OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Bankman “δανείστηκε” 546 εκατ. δολ. από το hedge fund του για αγορά 7,6% της Robinhood

Νέα Υόρκη(CNN)
Όταν ο Sam Bankman-Fried αγόρασε σχεδόν το 7,6% της Robinhood, της δημοφιλούς εφαρμογής χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης, νωρίτερα φέτος, χρηματοδότησε τη συμφωνία με περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια που δανείστηκε από το δικό του hedge fund – την οντότητα που οι εισαγγελείς λένε ότι ήταν παράνομα διοχέτευση κεφαλαίων πελατών από τη συνδεδεμένη πλατφόρμα της, FTX.

Σε μια ένορκη κατάθεση που προέκυψε την Τρίτη, ο Bankman-Fried είπε ότι αυτός και ο συνιδρυτής της FTX, Gary Wang , δανείστηκαν περισσότερα από 546 εκατομμύρια δολάρια από το hedge fund, Alameda Research, το οποίο χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν τις μετοχές της Robinhood μέσω μιας εταιρείας συμμετοχών που ελέγχεται κυρίως από την Bankman-Fried.

Ο Wang έκτοτε ομολόγησε την ενοχή του σε τέσσερις κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ που ερευνούν την κατάρρευση του FTX. Ο Bankman-Fried έχει κατηγορηθεί για οκτώ ποινικές κατηγορίες.

Από τότε που παραιτήθηκε από την FTX, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι διέπραξε εν γνώσει του απάτη. Η ημερομηνία παραπομπής του δεν έχει οριστεί. Συνελήφθη νωρίτερα αυτό το μήνα στις Μπαχάμες, όπου εδρεύει η FTX, και εκδόθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια και έχει προγραμματιστεί να προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν στις 3 Ιανουαρίου. Μπορεί να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος.

Το μερίδιο του Bankman-Fried στο Robinhood βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής, πολυεθνικής νομικής μάχης για τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την χρεοκοπημένη κρυπτογραφική αυτοκρατορία της FTX.

Τέσσερις ξεχωριστές οντότητες έχουν διεκδικήσει τις περίπου 56 εκατομμύρια μετοχές, αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα διοίκηση της FTX, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει κεφάλαια για επενδυτές και πελάτες της χρεοκοπημένης πλατφόρμας, θέλει να αφαιρέσει τον έλεγχο των μετοχών από την εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Αντίγκουα που ανήκει κατά 90% στον Bankman-Fried.

Ο ίδιος ο Bankman-Fried διεκδικεί την ιδιοκτησία των μετοχών, αναζητώντας μια πηγή πληρωμής για νομικά έξοδα, σύμφωνα με την FTX . Διεκδικούν επίσης τις μετοχές της Robinhood ο χρεοκοπημένος δανειστής κρυπτογράφησης BlockFi και ένας μεμονωμένος πιστωτής FTX.

Λόγω των ανταγωνιστικών αξιώσεων, η FTX υπέβαλε αγωγή νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο πτωχευτικό δικαστήριο του Ντέλαγουερ για να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία δεσμευμένα έως ότου το δικαστήριο «μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα με τρόπο δίκαιο για όλους τους πιστωτές των οφειλετών».

Δεν είναι σαφές από τις δικαστικές καταθέσεις εάν τα 546 εκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του μεριδίου περιελάμβαναν κεφάλαια που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι είχαν κλαπεί από καταθέσεις πελατών στο FTX.

Το BlockFi, ένας εξέχων δανειστής κρυπτονομισμάτων, διέκοψε τις αναλήψεις καθώς το FTX αποκαλύφθηκε, επικαλούμενος σημαντική έκθεση στην πλατφόρμα συναλλαγών. Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις 28 Νοεμβρίου, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την πτώση της FTX, της Alameda και δεκάδων θυγατρικών της.

Η BlockFi μηνύει την Bankman-Fried για τις μετοχές της Robinhood, τις οποίες η BlockFi ισχυρίζεται ότι της οφείλονται μετά την αθέτηση πληρωμών της Alameda με 680 εκατομμύρια δολάρια σε δανειακές υποχρεώσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robinhood, Vlad Tenev , είπε στο CNBC ότι «δεν εκπλήσσεται» ότι το μερίδιο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία της FTX, επειδή είναι μετοχές δημόσιας εταιρείας.

«Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες που δεν έχετε εσείς. Απλώς παρακολουθούμε αυτό να ξετυλίγεται και… θα εγκλωβιστεί σε διαδικασίες πτώχευσης, πιθανότατα για κάποιο χρονικό διάστημα».

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη έκρηξη των κρυπτονομισμάτων ήταν καταστροφική για τον Robinhood. Η εταιρεία απέλυσε το 23% του προσωπικού της τον Αύγουστο, αφού απέλυσε το 9% των εργαζομένων της τον Απρίλιο. Η μετοχή της διαδικτυακής χρηματιστηριακής εταιρείας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς οι συναλλαγές έχουν στερέψει.

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice