OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

EETAA: 2η Συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων Ελλάδας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιριίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Αναστάσιος Μαυρίδης και διευθυντικά στελέχη της ΕΕΤΑΑ, συμμετείχαν στη «2η Συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων ( ΔΗ.ΣΥ.Ν.) Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Οκτωβρίου 2024. στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Κομοτηνής ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΠΕΔ ΑΜΘ-Θ σε συνεργασία με το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής (ΔΗΣΥΝ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στη Συνάντηση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Νικόλας Ευκαρπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έρευνας και Νέας Γενιάς κ. Στέλιος Κατσογριδάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΚΕΔΕ Πολιτισμού και Νεολαίας και Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Αναστάσιος Μαυρίδης.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης “Restart στην συμμετοχή των νέων στα κοινά – Η συμβολή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας” και στη συνέχεια συζήτησε με τους νέους και τις νέες μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων της χώρας.

Στην ομιλία της η Υπουργός τόνισε:

«Η συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι καθοριστική για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που αντανακλά τις ανάγκες των νέων αλλά και τις ανάγκες που οι νέοι διαμορφώνουν για το ίδιο τους το μέλλον……
Στόχος μας είναι κάθε Δήμος να έχει το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, με ισχυρό νομικό πλαίσιο και ύπαρξη καταστατικού, λειτουργώντας ανεξάρτητα από τον κεντρικό φορέα του Δήμου όπου ανήκουν».
Στη συνάντηση πήραν μέρος 13 από τα 16 Δημοτικά Συμβούλια Νέων και συγκεκριμένα τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων Ελασσόνας, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεταμόρφωσης, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Παπάγου Χολαργού, Πειραιά και Ωραιοκάστρου.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση των ΔΣΝ για:

  • τον Ευρωπαϊκό Διάλογο για την Νεολαία, από τον κ. Μπάμπη Παπαϊωάννου, Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης DG EAC B3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
  • την παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Νεολαία Erasmus + Youth, European Solidarity Corps από τις κυρίες Κωνσταντίνα Αις και Πόπη Δάλα της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού Προγραμμάτων ΕΕ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ,
  • την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων από τη κα Ροζίνα Μπερτόλη, Στέλεχος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στην ανάπτυξη διαλόγου σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων της χώρας, υπό τον συντονισμό της κας Γεωργίας Γκόνου, Διευθύντριας Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης της ΕΕΤΑΑ και του Προέδρου του ΔΣΝ Κομοτηνής κ. Αλέξανδρο Χατζόπουλο.

Τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων διατύπωσαν τις θέσεις τους για το ρόλο ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, το ρόλο του στον Δήμο, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Ιδιαίτερη έμφαση στο διάλογο δόθηκε στην δικτύωση των ΔΝΣ της χώρας. Προς αυτή τη κατεύθυνση τα ΔΣΝ συμφώνησαν στην ανάγκη συστηματικής δια ζώσης και διαδικτυακής επικοινωνίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Αναστάσιος Μαυρίδης παρότρυνε τους νέους και τις νέες – μέλη των ΔΣΝ να συνεχίσουν με την ίδια ορμή και ζέση την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος των νέων των περιοχών τους, καθώς και των τοπικών τους κοινωνιών και τόνισε ότι η ΕΕΤΑΑ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την θεσμική εκπροσώπηση των νέων σε τοπικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Γορτυνίας: 60 κλασικά ιστορικά αυτοκίνητα «στόλισαν» τη Δημητσάνα

otavoice

Ο Δήμος Ήλιδας ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη τον Ανδρέα Θεοδοσίου

otavoice

Δ. Νέας Προποντίδας: Αναστολή λειτουργίας Γυμνασίου Ν. Καλλικράτειας

otavoice

Δ.Ελασσόνας: Συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας για καταπολέμηση της φτώχειας

otavoice

Π. Τατούλης: “Η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αγροτικό κόσμο…”

otavoice

«Τουμπιώτικα 2024» από τον Δ. Θεσσαλονίκης και τη Δ’ Δημοτική Κοινότητα

otavoice