OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Χιονοθύελλα φονιάς παρέλυσε τις ΗΠΑ-Δεκάδες νεκροί- Συναγερμός στο Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος. Συνολικά σε όλες τις πολιτείες οι νεκροί ξεπερνούν τους 55.

Μέρες σε μια θανατηφόρα χειμωνιάτικη καταιγίδα την χειρότερη των τελευταίων 60 ετών, που ταλαιπώρησε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ με πολικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις, οι αξιωματούχοι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης επικεντρώνονται σε μέτρα ασφάλειας της ζωής, οργώνοντας μέσα από πυκνό χιόνι για να φτάσουν στους αποκλεισμένους οδηγούς και να ανοίξουν χώρο για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης .

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της καταιγίδας στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης – πολλοί από αυτούς στο Μπάφαλο, η οποία ήταν θαμμένη από έως και 43 ίντσες χιονιού και χτυπήθηκε από σφοδρές συνθήκες χιονοθύελλας που προκάλεσαν τυφλωτικές διαδρομές το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

Η καταιγίδα έχει κάνει συγκρίσεις με τη διάσημη χιονοθύελλα του Μπάφαλο το 1977 – μια ισχυρή καταιγίδα που άφησε νεκρούς 23 ανθρώπους.

Αυτή η καταιγίδα, ωστόσο, ήταν πιο άγρια ​​από τη χιονοθύελλα του 1977, είπε ο Mark Poloncarz, στέλεχος της κομητείας Erie. “Ήταν απλά φρικτό και ήταν φρικτό για 24 ώρες στη σειρά.”

«Κατέγραψαν συνθήκες χιονοθύελλας για 37,5 ώρες. Αυτό απλά δεν συμβαίνει», δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNN, Τομ Σάτερ.

Ακόμη και οχήματα έκτακτης ανάγκης και ανάκτησης που στάλθηκαν για βοήθεια έχουν κολλήσει στο χιόνι. Ο Poloncarz είπε ότι ο Buffalo έμεινε «αδιάβατος στις περισσότερες περιοχές».

Οι συνθήκες βελτιώθηκαν τη Δευτέρα, καθιστώντας ευκολότερο για τα συνεργεία διάσωσης να προσεγγίσουν εκατοντάδες που είχαν εγκλωβιστεί στο Μπάφαλο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν.

«Η αστυνομία του Μπάφαλο παρείχε εκατοντάδες διασώσεις και έχει διασώσει πολλούς εγκλωβισμένους αυτοκινητιστές στην πόλη του Μπάφαλο», είπε ο Μπράουν. «Σε ορισμένες από αυτές τις συνθήκες, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να μην είχαν επιζήσει αν δεν ήταν οι προσπάθειες των πρώτων ανταποκριτών να τους σώσουν από τα οχήματα».

Εκατοντάδες οχήματα έμειναν εγκαταλελειμμένα στο χιόνι καθώς η καταιγίδα ούρλιαζε στο Μπάφαλο, σύμφωνα με τον εντεταλμένο διευθυντή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Στίβεν Νιγρέλι. Οι αρχές πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο, έλεγχαν για ανθρώπους, είπε.

Καθώς τα πληρώματα συνεχίζουν να ανακαλύπτουν οχήματα που πνίγονται σε χιονισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul τόνισε τη σημασία της τήρησης των τοπικών και πολιτειακών απαγορεύσεων οδήγησης που ισχύουν στη Δυτική Νέα Υόρκη. Οι Buffalo, Lackawanna και Cheektowaga παραμένουν υπό απαγόρευση οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Έχουμε πολλά και δεκάδες οχήματα που εγκαταλείφθηκαν όταν οι άνθρωποι έφυγαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας», είπε ο Χότσουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα. «Είναι ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση να είσαι εκτός», πρόσθεσε.

Από τους 27 θανάτους που αναφέρθηκαν στην κομητεία Έρι, τρεις αποδόθηκαν σε καθυστέρηση EMS, ενώ άλλοι αφορούσαν άτομα που βρίσκονταν έξω, μέσα σε αυτοκίνητα, δεν είχαν θέρμανση ή υπέστησαν καρδιακή ανακοπή – και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μόλις οι δρόμοι καθαριστούν, οι αρχές επιβολής του νόμου θα δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους ευημερίας, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Έρι Τζον Γκαρσία.

«Έχω ένα κακό προαίσθημα για αυτό. Νομίζω ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», είπε ο σερίφης. “Όταν έχετε 420 κλήσεις EMS που δεν απαντώνται, είναι απλώς ενοχλητικό.”

Καθώς η καταιγίδα παγίδευσε τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, πολλοί αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες και στο σπίτι. Η καταιγίδα προκάλεσε σημαντικές διακοπές ρεύματος στην περιοχή αφού χιονίστηκαν ηλεκτρικοί υποσταθμοί και ακόμη και πάγωσαν, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι ήταν σπίτι χωρίς θέρμανση.

Και το να ανάψετε ξανά τα φώτα δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς τα συνεργεία κοινής ωφελείας αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που έκαναν δύσκολη την πρόσβαση στους υποσταθμούς, σύμφωνα με τον Hochul.

«Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους από την Παρασκευή, το ξέρουμε αυτό», είπε ο δήμαρχος του Μπάφαλο, προσθέτοντας ότι το σπίτι του ήταν χωρίς ρεύμα και η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους έπεσε στους 40 βαθμούς, αναγκάζοντας την οικογένειά του να στριμώξει.

Από τη Δευτέρα, λιγότεροι από 10.000 πελάτες στο Μπάφαλο έμειναν χωρίς ρεύμα, είπε ο Μπράουν.

Η επικίνδυνη και παρατεταμένη χειμωνιάτικη καταιγίδα που έπληξε το έθνος την περασμένη εβδομάδα επηρέασε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, καθώς μια αρκτική έκρηξη βύθισε τις θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις παραμένουν καλυμμένες με πυκνό χιόνι. Σε ξεχωριστές περιόδους 24 ωρών, το Baraga του Μίσιγκαν δέχθηκε 42,8 ίντσες χιονιού ενώ το Χέντερσον Χάρμπορ της Νέας Υόρκης 40,8 ίντσες.

Η καταιγίδα οδήγησε τα ταξίδια στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολυάσχολου Σαββατοκύριακου των διακοπών, με περισσότερες από 5.000 πτήσεις να ακυρώνονται την Παρασκευή, περισσότερες από 3.400 πτήσεις να ακυρώνονται το Σάββατο και περισσότερες από 3.100 να ακυρώνονται τα Χριστούγεννα.

Περίπου 3.800 πτήσεις από ή προς τα αεροδρόμια των ΗΠΑ έχουν ακυρωθεί έως τις 7 μ.μ. ET Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightAware.i Το σύνολο περιλαμβάνει περισσότερες από 2.500 πτήσεις που ακυρώθηκαν από τη Southwest Airlines, η οποία ακύρωσε το 70% των πτήσεων της.

Το διεθνές αεροδρόμιο Buffalo Niagara, το οποίο έκλεισε την Παρασκευή λόγω «επικίνδυνων καιρικών συνθηκών» και είδε 43 ίντσες χιονιού, αναμένεται να παραμείνει κλειστό μέχρι αργά το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε η Αρχή Συνόρων Μεταφορών του Νιαγάρα στο Twitter. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ στέλνει τώρα εξοπλισμό χιονιού στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο για να βοηθήσει στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον 49 θάνατοι που σχετίζονται με καταιγίδες έχουν αναφερθεί σε πολλές πολιτείες.

• Νέα Υόρκη : Εκτός από τους 27 θανάτους στην κομητεία Έρι, μία θανατηφόρα δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα έχει αναφερθεί στην κομητεία του Νιαγάρα.

Κολοράντο : Η αστυνομία στο Κολοράντο Σπρινγκς ανέφερε δύο θανάτους που σχετίζονται με το κρύο από την Πέμπτη, με έναν άνδρα να βρέθηκε κοντά σε έναν μετασχηματιστή ρεύματος ενός κτιρίου που πιθανώς αναζητούσε ζεστασιά και έναν άλλο σε έναν καταυλισμό σε ένα δρομάκι.

• Κάνσας : Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Περιπολία Αυτοκινητοδρόμων.

• Κεντάκι : Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία, δήλωσαν αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ατυχήματος με όχημα στην κομητεία Μοντγκόμερι.

• Μιζούρι : Ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ένα τροχόσπιτο γλίστρησε από έναν παγωμένο δρόμο και σε έναν παγωμένο κολπίσκο, δήλωσε η αστυνομία του Κάνσας Σίτι.

• Οχάιο : Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σε ένα ατύχημα το πρωί του Σαββάτου στην Interstate 75, όταν ένα τρακτέρ-ρυμουλκούμενο διέσχισε τη μέση και συγκρούστηκε με ένα SUV και ένα pickup, δήλωσαν οι αρχές.

• Τενεσί : Το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή επιβεβαίωσε ένα θάνατο που σχετίζεται με την καταιγίδα.

• Ουισκόνσιν : ​​Η Πολιτειακή Περίπολος ανέφερε την Πέμπτη ένα θανατηφόρο δυστύχημα λόγω του χειμώνα.

• Βερμόντ : Μία γυναίκα στο Castleton πέθανε όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι της, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

Αίτημα να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη οι κομητείες  Erie και Genesee

Το Buffalo παραμένει υπό χειμερινή προειδοποίηση καιρού μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, με πιθανότητα έως και 7 επιπλέον ίντσες χιονόπτωσης. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι ήταν τις προηγούμενες ημέρες, με υψηλότερη θερμοκρασία 30 βαθμούς τη μέρα και χαμηλή στους 26 τη νύχτα.

Τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να ανοίγουν ξανά στη δυτική Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ενώ άλλα αναμενόταν να ανοίξουν ξανά την Τρίτη.

Η κυβερνήτης Χότσουλ είπε τη Δευτέρα ότι το κράτος έχει αποθηκεύσει έτοιμα γεύματα και «χιλιάδες» είναι έτοιμα να διανεμηθούν σε τράπεζες τροφίμων, αλλά σημείωσε ότι οι συνθήκες του δρόμου παραλύουν τις προσπάθειες βοήθειας.

«Έχουμε ευθύνη να έχουμε όλους αυτούς τους πόρους σε ετοιμότητα. Αλλά, όταν η μητέρα φύση κυριολεκτικά κλείνει και δημιουργεί έναν τοίχο που δεν μπορείτε να δείτε το παρελθόν, δεν είναι ασφαλές, όχι μόνο για οχήματα έκτακτης ανάγκης, αλλά για τα φορτηγά που φέρνουν είδη παντοπωλείου στα καταστήματα και τα καταστήματα κλείνουν ούτως ή άλλως – αυτό είναι το παράλυση που βιώνουμε», είπε η Χότσουλ.

Ο κυβερνήτης υπέβαλε αίτημα στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για μια ομοσπονδιακή κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τις κομητείες Erie και Genesee, η οποία «θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τις προσπάθειές μας για ανάκαμψη από αυτήν την ιστορική καταιγίδα», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Απ. Τζιτζικώστας: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη …»

otavoice

Motor Oil: Σε ύφεση η φωτιά – Τρεις εργαζόμενοι ελαφρά τραυματίες

otavoice

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο- 2.800 τραυματίες και 9 νεκροί – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

otavoice

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice