OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βραζιλία- προεδρικές εκλογές: Επιστροφή Λούλα – Οριακή νίκη με 50,8%

ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ, 30 Οκτωβρίου – Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προηγείται έναντι του νυν προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στην καταμέτρηση των ψήφων για τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, που αμαυρώθηκε από κατηγορίες από το αριστερό Εργατικό Κόμμα του Λούλα ότι η αστυνομία κατέστειλε τις εκλογές σε ορισμένες περιοχές.

Με καταμετρημένα το 99% των εκλογικών μηχανών, ο Λούλα είχε 50,8% των ψήφων σε σύγκριση με 49,2% για τον Μπολσονάρο. Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης θα επικυρωθούν τη Δευτέρα από την εκλογική επιτροπή της Βραζιλίας, που θα επισημοποιήσει και το τελικό αποτέλεσμα.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 μ.μ. σε όλη τη χώρα. Επειδή η ψηφοφορία διεξάγεται ηλεκτρονικά, τα αρχικά αποτελέσματα βγαίνουν γρήγορα και τα τελικά αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα λίγες ώρες αργότερα.

Περισσότεροι από 156 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου στις φετινές εκλογές. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι ψήφισαν νωρίς την Κυριακή, με τον Λούλα να ψηφίζει σε δημόσιο σχολείο στην περιοχή του μετρό του Σάο Πάολο και τον Μπολσονάρο να ψηφίζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ο Μπολσονάρο προηγείτο σε όλο το πρώτο μισό της καταμέτρησης και, μόλις τον προσπέρασε ο Λούλα Ντα Σίλβα, τα αυτοκίνητα στους δρόμους του κέντρου του Σάο Πάολο άρχισαν να κορνάρουν. Οι άνθρωποι στους δρόμους της γειτονιάς Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο ακούγονταν να φωνάζουν: «Γύρισε!»

Στα κεντρικά γραφεία του ντα Σίλβα στο κέντρο του Σάο Πάολο, οι παρευρισκόμενοι απέφυγαν να πανηγυρίσουν έως ότου ένας αξιοσέβαστος δημοσκόπος, ο Datafolha, πρόβαλε ότι είχε κερδίσει. μετά ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Η εκλογική αρχή δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει νικητή.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αυξήθηκε 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια 

otavoice