OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΠΙΝ: Αύξηση προϋπολογισμού σε δύο έργα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς

Δύο αποφάσεις τροποποιήσεων Πράξεων, που αφορούν στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2021-27», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις έχουν ως εξής:

– Για την Πράξη «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ ΠΟΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (Β’ ΦΑΣΗ)», η τροποποίηση αφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού της Πράξης κατά 316.833,78 €.

– Για την Πράξη «ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», η τροποποίηση απόφασης ένταξης αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού της Πράξης κατά 173.044,19 €.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Πράξη «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ ΠΟΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», σύμφωνα με το φυσικό αντικείμενό της, στις ΝΑ υπώρειες του λόφου Μπόρζι κοντά στα σημερινά Τζανάτα, βρίσκεται μυκηναϊκός (περί το 1350 π.Χ.) θολωτός τάφος. Η σπανιότητα του μνημείου, η κατάσταση διατήρησης, η χρονολόγησή του και οι ενδείξεις μεταγενέστερης πιθανής λατρείας στο χώρο το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό. Με το προτεινόμενο έργο προβλέπεται η στερέωση, προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα συντήρησης και να καταστεί ο χώρος λειτουργικός για όλους.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της τροποποίησης της ανωτέρω Πράξης αφορά στην επικαιροποίηση / αναπροσαρμογή του Φυσικού και Οικονομικού αντικειμένου του Υποέργου 1 και μείωση του κόστους αυτού κατά 85.000€, στην αύξηση κατά 316.833,78€ οικονομικού αντικειμένου του Υποέργου 3 και προσθήκη Υποέργου 5 (Ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για προσωποποιημένες ξεναγήσεις).

Όσον αφορά στην Πράξη «ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», σύμφωνα με το φυσικό αντικείμενό της, ο ταφικός περίβολος του Φισκάρδου, στη θέση «Τηγάνια», όπου τοποθετείται και το κέντρο της αρχαίας πόλης, ανήκει στον τύπο των ναόσχημων ταφικών θαλάμων και η χρήση του χρονολογείται από τον 1ο έως τον 4ο αι. μ.Χ. Πρόκειται για ένα μνημειακό ταφικό σύνολο, μοναδικό στα Ιόνια νησιά που παρουσιάζει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο, ενώ η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος. Με το παρόν έργο προβλέπεται η στερέωση, προστασία και ανάδειξη του μνημειώδους ταφικού περιβόλου και των μνημείων που περιλαμβάνει.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της τροποποίησης της ανωτέρω Πράξης αφορά στην προσθήκη Υποέργου 2 και Υποέργου 3, στην αναπροσαρμογή του Φυσικού και Οικονομικού αντικειμένου του Υποέργου 1 και μείωση του κόστους αυτού από 484.000€ σε 470.000€ και στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της Πράξης από 484.000€ σε 657.044,19€.

Σχετικά Άρθρα

Φ. Ζαΐμης: «Κορυφαία προτεραιότητα η ασφάλεια των συμπολιτών μας»

otavoice

Θ. Αμπατζόγλου: «Διπλά κερδισμένος ο Δήμος λόγω αποπληρωμής του δανείου»

otavoice

Ενεργειακά αυτόνομα σχολεία αποκτά ο Δ. Λυκόβρυσης–Πεύκης

otavoice

Δημιουργία λαχανόκηπων σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

otavoice

Χ. Μπονάνος: «Δεν επιτρέπεται αυτά τα μαρτυρικά γεγονότα να ξεχαστούν»

otavoice

Β. Καβαλλάρη: «Πρωταρχικό μας μέλημα η διασφάλιση της υγείας των πολιτών»

otavoice