OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη – Τι ζήτησαν και τι πήραν

Λάζαρος Κυρίζογλου: Έγινε μακρά και διεξοδική συζήτηση όλων των σοβαρών θεμάτων της Αυτοδιοίκησης – Σήμερα οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που επιβαρύνθηκαν από το μισθολογικό και το ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής απορριμμάτων

Τί ζήτησε η ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, την έλλειψη προσωπικού, τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων, τα έργα εξοικονόμησης νερού, την καταστατική θέση των αιρετών

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Η συνάντηση και η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε στον πρωθυπουργό τα πλέον σοβαρά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας και τα οποία αφορούν τα οικονομικά των δήμων, τις ελλείψεις σε προσωπικό, το ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων, το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» (ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ), το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού, θεσμικά ζητήματα και την καταστατική θέση των αιρετών.

– Το 2024 να αποδοθούν 450 εκ. ευρώ επιπλέον στους δήμους

Σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σήμερα οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία παρά την αύξηση της χρηματοδότησής τους (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 και 2024, επιβαρύνθηκαν από το μισθολογικό κόστος – ως απόρροια των αυξήσεων που καλώς δόθηκαν στους εργαζόμενους – από το ενεργειακό κόστος που δεν αποκλιμακώθηκε και από το αδίκως επιβληθέν τέλος ταφής των απορριμμάτων, που δεν αποδίδεται, παρά τη ρητή περί αποδόσεως πρόβλεψη του νόμου.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό τα εξής:

-το 2024 να αποδοθούν στους δήμους οπωσδήποτε επιπλέον 450 εκ. ευρώ πέραν των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού

-να καταργηθεί η πρόβλεψη του άρθρου 44 Ν.5000/2022 που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δις ευρώ στους ΚΑΠ και να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 259 Ν.3852/2010 και σε εξάρτηση με την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) που χρηματοδοτούν το καλάθι των ΚΑΠ.

«Είναι αλήθεια ότι η Αυτοδιοίκηση είχε και έχει τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους πόρους παρά ποτέ για την εκτέλεση έργων. Εμείς μιλάμε όμως για το λειτουργικό κόστος, το οποίο αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι ήταν σωστική για τη λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ και ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία εφαρμογής προγράμματος επισκευής και συντήρησης σχολικών εγκαταστάσεων, ύψους 250 εκ. ευρώ συν τις δωρεές «Μαριέττα Γιαννάκου», επισημαίνοντας ως αυτονόητη την εφαρμογή του μέσω του υπουργείου Εσωτερικών με τους δήμους της χώρας.

Αναμένεται η ανακοίνωση από πλευράς της Κυβέρνησης (Υπουργείο Εσωτερικών και ΓΛΚ) έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των δήμων προς αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους.

-Άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους

Σε ότι αφορά στο προσωπικό των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και το πάγωμα των προσλήψεων επί πολλά έτη, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους να γίνει, έστω και μερική, άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους».
Η ΚΕΔΕ ζήτησε επίσης να γίνουν προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία καθώς επίσης άμεσα και όχι από το 2025, να συνεχιστεί το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών, προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες των δήμων (καθαριότητα, πράσινο, σχολικοί φύλακες κ.λπ.) αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
Για το ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων (ΔΕΥΑ), ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη και ύστερα από μακρό διάλογο με το ΥΠΕΝ και αναμένει το σχετικό σχέδιο νόμου. Επισήμανε δε ότι παραμένει το σοβαρό ζήτημα των υδάτων άρδευσης, που είναι το 90% του νερού που καταναλώνεται.

-Δήμοι και ΔΕΥΑ αδυνατούν να συγχρηματοδοτήσουν έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού, με ωφελούμενους συνολικά 81 δήμους και ΔΕΥΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι μετά την αρχική απόφαση, επιβλήθηκε με ΚΥΑ η συμμετοχή τους στην χρηματοδότηση των έργων με ποσοστό 20%. Δηλαδή σε συνολικό ποσό συμβασιοποιημένων έργων 130.138.000 ευρώ, δήμοι και ΔΕΥΑ καλούνται να συνεισφέρουν 26 εκ. ευρώ.
«Δήμοι και ΔΕΥΑ αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό, οπότε τα συγκεκριμένα έργα κινδυνεύουν με απένταξη – μη εκτέλεση», υπογράμμισε κ. Κυρίζογλου.
Για το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε ήδη, τονίστηκε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.

-Είναι καιρός να ξεκινήσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση

Για τα θεσμικά ζητήματα τονίστηκε ότι η ΚΕΔΕ είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τόνισε ότι «είναι καιρός, αυτό που θελήσατε να ξεκινήσει την προηγούμενη τετραετία σας, να γίνει τώρα, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών». Μάλιστα κατέθεσε στον πρωθυπουργό την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης και την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκησης».

Σχετικά με την καταστατική θέση των αιρετών, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατέθεσε τα εξής δύο πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης:

Οι αποδοχές των αιρετών να παρακολουθούν ποσοστιαία αυτές των γενικών γραμματέων υπουργείων καθώς επίσης να μην τίθενται σε αργία αιρετοί χωρίς την ύπαρξη μιας τουλάχιστον πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Υπήρξε δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ΚΕΔΕ για την καταστατική θέση των αιρετών.

-Πρόσκληση του πρωθυπουργού στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου 2024.
Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ: Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικός σύμβουλος Πύλου- Νέστορος, Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Κώστας Ζαχαριάδης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Ευάγγελος Μπαρμπάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, Ελευθέριος Ραβιόλος, δήμαρχος Καρύστου, Χρήστος Τεντόμας, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Βασίλης Τσιάκος δήμαρχος Καρδίτσας.

Σχετικά Άρθρα

Θ. Αμπατζόγλου: «Διπλά κερδισμένος ο Δήμος λόγω αποπληρωμής του δανείου»

otavoice

Ενεργειακά αυτόνομα σχολεία αποκτά ο Δ. Λυκόβρυσης–Πεύκης

otavoice

Δημιουργία λαχανόκηπων σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

otavoice

Χ. Μπονάνος: «Δεν επιτρέπεται αυτά τα μαρτυρικά γεγονότα να ξεχαστούν»

otavoice

Β. Καβαλλάρη: «Πρωταρχικό μας μέλημα η διασφάλιση της υγείας των πολιτών»

otavoice

Προγράμματα Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 2024–2025

otavoice