OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π. Καλακίκος: «Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δε βοηθούν σε τίποτα τον Κεντρικό Έβρο»

Αγαπητοί μου συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Έχω μάθει στη ζωή μου και με αυτό έχω πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια πως τους ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε εμπιστεύονται πρέπει να τους κοιτάς στα μάτια και να τους μιλάς αληθινά.
Άλλωστε όλα σε αυτή τη ζωή είναι δανεικά.

Επιλέγω να απευθυνθώ σε εσάς, χωρίς κομματικές διακρίσεις και προτιμήσεις. Τους πολίτες αυτής της πολύπαθης περιοχής που ένα χρόνο μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά την μεγαλύτερη της Ευρώπης, ακόμη μετρά τις πληγές της και δεν βλέπει φως από το πολιτικό προσωπικό της Αθήνας, αλλά και τους ντόπιους ομολόγους τους.

Γνωρίζετε τις ξεκάθαρες απόψεις και προτάσεις που όλα αυτά τα χρόνια οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει σε όλες αυτές τις πολυδιαφημιζόμενες Επιτροπές των Όρκων Αγάπης.

Κρούσαμε έγκαιρα και επανειλημμένως το καμπανάκι για τον κίνδυνο της δημογραφικής κατάρρευσης του Κεντρικού Έβρου, ο οποίος παρουσιάζει την μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση με ποσοστό 22%, που θα συμπαρασύρει αργά ή γρήγορα και τα άκρα του Νομού , όσο και αν σήμερα κάποιοι πεισματικά αρνούνται να δουν. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι αμείλικτη.

Μιλήσαμε για μέτρα συγκράτησης του πληθυσμού μας και στήριξη των επαγγελματιών μας, των Δημοτών μας, των παιδιών μας. Καταθέσαμε στοχευμένο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ των επαγγελματιών της περιοχής μας και των κατοίκων μας, ζητήσαμε μεταφορικό ισοδύναμο και στοχευμένο επίδομα θέρμανσης. Αναφερθήκαμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Νεοσυλλέκτων στον Κεντρικό Έβρο και ενός νέου Συνοριακού Σημείου Διέλευσης στα όρια του Δήμου Σουφλίου.

Τοποθετηθήκαμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας βασικών υποδομών που απουσιάζουν από την περιοχή μας καθώς και για κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων. Αντί αυτού έχουμε εγκλωβιστεί σαν περιοχή στα στενά όρια της Ζώνης Προστασίας Natura 2000, που διώχνει και δεν προσελκύει επενδύσεις. Πέντε χρόνια ακούμε ότι αλλάζει και ακόμη δεν γίνεται τίποτα.

Τέλος, μιλήσαμε για την ανάγκη η περιφερειακή ανάπτυξη να μην αφορά τις περιφερειακές μεγαλουπόλεις και να υπάρξει ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη ακόμη και του ίδιου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην πόλη του Σουφλίου.

Μάλιστα το τελευταίο ακούστηκε ως επίσημη δέσμευση από τα πλέον επίσημα χείλη.

Νιώθουμε περήφανοι που ως Δημοτική Αρχή διεκδικήσαμε τεκμηριωμένα την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής η οποία θα γίνει στον Έβρο. Ως αλληλέγγυοι πολίτες του Έβρου θα στηρίξουμε την ίδρυση αυτής στην Ορεστιάδα. Διαπιστώσαμε όμως μετά λύπης πως οι επίσημοι κυβερνητικοί θεσμικοί μας δεν έλαβαν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες και τους λόγους που το Πανεπιστημιακό Τμήμα επιβαλλόταν να ιδρυθεί στον Δήμο Σουφλίου.

Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, κανέναν επίσημο κυβερνητικό βουλευτή δεν είχαμε στο πλευρό μας, παρά τα διαρκώς φιλικά χτυπήματα στην πλάτη μας. Προφανώς γι’ αυτό και οι τρεις αρνούνταν πεισματικά να προβούν σε δήλωση υποστήριξης, κάτι που έκαναν με γενναιότητα οι δύο Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες μας και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Συνέβαλαν μαζί με εμάς να ληφθεί η απόφαση ίδρυσης της Κτηνιατρικής στην περιοχή του Έβρου.
Αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα ότι το υπουργικό κλιμάκιο που μετά βαΐων και κλάδων κατέφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή μας στόχευε μόνο σε προεκλογικού τύπου εξαγγελίες για να αποσπάσει χειροκροτήματα.

Γι’ αυτό και εξαίρεσαν από τους χαιρετισμούς της πρόσφατης προεκλογικής φιέστας ακόμη και τους Μητροπολίτες, φοβούμενοι να μην χαλάσουν οι εντυπώσεις.

Τα χωριά μας και οι κάτοικοί μας αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα έλλειψης ύδατος, το ίδιο και οι αγρότες μας. Οι παραγωγές καταστρέφονται, οι επιστήμονες προειδοποιούν διαρκώς για την κλιματική κρίση και τη λειψυδρία, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Ζητήσαμε εδώ και καιρό την αποκατάσταση και χρησιμοποίηση των φραγμάτων Λύρας και Προβατώνα και άλλων φραγμάτων του Νομού μας, καθώς και αρδευτικών έργων στην περιοχή του Δήμου μας για τα οποία καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Όπως επιτακτική ανάγκη είναι να μας πουν επιτέλους τι θα γίνει με την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών μας που παραμένουν ένα χρόνο μετά εκτεθειμένοι και στο έλεος των συνεπειών των πυρκαγιών.

Όμως αντί όλων αυτών, η λύση του προβλήματος και η επίσημη επιλογή ανάπτυξης για ορισμένους είναι να μειώνονται οι αγροτικές εκτάσεις με την κατασκευή φρακτών, οι οποίοι εξυπηρετούν οικονομικά λίγους και συγκεκριμένους. Πάνε να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό, αλλά αγνοούν τις απεγνωσμένες προειδοποιήσεις μας για τις «εσωτερικές μεταναστεύσεις» που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Δήμο μας. Μάλιστα τώρα μας εξήγγειλαν και μέτρα πριμοδότησης τέτοιων μετοικήσεων, αντί τη στήριξη των μόνιμων κατοίκων μας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Οφείλω σαν Δήμαρχος Σουφλίου να κάνω μια αναδρομή στις επιλογές ανάπτυξης της επίσημης Πολιτείας την τελευταία δεκαπενταετία για τον Δήμος μας.

Από το 2012 και έπειτα μετράμε μόνο λουκέτα, παντού σε οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία είχε έδρα στον Δήμο Σουφλίου. Και τα λουκέτα έχουν όνομα. Είναι γνωστοί και ποιοι κυβερνούσαν και ποιοι εκπροσωπούσαν τον Νομό μας τότε και τώρα.

Με το χέρι στην καρδιά απευθύνομαι σε εσάς και σας λέω ότι τα μέτρα που την προηγούμενη βδομάδα εξαγγέλθηκαν μετά μεγαλοστομιών και χειροκροτημάτων δεν μας χαρίζουν εμάς στον Κεντρικό Έβρο τίποτα, παρά μόνο λίγες ανάσες ακόμη, σε μια περιοχή που πάει με σπασμένα φρένα στον γκρεμό.
Και αυτό λοιπόν οφείλω να σας το καταθέσω γιατί η δική μου μοναδική αγωνία είναι η πρόοδος, η ισόρροπη ανάπτυξη και η συνέχιση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας στον ευαίσθητο, νευραλγικό και ευλογημένο αυτό τόπο μας. Η μόνη μου έγνοια αποτελεί να μην διαγράψουμε αυτά που μέχρι σήμερα πετύχαμε και πέτυχε διαχρονικά αυτός ο τόπος, συνεχίζοντας την λαμπρή ιστορία του.

Είμαι σίγουρος πως οι κάτοικοι του Δήμου Σουφλίου, θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλο και να συνδράμουν μαζί με εμάς για ένα καλύτερο μέλλον της περιοχής μας.

Σας καλούμε ενωμένοι μαζί Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ να είστε σε εγρήγορση.

Να δώσετε Δυναμικό Παρόν σε κάθε Προσκλητήριο.

Ως Σημαιοφόροι νέων αγώνων, με μοναδικό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Άλλωστε την ιστορία και τα κατορθώματα αυτού του τόπου κανείς δεν μπορεί να τα διαγράψει, όσο και αν μια μικρή μερίδα επίσημων θεσμικών προσπαθεί γι’ αυτό.

Οι αξίες και τα όνειρα είναι η δύναμη μας.

Το Δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας, να συνεχίσουμε την προσπάθεια με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος.

Προχωράμε δυναμικά.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πολίτες του Δήμου Σουφλίου.

Σχετικά Άρθρα

Π.Ι.Ν: Στηρίζει τα μικρά νησιά μέσω του προγράμματος GReco Islands

otavoice

Π.Ι.Ν: Συμμετείχε στην 52η Γ.Σ. Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παράκτιων Περιφερειών

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ισχυρές Περιφέρειες»

otavoice

Δ.Πατρέων: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Ναύπλιο και Μυκήνες για το ΚΔΑΠΑμεΑ

otavoice

Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη: «Πάμε… Όπερα!!!» σε συνεργασία με την Π.Κ.Μ

otavoice

Δ. Θήρας: Καλύτερο από ποτέ επέστρεψε το Santorini Experience 2024

otavoice