7️⃣Χαρακτηρισμός της προβλεπόμενης ΜΕΑ ΧΥΤΥ και του πράσινου σημείου, στην περιοχή του ΠΕΙ Δοκού.
1️⃣8️⃣Επίλυση του ζητήματος του χαρακτηρισμού των κτιρίων άνωθεν του κολυμβητηρίου στη θέση Μπαταργιά, που ενώ έχουν οικοδομηθεί από το 1960, παραμένουν εκτός σχεδίου λόγω του δασικού τους χαρακτηρισμού.
1️⃣9️⃣Αλλαγή του κοινωφελούς χώρου από Διοικητικό Κέντρο Χαλκίδας στο Ο.Τ.1064 της συνοικίας Ζ΄, σε χώρο για κατασκευή των ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ και συνοδών αυτών χρήσεων.
2️⃣0️⃣Χαρακτηρισμός χώρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές αλλά και μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για μεταφορά σε επαρκή χώρο του Δικαστικού Μεγάρου με διατήρηση ωστόσο της θέσης που υφίσταται σήμερα.
2️⃣1️⃣Χαρακτηρισμός της παλαιάς σχολής του Δημόκριτου ως χώρος πολυδύναμου κέντρου πολλαπλών λειτουργιών, για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της τοπικής ανάπτυξης.
2️⃣2️⃣Πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, ανά συνοικία.
2️⃣3️⃣Δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, κοινόχρηστοι χώροι, ανοικτοί χώροι άθλησης και θρησκευτικοί χώροι σε κάθε γειτονιά.

Για το Ληλάντιο:

1️⃣Ανάδειξη του υπάρχοντος πολιτιστικού και ιστορικού στοιχείου (πχ. Ξηρόπολη, Δύο Πύργοι, Κάστρο Φύλλων κ.α).
2️⃣Δημιουργία θεματικών πάρκων στις Αλυκές Κοπανά και στη λίμνη των Φύλλων.
3️⃣Δημιουργία ποδηλατοδρόμων, Μύτικας – παραλία Αγίου Νικολάου, παραλιακό μέτωπο Λαμψάκου, παράλληλα του Λήλαντα.
4️⃣Τουριστική αναπτυξιακή χρήση του παραλιακού μετώπου, με ειδική αναφορά στην περιοχή του ΣΕΛΜΑΝ, η οποία πρέπει να έχει χρήση τουρισμού-αναψυχής.
5️⃣Καθορισμός τμημάτων του παραλιακού μετώπου ως Β’ κατοικία.
6️⃣Επέκταση του σχεδίου πόλεως Βασιλικού.
7️⃣Εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών Αγίου Νικολάου, Μύτικα, Φύλλων. Αφρατίου και Πανοράματος, για τη δημιουργία ορίων με σαφή προσδιορισμό και ενοποίηση μικρών θυλάκων, όπου απαιτείται.
8️⃣Πολεοδόμηση όλων των οικισμών, πλην του Μύτικα.
9️⃣Νομιμοποίηση των χρήσεων που συνάδουν με τη γεωργική παραγωγή στην περιοχή του Μύτικα.
1️⃣0️⃣Καταγραφή των υφιστάμενων παραγωγικών χρήσεων και οργάνωσή τους, για τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα

90η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας – Γιορτή αντάξια της ιστορίας της!

otavoice

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

otavoice

Δήμος Ιωαννιτών και ΔΟΜ υπέγραψαν Mνημόνιο Συνεργασίας για την ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση

otavoice

Με επιτυχία η παράσταση “ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ” του Ευριππίδη στη Νέα Χαλκηδόνα

otavoice

11 η Γιορτή Τσικουδιάς στο Ωραιόκαστρο με χορούς και κρητικά εδέσματα

otavoice

Στον αδελφοποιημένο Δήμο Γεροσκήπου της Κύπρου ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής

otavoice