OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου Κοζάνης στο πρόγραμμα ΔΑΜ

Την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» της εγκατάστασης και λειτουργίας επτά φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Κοζάνης, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 6.764.158 ευρώ και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 5.411.327 ευρώ.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 100%, των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, μέσω ενός συστήματος που επιτρέπει σε φορείς με πολλαπλές μονάδες ή κτίρια να μοιράζονται την παραγωγή ηλιακής ενέργειας (με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμός), ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εγκατάσταση 7 φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα καλύπτει αποκλειστικά τις ενεργειακές ανάγκες δημόσιων κτηρίων ή εγκαταστάσεων του Δήμου Κοζάνης (όπως δημοτικά και σχολικά κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η κάλυψη αναγκαίων μελετών και υπηρεσιών, τόσο κατά το στάδιο προετοιμασίας, όσο και για το στάδιο της υλοποίησης του έργου, καθώς και τα κόστη σύνδεσης με το δίκτυο.

Όπως τονίζει το Υπουργείο, «Είναι το πρώτο έργο Ενεργειακής Κοινότητας που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και θεωρείται βέβαιον ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τον Δήμο Κοζάνης, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα».

Η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, έχει ως εταίρους: Τον Δήμο Κοζάνης, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου, την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και την Ανώνυμη Εταιρία Διοίκησης – Διαχείρισης Βιοτεχνικού Πάρκου Κοζάνης.

Σχετικά Άρθρα

Δυναμική παρουσία της Bloukos Γενική Απολυμαντική στην Kavala Expo 2024!

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Ανακαλύψτε την Αθήνα με δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία

otavoice

Ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία στην Καλαμάτα 21-23/10

otavoice

Δ. Βριλησσίων: «Πράσινο φως» για τη δενδροφύτευση της νησίδας στη Λ. Πεντέλης

otavoice

Πρόγραμμα Εορτασμού 15ης Οκτωβρίου, Ελευθέρια Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό

otavoice

Δ. Πύργου: Διοργανώνει Τουρνουά μπάσκετ στο αθλητικό κέντρο Αγ. Βαρβάρας

otavoice