OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνομωσιολόγος με “πάρα πολύ μίσος”, ο εισβολέας στην οικία Πελόζι

Ο Πολ Πελόζι, σύζυγος της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι , δέχθηκε επίθεση με σφυρί στο σπίτι του ζευγαριού στο Σαν Φρανσίσκο από έναν άνδρα δράστη νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δήλωσαν πηγές επιβολής του νόμου στο CNN. Ο δράστης που του επιτέθηκε αναζητούσε την πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με πηγή που ενημερώθηκε για την επίθεση.

Ο εισβολέας αντιμετώπισε τον σύζυγο της Προέδρου στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο φωνάζοντας: «Πού είναι η Νάνσυ; Πού είναι η Νάνσυ;» σύμφωνα με την πηγή. Ο άνδρας που επιτέθηκε στον Πολ Πελόζι προσπάθησε να τον δέσει «μέχρι να επιστρέψει η Νάνσυ στο σπίτι», σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο δράστης έλεγε ότι «περιμένει τη Νάνσυ».

«Δεν ήταν μια τυχαία πράξη. Αυτό ήταν σκόπιμα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο Γουίλιαμ Σκοτ ​​κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έρευνα, προσθέτοντας: «Είναι λάθος. Οι εκλεγμένοι μας αξιωματούχοι είναι εδώ για να κάνουν τις δουλειές των πόλεων τους, των κομητειών τους, των πολιτειών τους και αυτού του έθνους. Οι οικογένειές τους δεν εγγράφονται για να βλάψουν αυτό και είναι λάθος».

Ο Πελόζι, 82 ετών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε «επιτυχή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός κατάγματος κρανίου και σοβαρών τραυματισμών στο δεξί του χέρι και τα χέρια», δήλωσε ο Ντρου Χάμιλ, εκπρόσωπος της Νάνσι Πελόζι, σε δήλωση νωρίς το βράδυ της Παρασκευής. Η δήλωση ανέφερε ότι οι γιατροί αναμένουν ότι θα αναρρώσει πλήρως.

Ο Σκοτ ​​είπε ότι οι αρχές εξακολουθούν να προσδιορίζουν το κίνητρο της επίθεσης, αλλά σκοπεύουν να κατηγορήσουν τον ύποπτο για κακούργημα.

«Ο ύποπτος είναι ακόμα στο νοσοκομείο, αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής: σκοπεύουμε να κρατήσουμε τον ύποπτο, είτε είναι ερήμην είτε αυτοπροσώπως – θα του απαγγελθούν κατηγορίες για κακούργημα», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το απόγευμα χωρίς παρέχοντας πρόσθετες λεπτομέρειες.

Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον και πυροδότησε μια έκρηξη συλλυπητηρίων και καταδίκης από τους ηγέτες του Κογκρέσου και στις δύο πλευρές του διαδρόμου. Έρχεται καθώς οι φόβοι για πολιτική βία που στρέφονται προς τους νομοθέτες παραμένουν υψηλοί μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ καθώς και άλλα βίαια περιστατικά υψηλού προφίλ που στόχευσαν μέλη του Κογκρέσου τα τελευταία χρόνια.

Η Νάνσυ Πελόζι μπόρεσε να μιλήσει με τον σύζυγό της μετά την επίθεση και πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Η Πρόεδρος πέταξε με την οικογένειά της στο Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή για να είναι με τον σύζυγό της και μια άλλη γνωστή πηγή είπε στο CNN το βράδυ της Παρασκευής ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο.

«Η Πρόεδρος και η οικογένειά της είναι ευγνώμονες για την υποστήριξη και τις προσευχές από φίλους, ψηφοφόρους και ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η οικογένεια Πελόζι είναι απίστευτα ευγνώμων σε ολόκληρη την ιατρική ομάδα του κ. Πελόζι και τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου που ανταποκρίθηκαν στην επίθεση», είπε ο Χάμιλ στη δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής.

Η αστυνομία αναφέρει λεπτομερώς πώς εξελίχθηκε η επίθεση
Οι αρχές αναγνώρισαν τον 42χρονο Ντέιβιντ Ντε Πάπ ως ύποπτο για την επίθεση. Οι αξιωματούχοι αναμένουν να «υποβάλουν πολλαπλές κατηγορίες κακουργήματος» σε σχέση με το περιστατικό την επόμενη εβδομάδα, έγραψε στο Twitter η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, Μπρουκ Τζένκινς, το βράδυ της Παρασκευής.

«Συντονιζόμαστε στενά με ομοσπονδιακούς και τοπικούς εταίρους επιβολής του νόμου για αυτήν την έρευνα. Θα υποβάλουμε πολλαπλές κατηγορίες για κακούργημα τη Δευτέρα και αναμένουμε ότι ο DePape θα δικαστεί την Τρίτη. Ο DePape θα λογοδοτήσει για τα αποτρόπαια εγκλήματά του», έγραψε .

Ο Σκοτ ​​εξέθεσε το βράδυ της Παρασκευής τι είδαν οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου όταν έφτασαν στο σημείο.

Όταν οι αξιωματικοί έφτασαν στην κατοικία Pelosi, είπε ο Scott, η εξώπορτα άνοιξε «από κάποιον μέσα» και οι αξιωματικοί – έξω από την πόρτα – παρατήρησαν ότι η Pelosi και ο DePape είχαν το χέρι «σε ένα μόνο σφυρί».

Ενώ ήταν ακόμα έξω από το σπίτι, οι αστυνομικοί είδαν τον DePape να απομακρύνει το σφυρί από τον Pelosi και να επιτεθεί στον Pelosi, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Ο Scott συνέχισε λέγοντας ότι η Pelosi χτυπήθηκε από τον DePape τουλάχιστον μία φορά.

Σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ο Σκοτ ​​είπε ότι ο ύποπτος «τράβηξε ένα σφυρί από τον κ. Πελόζι και του επιτέθηκε βίαια με αυτό».

«Οι αστυνομικοί μας αντιμετώπισαν αμέσως τον ύποπτο, τον αφόπλισαν, τον συνέλαβαν, ζήτησαν έκτακτη βοήθεια και παρείχαν ιατρική βοήθεια», συνέχισε.

Ο Paul Pelosi μπόρεσε να τηλεφωνήσει στο 911 κατά την έναρξη της επίθεσης, σύμφωνα με μια πηγή επιβολής του νόμου και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα. Κατάφερε να κρατήσει τη γραμμή ανοιχτή και ο αποστολέας μπορούσε να ακούσει μια συνομιλία στο παρασκήνιο, σύμφωνα με την πηγή επιβολής του νόμου.

Η Πελόζι μιλούσε με κωδικό, είπε η πηγή επιβολής του νόμου, παρέχοντας αρκετές λεπτομέρειες ώστε ο χειριστής που το άκουγε να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Την ίδια στιγμή, η Πελόζι φαινόταν να προσπαθεί να μην κάνει προφανές στον εισβολέα ότι είχε ανοιχτή γραμμή, περιέγραψε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι ο αποστολέας μπορούσε να ακούσει την Πελόζι να μιλάει για το τι συνέβαινε και έστειλε την αστυνομία για να ελέγξει το σπίτι.

Ο αγώνας με την Πελόζι καταγράφηκε σε μια κάμερα του σώματος της αστυνομίας καθώς η αστυνομία πέρασε από την πόρτα για να παρέμβει, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Ο Τζένκινς επιβεβαίωσε την κλήση, λέγοντας στην Έριν Μπέρνετ του CNN: «Είναι πραγματικά χάρη στον κ. Πελόζι που είχε την ικανότητα να κάνει αυτό το τηλεφώνημα και πραγματικά την προσοχή και τα ένστικτα αυτού του αποστολέα να συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτή την κατάσταση και να κάνει το Η αστυνομία δίνει προτεραιότητα και έφθασε εκεί μέσα σε δύο λεπτά για να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση».

Η αστυνομία μπόρεσε να μιλήσει με τον ύποπτο, ο οποίος υπέστη «μερικούς μικροτραυματισμούς» κατά τη διάρκεια του συμβάντος, είπε ο Τζένκινς. Ο Σκοτ ​​αρνήθηκε να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες για την κατάσταση του υπόπτου το βράδυ της Παρασκευής.

“Πάρα πολύ μίσος”
Ο άνδρας που φέρεται να επιτέθηκε στον Πολ Πελόζι τα ξημερώματα της Παρασκευής δημοσίευσε μιμίδια και θεωρίες συνωμοσίας στο Facebook σχετικά με τα εμβόλια Covid, τις εκλογές του 2020 και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, και ένας γνωστός του είπε στο CNN ότι φαινόταν «άσχετος με την πραγματικότητα».

Ο DePape δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και δεν βρισκόταν σε καμία ομοσπονδιακή βάση δεδομένων που παρακολουθούσε απειλές, σύμφωνα με τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση νωρίτερα το πρωί ότι βοηθά το FBI και την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο «σε μια κοινή έρευνα» για τη διάρρηξη στην κατοικία Pelosi στην Καλιφόρνια.

Ο δράστης μπήκε στην κατοικία Pelosi από το πίσω μέρος του σπιτιού, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις πρώτες λεπτομέρειες του περιστατικού.

Με την Πρόεδρο Πελόζι μακριά, δεν θα υπήρχε λεπτομέρεια ασφαλείας στην κατοικία, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το πρωτόκολλο.

Μπορεί να υπάρχει βίντεο που η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να ελέγξουν καθώς υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο σπίτι, σύμφωνα με δύο πηγές επιβολής του νόμου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με την Πρόεδρο Πελόζι την Παρασκευή και βοήθησε να κανονίσει το ταξίδι της από την Ουάσιγκτον στο Σαν Φρανσίσκο.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Πρόεδρος συνέδεσε άμεσα την επίθεση με αυξανόμενα στελέχη δεξιού εξτρεμισμού σε σχόλια σε ένα δείπνο συγκέντρωσης κεφαλαίων στη Φιλαδέλφεια αργότερα την Παρασκευή.

«Αυτό είναι αξιοθρήνητο. Δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική – υπάρχει υπερβολική βία, πολιτική βία. Πάρα πολύ μίσος. Πάρα πολύ βιτριόλι», είπε ο Μπάιντεν.

Ο αρχηγός του GOP της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε σε tweet την Παρασκευή ότι είναι «τρομοκρατημένος και αηδιασμένος» από τις αναφορές ότι ο Πελόζι δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του.

«Ευχαριστώ που ακούω ότι ο Πολ βρίσκεται σε καλό δρόμο για πλήρη ανάκαμψη και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αστρικής αστυνομίας του Καπιτωλίου, ασχολούνται με την υπόθεση», είπε ο Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι.

Ο αρχηγός του GOP της Βουλής Κέβιν Μακάρθι επικοινώνησε με την Πρόεδρο Πελόζι μετά την επίθεση, σύμφωνα με το γραφείο του Μακάρθι.

«Ο αρχηγός Μακάρθι επικοινώνησε με τον ομιλητή για να ελέγξει τον Πολ και είπε ότι προσεύχεται για πλήρη ανάρρωση και είναι ευγνώμων που συνέλαβαν τον δράστη», είπε ο Μαρκ Μπέντναρ, εκπρόσωπος του ΜακΚάρθι.

Οι Πέλοι είναι παντρεμένοι από το 1963 και έχουν πέντε παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice