OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Δήμος Ηλιούπολης προστατεύει τα αδέσποτα ζώα και την άγρια πανίδα του Υμηττού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο Δήμος Ηλιούπολης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων και της άγριας πανίδας της πόλης μας.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία των αδέσποτων ζώων και ακολουθήθηκαν μία σειρά από ενέργειες για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

• Ο Δήμος Ηλιούπολης, με συνεχείς προσπάθειες, προχώρησε σε περισσότερες από 280 στειρώσεις και σημάνσεις αδέσποτων γατών, διασφαλίζοντας τον έλεγχο του πληθυσμού και την υγεία τους. Επιπλέον, 150 αδέσποτες γάτες νοσηλεύτηκαν σε συμβεβλημένα κτηνιατρεία λόγω ασθενειών και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.

• Διασώθηκαν τέσσερις γάτες που είχαν πέσει σε ασβέστη, με τη βοήθεια εθελοντών και φροντιστών, ενώ σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους διασώθηκαν και τους παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

• Ο Δήμος Ηλιούπολης τιμάει το μνημόνιο συνεργασίας με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης για την περισυλλογή των ζώων και την διαχείριση των χώρων φιλοξενίας τους.

• Σε αναγνώριση της σπουδαίας συνεισφοράς των φροντιστών, ο Δήμος διένειμε 3,5 τόνους τροφίμων σε καταγεγραμμένους φροντιστές αδέσποτων, υποστηρίζοντας το πολύτιμο έργο τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η εγκατάσταση ταϊστρών και ποτιστρών σε διάφορα σημεία της πόλης, με την προοπτική τοποθέτησης επιπλέον σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.

• Υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που συμβάλλει στον απεγκλωβισμό αδέσποτων ζώων από επικίνδυνα σημεία, όπως μπαλκόνια και φρεάτια, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

• Επιπλέον, ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σύσταση Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος αδέσποτων ζώων, η οποία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των δράσεων.

• Οι δράσεις του Δήμου Ηλιούπολης δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, αλλά και στη διοργάνωση σημαντικών δράσεων για την Άγρια Πανίδα, καθώς η Ηλιούπολη βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, ο οποίος φιλοξενεί ζώα άγριας πανίδας, παρά τις καταστροφές που έχει αντιμετωπίσει λόγω των πυρκαγιών. Ο Υμηττός παρέχει καταφύγιο σε ζώα όπως αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, κουκουβάγιες και άλλα αρπακτικά πουλιά, καθώς και σε προστατευόμενα είδη ερπετών και αμφιβίων.

Η προστασία αυτών των ειδών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά απέναντι στις προκλήσεις της αστικής ανάπτυξης και των κλιματικών αλλαγών. Μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πυροπροστασίας και διαχείρισης οικοσυστημάτων, ο Δήμος Ηλιούπολης συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού.

• Στο πλαίσιο της προστασίας της Άγριας Πανίδας, διοργανώθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας & Δασοπροστασίας, που στοχεύει στην ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εθελοντών για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση πυρκαγιών, καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας του βουνού.

• Παράλληλα, ο Δήμος Ηλιούπολης στηρίζει το σημαντικό έργο της ΑΝΙΜΑ – Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής, συγκεντρώνοντας, με την αρωγή των πολιτών, υλικό πρώτων βοηθειών για την περίθαλψη των πυρόπληκτων και θερμόπληκτων άγριων ζώων.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη φυσική μας κληρονομιά, ο Δήμος Ηλιούπολης συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που προστατεύουν τα ζώα και το περιβάλλον, καλώντας όλους τους δημότες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Κοζάνης: Ίδρυση οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στην Κοινότητα Κοιλάδας

otavoice

Πρόσκληση του Δήμου Κατερίνης σε συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

otavoice

Πρωτοβουλία του Δ. Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

otavoice

Ο Δ. Ν. Ιωνίας διοργάνωνει τον αγώνα «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων»

otavoice

Βραδιά «αστροπαρατήρησης» το Σάββατο 5/9 στον Δ. Πλατανιά

otavoice

Δ. Πετρούπολης: «Το σπίτι στην οδό Κύπρου είναι σπίτι όλων μας»

otavoice