OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ζητούν οι επικεφαλής των Ρομά -Σε επιφυλακή οι αρχές

Απέραντη θλίψη επικρατεί στον οικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μετά την είδηση ότι άφησε την τελευταία του πνοή ο 16χρονος ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό κατά την διάρκεια καταδίωξης του.  Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των Ρομά ζητούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

«Πενθούμε σήμερα, δεν διαδηλώνουμε»

«Πενθούμε σήμερα δεν διαδηλώνουμε. Πενθούμε τον Κωστάκη», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας του οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία», Αντώνης Τάσιος. Για τον αδικοχαμένο 16χρονο δήλωσε πως «ήταν η χαρά του οικισμού και κάποιος επέλεξε να μας τον πάρει», ζητώντας την προφυλάκιση του αστυνομικού.

Έκκληση για ψυχραιμία

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς την οικογένεια του νεαρού και απηύθυνε έκκληση στους Ρομά όλης της Ελλάδας για ψυχραιμία.

Όπως είπε, οι στιγμές αυτές είναι πολύ δύσκολες για την οικογένεια του 16χρονου αλλά και για όλον τον οικισμό. «Είναι δύσκολες οι στιγμές για την οικογένεια. Για τον μπαμπά, τη μαμά και τη γυναίκα του. Η γυναίκα του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση Είμαστε εκεί για να τους δώσουμε κουράγιο», δήλωσε ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες από Τσιγγάνους σε περιοχές της Ελλάδας ο κ. Σαμπάνης απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία. «Συνιστώ σε όλους τους Ρομά ψυχραιμία πάνω απ’ όλα για το συμβάν».

Όπως είπε, μετά από επαφές και με τους προέδρους άλλων Ομοσπονδιών Ρομά, δεν υπάρχουν καλέσματα για διαμαρτυρίες. «Δεν χρειάζεται να γίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το φέρει η Δικαιοσύνη».

Αύριο ή την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, επιθυμία της οικογένειας είναι μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού του 16χρονου, να μεταφερθεί στο σπίτι τους προκειμένου να τον θρηνήσουν. Αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν άμεσα και η σορός παραληφθεί από την οικογένεια σήμερα, η κηδεία θα γίνει αύριο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση την Πέμπτη.

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ

Γενική επιφυλακή όλων των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή και της πολιτικής ηγεσίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16ρονου Ρομά, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεοτέρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά, ενώ μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων στις πόλεις, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες θα συνεχιστούν, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως για την ανεύρεση όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα, από αξιωματούχους του του υπουργείου, γίνεται έκκληση σε όλους να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αναφορικά με την υπόθεση του 16χρονου και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και ζητούν να μη γίνει εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος, για την αποφυγή επεισοδίων.

Πηγή πλ. thestival.gr

Σχετικά Άρθρα

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice

Έκρηξη Χάρη Δούκα: “Το ποτήρι ξεχείλισε…. ο Ανδρουλάκης να πάρει θέση”

otavoice