OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Βιωματική εκπαίδευση εξοικείωσης με την αναπηρία από τον Δ. Κατερίνης

Να πλησιάσουν περισσότερο τις έννοιες της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας βοήθησε άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών όπως το Κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ, κοινωνικές υπηρεσίες, Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο κ.λ.π. του Δήμου Κατερίνης κ.ά υπηρεσιών, η Βιωματική εκπαίδευση εξοικείωσης με την αναπηρία, από την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” και συγκεκριμένα από ανάπηρα άτομα και επαγγελματίες του χώρου.

Ο λόγος για την εκδήλωση που με μεγάλη ανταπόκριση, με σκοπό τη διεκδίκηση ενός πιο «ανθρώπινου δήμου», υλοποίησε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, χτες Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (συνεδριακή αίθουσα-ισόγειο). «Στόχος μας η εκπαίδευση εξοικείωσης των δημοτικών υπαλλήλων με την αναπηρία. Η ανάπτυξη συμπεριληπτικής νοοτροπίας, για την ισότιμη διαχείριση ανάπηρων επωφελούμενων συνιστά προτεραιότητα της διοίκησης και του Δημάρχου μας, Γιάννη Ντούμου» τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Σάββας Καρυπίδης, ο οποίος έκανε λόγο: για «Δυνατά μηνύματα ζωής και βιωματικές εμπειρίες», για όλους όσοι συμμετείχαν.

Η δράση, στην οποία συμμετείχαν και δημοτικοί υπάλληλοι των Δήμων Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, καθώς και άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών, όπως Αστυνομία, ΕΦΚΑ, Εκπαιδευτικοί κ.ά. πραγματοποιήθηκε από τη συγχρηματοδοτούμενη Πράξη «Συνέχιση Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και δημιουργία ΚΕΜ του Δήμου Κατερίνης» με Κωδικό ΟΠΣ 6004456 στο πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», στην οποία συμμετείχαν και τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέσα από ελεύθερο διάλογο έλυσε απορίες που διατυπώθηκαν. Βιωματικά, οι συμμετέχοντες προσέγγισαν την αναπηρία, καθώς σύμφωνα με τις τεχνικές συνοδείας μπήκαν στο ρόλο ενός τυφλού ατόμου και του συνοδού αυτού, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδρομές με σκύλο οδηγό τυφλών και να αλληλεπιδράσουν σχετικά.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν: οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης, Θωμάς Αναστασιάδης, Μιχάλης Γεωργιάδης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας, Γιώργος Μακρής κ.ά. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και των εμπλεκομένων με τη διοργάνωση φορέων.

Η ταυτότητα της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση από Εισηγητές/τριες-Εκπαιδευτές/τριες- Βοηθούς/Οδηγούς επικεντρώθηκε ως εξής: Μέσα από ένα διαδραστικό, ψηφιακό παιχνίδι ερωτήσεων έγινε προσέγγιση για την πραγματικότητα της αναπηρίας στην Ελλάδα. Επίσης, ενημέρωση για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ» στο κομμάτι που εμπλέκονται τα Κέντρα Κοινότητας και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, υποστήριξη και εξυπηρέτηση: συμβουλές για αποτελεσματική επικοινωνία και συνδιαλλαγή με αυτιστικά άτομα, υποστήριξη και εξυπηρέτηση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με πρόβλημα στην κίνηση και όπως προαναφέρθηκε τρόποι και μέσα υποστήριξης ατόμων με πρόβλημα όρασης: λευκό μπαστούνι, σκύλος-οδηγός, επίδειξη σκύλου-οδηγού τυφλών σε συνεργασία με πιστοποιημένη σχολή εκπαίδευσης κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Θεσ/νίκης: Ενημέρωση για απόπειρα εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφώνου

otavoice

Δ. Αμαρουσίου: Στην τελική φάση χρηματοδότησης η ανάπλαση του Αρίωνα

otavoice

Δ.Αγ.Παρασκευής: Ολοκλήρωση δεντροφύτευσης στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου

otavoice

Συμπολιτεία: 12 ερωτήματα που δεν έχει απαντήσει ακόμα η Δήμαρχος Πεντέλης

otavoice

Ο Γ. Φωστηρόπουλος παρουσίασε τη Διακήρυξη του προγράμματος SmartBear

otavoice

Δ. Δυτικής Αχαΐας: Αίτημα χρηματοδότησης από το Υπ.Εσ. για τη λειψυδρία

otavoice