OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Στ.Ε: Αποζημίωση συκοπαραγωγών της B.Εύβοιας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στα αιτήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αποζημίωση των συκοπαραγωγών της βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” .

Συγκεκριμένα, οι συκοπαραγωγοί του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, κατά την περίοδο που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή που είχαν στα ξηραντήρια – λιάστρες.

Η καταστροφή της παραγωγής τους καταγράφηκε εγκαίρως από τους αρμόδιους ελεγκτές – εκτιμητές των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δεν κατέστη, όμως, δυνατή η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ, διότι τα σύκα βρίσκονταν στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τους πριν την αποθήκευση και δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε συγκεκριμένη κατηγορία, ώστε να αποζημιωθούν.

Πρόκειται για έναν επαγγελματικό κλάδο με σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία της βόρειας Εύβοιας και το δίκαιο αίτημα τους να αποζημιωθούν αναδείχθηκε από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δημήτρη Βουρδάνο, με τις από 15/5, 2/7 & 19/9/2024 επιστολές του προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στις επιστολές του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, ο οποίος είναι αρμόδιος για ζητήματα Κρατικής Αρωγής, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει για τους συκοπαραγωγούς και τα διαδικαστικά εμπόδια για την αποζημίωσή τους. Ακολούθησε σειρά επαφών με τον Υφυπουργό και με υπηρεσιακά στελέχη, με αποτέλεσμα να βρεθεί λύση.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος ενημέρωσε εγγράφως τον Αν. Περιφερειάρχη Δημήτρη Βουρδάνο, ότι διευθετήθηκε το ζήτημα και οι αρμόδιες επιτροπές του ΕΛΓΑ δύνανται πλέον να υπαγάγουν τη ζημιά των συκοπαραγωγών σε συγκεκριμένη κατηγορία ζημιών επιδεκτών αποζημίωσης. Έτσι, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών για την καταβολή αποζημιώσεων!

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:

«Εργαζόμαστε μεθοδικά για να στηρίξουμε τη βόρεια Εύβοια, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές. Εστιάζουμε, όμως και στα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν, όπως στην περίπτωση των συκοπαραγωγών της βόρειας Εύβοιας.

Συνεργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή μαζί τους και αναδείξαμε το πρόβλημα στο Υπουργείο.

Επιδιώξαμε να βρεθεί λύση για την αποζημίωσή τους και ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για τη θετική ανταπόκριση».

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και αρμόδιος για ζητήματα Κρατικής Αρωγής Δημήτρης Βουρδάνος τόνισε:

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς ένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” λύθηκε μέσα από συνεργασία και κοινές προσπάθειες με το Υπουργείο, που είναι προς την ίδια κατεύθυνση με τις δικές μας στην Περιφέρεια, δίνοντας την δυνατότητα σε συμπολίτες μας να συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας» που αποτελούν ΠΟΠ προϊόν της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και το μοναδικό εισόδημα πολλών συκοπαραγωγών».

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Δημάρχου Διονύσου με τον Περιφερειάρχη Αττικής

otavoice

Ιγ. Καϊτεζίδης: «Προτεραιότητά μας η προσβασιμότητα πολιτών με αναπηρία»

otavoice

Ο Δήμος Πεντέλης εκταμιεύει πρώτος τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

otavoice

Με κατάνυξη η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας στο Μοσχάτο

otavoice

Πραγματοποιήθηκε το 14ο Φεστιβάλ «Γη Πολιτισμός Τουρισμός» στον Δ. Πλατανιά

otavoice

Π.Ε. Σερρών: Σύσκεψη στο Διοικητήριο για την ευλογιά των προβάτων

otavoice