OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Λαοθάλασσα στο Αρτσάχ: “Δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος του Αζερμπαϊτζάν”

 Έκτακτη συνεδρίαση της ΝΑ στο Αρτσάχ: Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αναγέννησης 

Με πρωτοβουλία όλων των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, ενώ συγχρόνως γίνεται συλλαλητήριο στην πλατεία Αναγέννησης του Στεπανακέρτ, υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του λαού του Αρτσάχ.

Μετά τη συνεδρίαση, οι ομιλίες συνεχίζονται σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Vozrozhdenie. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Αρμενίας Arayik Harutyunyan, ο πρώην Πρόεδρος Bako Sahakyan, ο Ιερέας της Μητρόπολης Artsakh, Ruben Vardanyan και άλλοι αξιωματούχοι.

Στο συλλαλητήριο έκανε εναρκτήριο λόγο ο προϊστάμενος της Μητρόπολης Αρτσάχ.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει πλήθος πολιτών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του NEWS.am , κάτοικοι του Στεπανακέρτ έκλεισαν καταστήματα, φαρμακεία και άλλες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης για να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση.

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύνοδο, στην οποία αναφέρει: 

«Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οι δηλώσεις και οι θέσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας και διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τις προοπτικές διευθέτησης της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάγκ και το μέλλον του Αρτσάχ έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στο Αρτσάχ και σε ολόκληρη την αρμενική κοινότητα.

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, εκφράζοντας τη συλλογική βούληση του λαού του Αρτσάχ, θεωρεί απαραίτητο να καθορίσει και να τεκμηριώσει τα ακόλουθα για τον κόσμο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Το Αρτσάχ ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν. Αυτή ακριβώς η ιδέα θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάγκ.
Οποιαδήποτε απόπειρα βίαιης προσάρτησης του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίσημη άδεια για τη διάπραξη άλλης γενοκτονίας κατά του αρμενικού λαού, επομένως οποιοδήποτε έγγραφο με τέτοιο περιεχόμενο είναι απαράδεκτο για τη Δημοκρατία του Αρτσάχ.


Επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η τριάδα Αρμενία-Αρτσάχ-Διασπορά είναι μεταξύ των βασικών θεμελίων όλων των επιτυχιών και επιτευγμάτων μας, καθώς και της διαδικασίας οικοδόμησης κράτους, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αναφέρει τα εξής:

Καμία αρχή στη Δημοκρατία της Αρμενίας δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την αποστολή για τη διασφάλιση της ασφάλειας του λαού του Αρτσάχ ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε έγγραφο που αμφισβητεί την ύπαρξη της κυρίαρχης Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Προτρέπουμε τις αρχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα των δύο Αρμενικών Δημοκρατιών σε διεθνείς πλατφόρμες, με βάση τα υπάρχοντα θεμελιώδη έγγραφα, ιδίως τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της 8ης Ιουλίου 1992.
Καλούμε τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να στηρίζουν το Αρτσάχ, να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Αρτσάχ σε διάφορες χώρες και διεθνείς περιπτώσεις και να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη διαδικασία αναγνώρισης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
Η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι υποστηρικτής της σταθερής ειρήνης και, κατά συνέπεια, των βημάτων που αποσκοπούν στην υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, αλλά οι αρχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν με επιφυλάξεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάγκ δεν έχει ακόμη επιλυθεί.


Οποιοδήποτε έγγραφο ή πρόταση αμφισβητεί την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και το γεγονός της πραγματοποίησής του είναι απαράδεκτο για εμάς, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική και νομική πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί το αίτημα των Αρμενίων του Αρτσάχ, καθώς είναι σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τον ιστορικό ρόλο της Ρωσίας στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και, ειδικότερα, την άμεση και ενεργή συμμετοχή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη διακοπή του πολέμου 44 ημερών που μας επέβαλε το 2020 ο επιτιθέμενος-Αζερμπαϊτζάν, απευθύνουμε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία και ζητήσει να συνεχίσει τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της ασφάλειας του λαού του Αρτσάχ. Για την ενίσχυσή του, προτείνουμε την εισαγωγή πρόσθετων πολιτικών και στρατιωτικών μηχανισμών, λαμβάνοντας υπόψη τους πραγματικούς υπαρξιακούς κινδύνους που απειλούν τους Αρμένιους του Αρτσάχ.
Ο αγώνας μας είναι συνεχής και η θέση μας αμετάβλητη. εκφράζει τη συλλογική βούληση των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο και απορρέει πλήρως από τις αρχές που περιγράφονται στη δήλωση της 14ης Απριλίου 2022 της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Motor Oil: Σε ύφεση η φωτιά – Τρεις εργαζόμενοι ελαφρά τραυματίες

otavoice

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο- 2.800 τραυματίες και 9 νεκροί – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

otavoice

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice