OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η νέα σαρωτική στρατηγική της Γαλλίας «Made in Europe»

Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε μια πλήρη αναθεώρηση της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της βιομηχανίας της, προσφέροντας μια σαρωτική στρατηγική «Made in Europe» για να αντιμετωπίσει μια πλημμύρα αμερικανικών επιδοτήσεων, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το POLITICO.

Σε επιστολή της 9ης Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση καλεί την ΕΕ να επιταχύνει τους στόχους παραγωγής, να αποδυναμώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, να δημιουργήσει ένα έκτακτο ταμείο κυριαρχίας και να κινητοποιήσει τα μέσα εμπορικής άμυνας — όλα ως αντίδραση σε ένα πρόσφατο νομοσχέδιο των ΗΠΑ, τον  νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού . περιελάμβανε 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλικές προς το κλίμα επιδοτήσεις.

Η κίνηση ακολουθεί τη δέσμευση νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με την οποία ζήτησε από το μπλοκ να σημειώσει πρόοδο σε μια στρατηγική «Made in Europe». Η εκστρατεία έχει γίνει σημείο τριβής εντός της ΕΕ — ενώ πολλές χώρες υποστηρίζουν θεωρητικά το εγχείρημα της Γαλλίας, υπάρχει ελάχιστη συμφωνία για το πώς ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί.

Στόχοι παραγωγής

Στην επιστολή, από τη γενική γραμματεία της Γαλλίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, οι Γάλλοι λένε ότι η ΕΕ πρέπει να σχεδιάσει νέους στόχους παραγωγής «για τη μείωση των εξαρτήσεών μας» σε ευαίσθητους τομείς.

«Πολύ συγκεκριμένα, η Ένωση θα πρέπει να θέσει στόχους παραγωγής που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030», με βάση το μοντέλο του προσχέδιο νόμου για τα τσιπ του μπλοκ , αναφέρει η επιστολή.

Ο νόμος για τα τσιπ είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται να βασίζεται σε χώρες όπως η Κίνα για την τεχνολογία που τροφοδοτεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Το μπλοκ επανεξετάζει επίσης γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύεται την ενέργειά του στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επιστολή αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει «μεταρρυθμίσεις για να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση νέων χώρων παραγωγής» καθώς και μια πλήρη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στις αποφάσεις παραγωγής και επενδύσεων των εταιρειών.

Κρατική ενίσχυση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται επίσης στη διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων έκτακτης κρατικής βοήθειας, οι οποίοι έχουν περάσει από μια σειρά επαναλήψεων από την έναρξη της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παραδοσιακά, η ΕΕ ήταν απρόθυμη να προσφέρει κρατική βοήθεια σε όλες εκτός από τις πιο ακραίες περιστάσεις. Ωστόσο, στην επιστολή της, η Γαλλία αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει «στοχευμένη στήριξη –μέσω επιδοτήσεων ή εκπτώσεων φόρου– με βάση κριτήρια που ορίζονται ανάντη, σε περιορισμένο αριθμό τομέων».

«Αυτοί οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή φορολογικών πλεονεκτημάτων (εκπτώσεις φόρου) ή άμεσων επιδοτήσεων που στοχεύουν σε στρατηγικούς τομείς», αναφέρει η επιστολή.

Αυτοί οι τομείς – λένε οι Γάλλοι – θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, υδρογόνο και κρίσιμα υλικά. Η επιστολή προτείνει επίσης να τερματιστεί η χαλάρωση αυτών των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις μόνο το 2030. Επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Προσθέτει ότι ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όρια κρατικών ενισχύσεων, ιδίως εάν συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της ΕΕ. Και υποστηρίζει ότι τα κατώτατα όρια κοινοποίησης ενισχύσεων για περιβαλλοντικά έργα ή έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα πρέπει να αυξηθούν σε 20 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και ανά έργο.

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Επιτροπής πρόκειται να διανείμουν το τελευταίο τους σχέδιο των κανόνων έκτακτης κρατικής βοήθειας του μπλοκ στα κράτη της ΕΕ την Παρασκευή.

Ταμείο Κυριαρχίας

Η Γαλλία προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, που θα υποστηρίζεται από χρήματα από το δοχείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία , καθώς και από το REPowerEU – το χρηματοδοτικό πλαίσιο του μπλοκ για τη διαφοροποίηση των επενδύσεων μακριά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η επιστολή συνιστά την ανακατανομή 365 δισεκατομμυρίων ευρώ «που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί ως προτεραιότητα σε τομείς στρατηγικούς για την ευρωπαϊκή βιομηχανία» και προσθέτει ότι από τα 221 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που απομένουν να διατεθούν, οι χώρες της ΕΕ «θα πρέπει να μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε στρατηγικούς Ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί τομείς».

Το έκτακτο ταμείο κυριαρχίας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2023, αναφέρει η επιστολή.

Οι Γάλλοι είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο, να διασφαλίσουν ότι μια νέα εισροή κρατικών ενισχύσεων δεν θα σπάσει τη φημισμένη ενιαία αγορά της ΕΕ. Ο φόβος είναι ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις θα μπορούσε να προσφέρει πλεονέκτημα σε χώρες με βαθύτερες τσέπες εντός της ΕΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η επιστολή προτείνει την επανάληψη του SURE, ενός κοινού μέσου χρέους που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας που πρόσφερε στις χώρες ευνοϊκά δάνεια.

Εμπορική άμυνα

Προκειμένου να διατηρηθεί η δικαιοσύνη των κανόνων ανταγωνισμού διεθνώς, η επιστολή της Γαλλίας καταλήγει λέγοντας ότι «η εμπορική στρατηγική της ΕΕ θα πρέπει να αρθρωθεί περισσότερο γύρω από την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς». Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας όπως περιγράφονται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σημειώνει η επιστολή.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν πρόκειται την 1η Φεβρουαρίου να προσφέρει στις χώρες της ΕΕ τις σκέψεις της σχετικά με την ανταπόκριση στις προσπάθειες των ΗΠΑ. Το μήνυμά της θα έρθει λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 9-10 Φεβρουαρίου, στην οποία το θέμα πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο.

Πηγή politico.eu

Σχετικά Άρθρα

Πρόεδρος Ιράν: Θα εμποδίσει την αστυνομία ηθών να ενοχλεί τις γυναίκες

otavoice

Γκουτέρες: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

otavoice

ΠΑΣΟΚ: Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων αρχηγών

otavoice

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

otavoice

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα συνταγογραφούσε σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Απάτη 3,5 εκατ. ευρώ

otavoice

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ – 221.375 άτομα πέρασαν τις πύλες της

otavoice