OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Β. Καβαλλάρη: «Πρωταρχικό μας μέλημα η διασφάλιση της υγείας των πολιτών»

Στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά σημαντικού ερευνητικού προγράμματος εντομολογικής παρακολούθησης των κουνουπιών, με τίτλο: «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών (Culicidae) στην Περιφέρεια Αττικής», που διενεργείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου ερευνητικό πείραμα πεδίου εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων των Δήμων Μαραθώνα και Αθηναίων, στον οικισμό του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κα Βίκυ Καβαλλάρη βρέθηκε στο σημείο για να παρακολουθήσει από κοντά το πείραμα, το οποίο διεξήγαγε ο εντομολόγος-τακτικός ερευνητής του Μπενάκειου Φυτολογικού Ινστιτούτου, Δρ. Μιχαηλάκης Αντώνιος ενώ παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Κλεάνθης Βαρελάς, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Ζούρος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων κ. Πόπη Γιαννοπούλου, ο Διευθυντής παιδικών κατασκηνώσεων κ. Δημήτρης Ντούνης, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η κα Χριστιάνα Αντωνίου και ο κ. Αυγουστίνος Στεφάνου, Βιολόγοι.

Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κα Β. Καβαλλάρη:

«Σε εφαρμογή των οδηγιών του Περιφερειάρχη μας κ. Νίκου Χαρδαλιά, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, όπως και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, έχοντας ως πρωταρχικό μας μέλημα τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έχει εφαρμοστεί πρόσφατα και στη γειτονική μας Ιταλία με επιτυχία, είναι σημαντικό καθώς η υλοποίησή του οδηγεί τελικώς στη δραστική μείωση του μεγέθους του πληθυσμού του συγκεκριμένου κουνουπιού και σε ειδικές περιπτώσεις ακόμα και στην πλήρη εξαφάνισή του, εφόσον αυτό αποτελεί επιθυμητό στόχο».

Η μέθοδος στηρίζεται στην απελευθέρωση στείρων αρσενικών κουνουπιών Aedes albopictus (τα οποία δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο, μόνο τα θηλυκά κουνούπια λαμβάνουν αίμα) και είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος. Η στείρωση των αρσενικών κουνουπιών γίνεται με μεθόδους που βασίζονται σε ακτίνες Χ (από μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα). Τα απελευθερωμένα αρσενικά κουνούπια ζευγαρώνουν με τα θηλυκά των φυσικών πληθυσμών και το αποτέλεσμα είναι να μην παραχθούν απόγονοι (μη γόνιμα αυγά). Η συνεχής απελευθέρωση στείρων αρσενικών, σε πολλαπλάσιους αριθμούς από εκείνους του φυσικού πληθυσμού-στόχου, έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη δραστική μείωσή τους.

Ο οικισμός του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος, και συγκεκριμένα ο χώρος των παιδικών κατασκηνώσεων, επιλέχθηκε λόγω περιβαλλοντικών παραμέτρων, κατάλληλων για την εξαπόλυση στείρων κουνουπιών, με στόχο τη μελέτη μετακίνησης του κουνουπιού Aedes albopictus σε ημιαστικές περιοχές που γειτνιάζουν με δασικά οικοσυστήματα, καθώς και την αξιολόγηση νέων μεθόδων για τη μείωση του πληθυσμού του.

Στη διεξαγωγή του πειράματος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), συμμετείχαν επίσης ο κ. Γεώργιος Μπαλατσός, ο κ. Βασίλης Καρράς, η κα Κόλλια Δήμητρα και ο κ. Αντώνιος Ψαρρής. ενώ από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου & Π.Υ. της Π.Ε. Ν.Τ. Αθηνών κ. Χαράλαμπος Βασιλείου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου & Π.Υ. της Π.Ε.Α.Α. κ. Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος και οι Προέδροι των Τεχνικών Επιτροπών Διαχείρισης κι Αντιμετώπισης των κουνουπιών, ο κ. Γεώργιος Κώνσταντος, ο κ. Γεώργιος Κιαχόπουλος και η κα Χριστίνα Μανιατάκου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιώς & Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, αντίστοιχα.

Παράλληλα, κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, 09:00΄ έως 11:00΄, διενεργήθηκαν εφαρμογές από εδάφους με ψεκαστικά οχήματα κι από αέρος με ψεκαστικό drone, στις παρόχθιες εστίες των βοηθητικών καναλιών του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον Υδροβιότοπο Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος, στο πλαίσιο του 16ου Κύκλου Περιφοράς Εφαρμογών του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, κατά το έτος 2024.

Σχετικά Άρθρα

Θ. Αμπατζόγλου: «Διπλά κερδισμένος ο Δήμος λόγω αποπληρωμής του δανείου»

otavoice

Ενεργειακά αυτόνομα σχολεία αποκτά ο Δ. Λυκόβρυσης–Πεύκης

otavoice

Δημιουργία λαχανόκηπων σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

otavoice

Χ. Μπονάνος: «Δεν επιτρέπεται αυτά τα μαρτυρικά γεγονότα να ξεχαστούν»

otavoice

Προγράμματα Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 2024–2025

otavoice

Δ. Αθηναίων: Θα συνεχίσουμε να σπάμε τα αποστήματα διαφθοράς, που υπήρχαν στον Δήμο μας

otavoice