OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ακόμη και η Τουρκία συνεχίζοντας να πατά σε δυο βάρκες και να αναζητά πρωταγωνιστικό ρόλο διαμεσολαβητή και προστάτη της παγκόσμιας κοινότητας από την  επισιτιστική κρίση, κάλεσε την Μόσχα να αναθεωρήσει.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε σήμερα στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα

Πρόεδρος Ιράν: Θα εμποδίσει την αστυνομία ηθών να ενοχλεί τις γυναίκες

otavoice

Γκουτέρες: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

otavoice

ΠΑΣΟΚ: Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων αρχηγών

otavoice

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

otavoice

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα συνταγογραφούσε σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Απάτη 3,5 εκατ. ευρώ

otavoice

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ – 221.375 άτομα πέρασαν τις πύλες της

otavoice