OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε την Καλιφόρνια με εκτεταμμένες πλημμύρες

Ένα ισχυρό σύστημα καταιγίδας που έπληξε την Καλιφόρνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φέρνοντας εκτεταμένες πλημμύρες και διακοπές ρεύματος, σπρώχνει τις κεντρικές ΗΠΑ τη Δευτέρα, καθώς περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Δυτική Ακτή έως το Ιλινόις βρίσκονται υπό συναγερμό για τον χειμώνα.

Ο ατμοσφαιρικός ποταμός – μια μακρόστενη περιοχή της ατμόσφαιρας που μπορεί να μεταφέρει υγρασία χιλιάδες μίλια – πυροδότησε μια παρέλαση καταιγίδων που έριξε πυκνό χιόνι στα βουνά και βύθισε τη βόρεια Καλιφόρνια, κλείνοντας οδικούς άξονες και προκαλώντας διασώσεις νερού και εντολές εκκένωσης.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταιγίδα, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα εντελώς βυθισμένο όχημα το Σάββατο στην κομητεία Σακραμέντο και ένας 72χρονος άνδρας που πέθανε αφού χτυπήθηκε από πεσμένο δέντρο σε πάρκο της Σάντα Κρουζ, σύμφωνα με αξιωματούχοι.

Δεκάδες άλλοι στη βόρεια Καλιφόρνια διασώθηκαν από τα νερά των πλημμυρών καθώς τα ποτάμια φούσκωσαν και οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι.

Υπήρχαν 103.000 σπίτια, επιχειρήσεις και άλλοι πελάτες ρεύματος χωρίς ρεύμα σε όλη την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα από το βράδυ της Κυριακής, από το υψηλότερο των 300.000 διακοπών το Σάββατο, σύμφωνα με το Poweroutage.US .

Τη Δευτέρα, χιόνι αναμένεται να πέσει στα Βραχώδη Όρη, στις βόρειες πεδιάδες και τελικά σε περιοχές των Μεσοδυτικών όπου αναρτώνται προειδοποιήσεις για χειμερινές καταιγίδες.

 

 

Προβλέπονται εκτεταμένες χιονοπτώσεις 4 έως 8 ιντσών, αλλά τα υψηλότερα υψόμετρα στα βουνά θα μπορούσαν να δουν 1 έως 2 πόδια χιόνι.

Στο νότιο άκρο της καταιγίδας, είναι πιθανό να ξεσπάσει ισχυρή καταιγίδα σε όλη τη Νότια Δευτέρα έως Τρίτη.

Τμήματα του Τέξας, της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας και της Λουιζιάνα κινδυνεύουν από σφοδρές καταιγίδες τη Δευτέρα, με πιθανούς καταστροφικούς ανέμους, ισχυρούς ανεμοστρόβιλους και χαλάζι. Καταιγίδες αναμένεται να ξεκινήσουν από το απόγευμα και θα διαρκέσουν τις νυχτερινές ώρες.

Οι κοινότητες της Καλιφόρνια εκκενώθηκαν λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών

Η περιοχή της κομητείας Σακραμέντο επλήγη ιδιαίτερα, με τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης να περνούν το Σαββατοκύριακο διασώζοντας πολλά θύματα πλημμύρας με βάρκες και ελικόπτερα και ανταποκρίνονταν σε πεσμένα δέντρα και οχήματα με αναπηρία στα νερά της πλημμύρας, ανέφερε η Μητροπολιτική Πυροσβεστική Περιοχή του Σακραμέντο.

Εντολή εκκένωσης εκδόθηκε την Κυριακή για τις αγροτικές περιοχές της κομητείας Σακραμέντο του Πόιντ Πλέζαντ , ενώ το Γκλάνβιλ Τρακτ και το Φράνκλιν Ποντ ήταν υπό προειδοποίηση εκκένωσης.

«Αναμένεται ότι η πλημμύρα από τον ποταμό Cosumnes και τον ποταμό Mokelumne κινείται νοτιοδυτικά προς το I-5 και θα μπορούσε να φτάσει σε αυτές τις περιοχές στη μέση της νύχτας», ανέφερε το πρακτορείο στο Twitter .

Την προηγούμενη μέρα, η άνοδος των νερών από πλημμύρες ανάγκασε τις εκκενώσεις στο Wilton της Καλιφόρνια, καθώς και σε τρεις κοινότητες κοντά στην πόλη Watsonville στην κομητεία Santa Cruz .

Ένα Flash Flood Watch ήταν σε θέση κατά μήκος και δυτικά του αυτοκινητόδρομου 5 προς τον ποταμό Σακραμέντο, όπου υπήρχαν ανησυχίες για υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στους ποταμούς Cosumnes και Mokelumne.

Η καταιγίδα οδήγησε τα ταξίδια σε πολλούς αυτοκινητόδρομους της βόρειας Καλιφόρνια, εν μέσω αναφορών για πλημμυρισμένους δρόμους και κατολισθήσεις λάσπης.

Οι πλημμύρες από τον ποταμό Cosumnes ανάγκασαν το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου 99 νότια του Elk Grove στην κομητεία Σακραμέντο, ανέφερε στο Twitter το Υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια. «Ο SR 99 είναι ένας από τους πολυταξιδεμένους και εμπορικά σημαντικούς διαδρόμους της πολιτείας», προσθέτει ο ιστότοπός του.

Εναέριο βίντεο από τη θυγατρική του CNN KCRA έδειξε αυτοκίνητα βυθισμένα πέρα ​​από τα χερούλια των θυρών τους σε πλημμυρικά νερά από τον αυτοκινητόδρομο 99 και την περιοχή Dillard Street. Ο Chris Schamber, καπετάνιος της πυροσβεστικής στο Cosumnes, είπε στον σταθμό «δεκάδες επί δεκάδες» άνθρωποι είχαν διασωθεί.

Η US Highway 101 – μια από τις πιο διάσημες διαδρομές της Καλιφόρνια – έκλεισε προσωρινά και προς τις δύο κατευθύνσεις στο Νότιο Σαν Φρανσίσκο το Σάββατο με την California Highway Patrol να αναφέρει ότι «το νερό δεν υποχωρεί λόγω των ασταμάτητας βροχοπτώσεων και της παλίρροιας που εμποδίζουν την εκτόπιση του νερού».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Σακραμέντο, το μετεωρολογικό σύστημα αναμένεται να φέρει ελαφριές έως μέτριες βροχές στην κοιλάδα και χιόνι στα ορεινά στην περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα επηρεάσει αυτή η καταιγίδα σε συνθήκες ξηρασίας που επιμένουν στην Καλιφόρνια, η οποία ξεκίνησε το 2022 με την πιο ξηρή αρχή του έτους που έχει καταγραφεί και τελείωσε με πλημμυρισμένους δρόμους και διογκωμένα ποτάμια.

Οι ορεινές περιοχές της Βόρειας Καλιφόρνια κατέγραψαν εντυπωσιακά σύνολα χιονιού το Σαββατοκύριακο.

Οι τοποθεσίες της Σιέρα πάνω από 5.000 πόδια έλαβαν περίπου 20-45 ίντσες χιονιού από Σάββατο έως νωρίς το πρωί της Κυριακής – και άλλος ένας γύρος ελαφρύτερου χιονιού είναι καθ’ οδόν.

Το Sierra Snow Lab κατέγραψε συνολικά 29,9 ίντσες χιονιού 24 ωρών, το χιονοδρομικό κέντρο Bear Valley κατέγραψε 21 ίντσες, το χιονοδρομικό κέντρο Boreal έλαβε 40 ίντσες, η Sierra στο χιονοδρομικό κέντρο Tahoe 42 ίντσες και το Soda Springs είδε 40 ίντσες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία .

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα

Απ. Τζιτζικώστας: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη …»

otavoice

Motor Oil: Σε ύφεση η φωτιά – Τρεις εργαζόμενοι ελαφρά τραυματίες

otavoice

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο- 2.800 τραυματίες και 9 νεκροί – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

otavoice

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice