OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ειδήσεις Ροή Ειδήσεων Γενική Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Β. Σπανάκης: «Πρόσθετα 220εκ. ευρώ στους Δήμους για το 2024»

«Αυξημένη χρηματοδότηση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ για το 2024 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» προβλέπει το άρθρο 38 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 220 εκατ. ευρώ μαζί με τις αποφάσεις που έχουν υπογραφεί για τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς με αυτές λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα.

Παράλληλα ανέφερε ότι με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για την κάλυψη εποχιακών έκτακτων αναγκών και διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση εάν θα καταψηφίσουν οι βουλευτές της και αυτό το άρθρο όταν την ίδια στιγμή ομιλούν για δήθεν υποστελέχωση των Ο.Τ.Α. Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για πρώτη φορά με το Νομοσχέδιο αυτό έρχεται ο λογαριασμός αρωγής Δήμων για τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους, όπου χρηματοδοτούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που προβλέπεται από τα άρθρα του Νομοσχεδίου. Στο σημείο αυτό επέκρινε και πάλι την Αντιπολίτευση που λέει ότι θα καταψηφίσει το Νομοσχέδιο, την στιγμή που η Κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών που προβλέπει το άρθρο 25, ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με τελευταία προσθήκη του Υπουργού δεν θα είναι μόνον οι οφειλές για τους Δήμους αλλά και για τις Περιφέρειες. Περίπου 3,6 δις. χρωστούν οφειλέτες σε Δήμους και ΔΕΥΑ είπε ο κ. Σπανάκης και εκτός των φυσικών προσώπων μπορούν και τα νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση που προβλέπει 60 δόσεις αποπληρωμής.

«Εάν δε ο οφειλέτης είναι ευάλωτος» είπε ο Υφυπουργός «μπορεί να έχει διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%»! Όσον αφορά το θέμα του εξωδικαστικού, ο Υφυπουργός είπε ότι όποιος χρωστάει πάνω από 10.000 ευρώ μπορεί να μπει στη ρύθμιση του εξωδικαστικού και ανέφερε ότι από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν αυξηθεί οι ρυθμίσεις κατά 75,7%!

Ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε επίσης και στα άρθρα του Νομοσχεδίου που αφορούν στην αναβάθμιση των Συνοριακών Σταθμών και προβλέπουν πλέον ξεκάθαρες και αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων καθώς και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Τέλος ο Υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης (πυρκαγιές, πλημμύρες κα), ρόλος ο οποίος ενισχύεται από την σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων που προβλέπει το Νομοσχέδιο.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ωραιοκάστρου: Ομιλίες για την πρόληψη άνοιας και Αλτσχάιμερ

otavoice

Ακυρώνεται το debate Ανδρουλάκη – Δούκα στην ΕΡΤ

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνάντηση της Α. Μαστοράκου με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Συνεχίζονται οι εργασίες στο Δημοτικό Γυμναστήριο Πεύκης

otavoice

Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον Μίμη Πλέσσα

otavoice

Δ. Κιλκίς: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ιππικής Αντοχής

otavoice