OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα: «Χαίρε Μικρασία, Σμύρνη Αλησμόνητη»

Κατάμεστο το ΠΠΙΕΔ για τη συναυλία «Χαίρε Μικρασία, Σμύρνη Αλησμόνητη» του Πασχάλη Τόνιου, με εκλεκτούς συντελεστές. Μνήμες, νοσταλγία, μελωδίες, χρώματα και αρώματα γέμισαν το αγαπημένο θεατράκι.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου στον χαιρετισμό που απηύθυνε:

Αξιότιμε Πρόεδρε του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνη Αυγερινέ
Αξιότιμοι Αντιδήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση με τίτλο «Χαίρε Μικρασία, Σμύρνη αλησμόνητη». Και μόνο η φράση αυτή αρκεί για να περιγράψει την ουσία της εκδήλωσής μας. Η θύμηση της Μικρασίας, το όνειρο των αλησμόνητων πατρίδων, η ανοιχτή πληγή στη συλλογική μας μνήμη παραμένει το ίδιο ισχυρή και κυρίαρχη, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού, όταν οι πατεράδες κι οι παππούδες μας ήλθαν από τις πατρογονικές τους εστίες, σε αυτά εδώ τα φιλόξενα χώματα, που τα έκαναν δικά τους, τα έκαναν τη νέα τους Πατρίδα.

Η μνήμη της Μικρασίας δεν μένει ζωντανή με κλάματα και θρήνους. Περίσσεψε η θλίψη, περίσσεψε η αδικία, περίσσεψαν τα βάσανα. Τώρα, η δική μας γενιά, κρατάμε ζωντανή μέσα μας τη Μικρασία με την τέχνη. Διαβάζουμε τον Βενέζη, την Ιορδανίδου, τους μεγάλους συγγραφείς που έγραψαν για τον ξεριζωμό. Ακούμε τα τραγούδια που μας θυμίζουν τη μακραίωνη ζωή του Ελληνισμού εκεί. Τραγουδάμε, διασκεδάζουμε, κι έτσι τιμούμε με τον δικό μας, ξεχωριστό τρόπο την καταγωγή μας, την παρουσία και την πολιτιστική πρωτοπορία του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη.

Σήμερα έχουμε μαζί μας εκλεκτούς καλλιτέχνες, που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά, αλλά και να αισθανθούμε αυτό το ρίγος, που μας διαπερνά όταν θυμόμαστε τις διηγήσεις των παλιών, όταν διαβάζουμε το «Νούμερο» και τα «Ματωμένοα Χώματα».

Θέλω όμως κυρίως να ευχαριστήσω για την παρουσία του τον μεγάλο μας ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον κύριο Νικήτα Τσακίρογλου που μας έκανε την τιμή να είναι μαζί μας. Είμαστε περήφανοι που ο άνθρωπος και καλλιτέχνης, Νικήτας Τσακίρογλου, είναι ένας από μας. Εκ μέρους των δημοτών και των κατοίκων της πόλης μας, κύριε Τσακίρογλου, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Ας αρχίσουμε λοιπόν. Με ένα τραγούδι στο στόμα, με ένα στίχο, με ένα λογοτεχνικό κείμενο, τιμούμε τη μικρασιατική μας καταγωγή, αναδεικνύουμε το μεγαλείο των προγόνων μας που έζησαν κι ευτύχησαν στην ελληνική γη της Ιωνίας, έως ότου οι βάρβαροι, με το μόνο τρόπο που ξέρουν, μας στέρησαν αυτό που επί χιλιετίες μας ανήκε.

Να περάσουμε όλες και όλοι καλά, και πάντα να έχουμε μέσα μας το «Μικρασία, χαίρε». Είτε ως αποχαιρετισμό, είτε ως νέο καλωσόρισμα.

Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Λίνα Γεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Τάκης Αθανασόπουλος, Αλέκος Γούλας, Μανώλης Διαγουμάς, Ελίνα Δρεπανιά, Γιάννης Πρατσής, Δημήτρης Ζησιμάτος, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Γιώργος Κελλίδης και Γιάννης Λουκιδέλης, ο Αντιπρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Κωνσταντίνος Τομπούλογλου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σερετάκης και η Πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρένα Χωρέμη.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, με ελεύθερη είσοδο.

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στην 30η Έκθεση “KAVALA EXPO 2024”,

otavoice

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ΚΕΠ στην Γορτυνία

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Μετεώρων με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

otavoice

Ανακυκλώνεις και κερδίζεις στα 13 Πολυκέντρα του Δήμου Χαλκιδέων 

otavoice

Ο Χ. Μπονάνος στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας

otavoice

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εβδομάδα πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

otavoice