OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο Luiz Inácio “Lula” da Silva ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βραζιλίας την Κυριακή, σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης θητείας του στην εξουσία.

«Υπόσχομαι να διατηρήσω, να υπερασπιστώ και να εκπληρώσω το σύνταγμα, να τηρήσω τους νόμους, να προωθήσω το γενικό καλό του βραζιλιάνικου λαού, να υποστηρίξω την ενότητα, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Λούλα προτού φωνάξουν «όλε, ολέ ολα, Λούλα, Λούλα».

Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα καθώς έπεσαν απειλές βίας από υποστηρικτές του προκατόχου του Σίλβα, Ζαΐρ Μπολσονάρου .

Ο 76χρονος πολιτικός, επιστρέφοντας στην προεδρία μετά από 12 χρόνια παύσης, έφτασε με τη σύζυγό του Rosângela da Silva στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στη Μπραζίλια πριν κατευθυνθεί στο συνέδριο όπου θα πραγματοποιηθεί μια επίσημη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια, ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος και η πρώτη κυρία συμμετείχαν σε μια ανοιχτή παρέλαση αυτοκινήτων για να παραστούν σε μια στρατιωτική τελετή τιμών έξω από το προεδρικό μέγαρο. Στη συνέχεια έλαβε ένα προεδρικό φύλλο εκφώνησε την πρώτη δημόσια ομιλία του για τη θητεία του ως νέος ηγέτης της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας άνοιξε την τελετή αποτίοντας φόρο τιμής στον Πελέ και τον Πάπα Βενέδικτο με ενός λεπτού σιγή.

Πλήθος κόσμου στην ορκομωσία του
Από νωρίς το πρωί, υποστηρικτές του Λούλα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κογκρέσο στολισμένοι με το κόκκινο χρώμα του Εργατικού Κόμματός του. Πολλοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν για να δουν τον αρχηγό τους να ορκίζεται, αλλά και για να συμμετάσχουν στη γιορτή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Λούλα έσπασε το παραδοσιακό πρωτόκολλο για να πει μια σύντομη ιστορία για το στυλό που χρησιμοποίησε για να υπογράψει έγγραφα του Κογκρέσου.

«Το 1989 βρισκόμουν σε μια συγκέντρωση στο Piaui, μετά περπατήσαμε μέχρι την εκκλησία του San Benedict, και ένας πολίτης μου έδωσε αυτό το στυλό και μου ζήτησε να το χρησιμοποιήσω για να εγγραφώ αν κερδίσω τις εκλογές του ’89. Δεν κέρδισα τις εκλογές το ’89, δεν κέρδισα το ’94, δεν κέρδισα το ’98. Το 2002 κέρδισα αλλά όταν έφτασα εδώ είχα ξεχάσει το στυλό και υπέγραψα με ένα στυλό γερουσιαστή. Το 2006, υπέγραψα με το στυλό της Γερουσίας και τώρα βρήκα το στυλό, και το κάνω προς τιμήν του λαού της πολιτείας Piaui», είπε.

Ο Λούλα τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου έναντι αντιπάλων που επιτέθηκαν στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο φέρει διεθνούς επαίνους. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε.

Παράληλλα τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του προκατόχου του Μπολσονάρου.   Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις συνθήκες σαν και αυτές της Βραζιλίας για να γίνει μεγάλη περιβαλλοντική δύναμη, υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη της προκάτοχης κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Στην τελετή φαίνεται η αξιοσημείωτη απουσία του Μπολσονάρου, ο οποίος έφυγε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή και δεν διευκρίνισε την ημερομηνία επιστροφής του.

Το ταξίδι του στις ΗΠΑ διακόπτεται με τη βραζιλιάνικη συνέλευση των απερχόμενων ηγετών που είναι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας των διαδόχων τους. Έγινε καθώς η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέδωσε διάταγμα την Παρασκευή που εξουσιοδοτεί πέντε δημόσιους υπαλλήλους να συνοδεύουν τον «μελλοντικό πρώην πρόεδρο» Μπολσονάρο στο Μαϊάμι της Φλόριντα, μεταξύ 1ης και 30ης Ιανουαρίου 2023.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου, Χάμιλτον Μουράο, απευθύνθηκε στο έθνος σε μια ομιλία στην εθνική τηλεόραση αυτό το Σάββατο την τελευταία ημέρα της κυβέρνησής του και επέκρινε τους ηγέτες των οποίων η σιωπή δημιούργησε «μια ατμόσφαιρα χάους».

«Οι ηγέτες που θα έπρεπε να καθησυχάσουν και να ενώσουν το έθνος γύρω από ένα έργο για τη χώρα επέτρεψαν σε αυτή τη σιωπή να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα χάους και κοινωνικού διχασμού», είπε ο Mourao, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να πληρώσουν τον λογαριασμό. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Μπολσονάρο είχε μιλήσει στο κοινό μόνο τρεις φορές, και σε καμία από αυτές τις ομιλίες δεν είπε ότι αποδέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα, υποκινώντας τη ριζοσπαστική βάση του να πιστέψει ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Ο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε έναν στενό δεύτερο γύρο στις 30 Οκτωβρίου, σε μια εκπληκτική επιστροφή που σηματοδότησε την επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία στη Βραζιλία μετά από τέσσερα χρόνια ακροδεξιάς διακυβέρνησης του Μπολσονάρου.

Πέτυχε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στην εξουσία, μετά από μια σειρά καταγγελιών για διαφθορά που οδήγησαν στη φυλάκισή του για 580 ημέρες. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αργότερα μια κακοδικία, ανοίγοντας τον δρόμο του για επανεκλογή.

Τώρα ξεκινά την τρίτη του θητεία, αφού προηγουμένως κυβέρνησε τη Βραζιλία για δύο συνεχόμενες θητείες μεταξύ 2003 και 2010.

Η βία έχει κυριεύσει τη χώρα με τον Μπολσονάρο να παραδεχθεί ρητά την ήττα του στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του είπε ότι συνεργάζεται με τη μετάβαση της εξουσίας.

Η ασφάλεια κατά την ορκωμοσία του Λούλα ντα Σίλβα είναι έντονη, καθώς περίπου 8.000 πράκτορες ασφαλείας από πολλές αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιούνται αυτήν την Κυριακή, σύμφωνα με το τμήμα ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας.

Νωρίτερα την Κυριακή, ένας άνδρας συνελήφθη στη Μπραζίλια από τη στρατιωτική αστυνομία, αφού συνελήφθη να προσπαθούσε να μπει στο πάρτι των εγκαινίων κρατώντας μαχαίρι και πυροτεχνήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι σε δήλωση. Ο ύποπτος ταξίδεψε από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας διέταξε την Τετάρτη την τετραήμερη απαγόρευση της οπλοκατοχής στην πρωτεύουσα, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος της Κυριακής, ως προληπτικό μέτρο.

Δεν θα ισχύει για ενεργά μέλη των ενόπλων δυνάμεων, αστυνομικούς και ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας, έγραψε ο δικαστής Alexandre de Moraes.

Η ομάδα του Λούλα ντα Σίλβα είχε ζητήσει την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων κατά τα εγκαίνια, ημέρες αφότου η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ως ύποπτο για τοποθέτηση και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια.

Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως ο 54χρονος διευθυντής βενζινάδικου George Washington de Oliveira Sousa, είναι υποστηρικτής του Bolsonaro και είπε στην αστυνομία σε μια δήλωση που είδε το CNN ότι σκόπευε να «δημιουργήσει χάος» για να αποτρέψει τον Lula da. Ο Σίλβα από την ανάληψη των καθηκόντων του ξανά.

Η απαγόρευση του Μοράες τέθηκε σε ισχύ καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκεντρώθηκαν σε στρατιωτικούς στρατώνες σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώντας από τον στρατό να παρέμβει καθώς ισχυρίζονται, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές κλάπηκαν.

Ο Μπολσονάρο καταδίκασε την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης του Σόουσα την Παρασκευή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για μια «τρομοκρατική ενέργεια».

«Η Βραζιλία δεν θα τελειώσει την 1η Ιανουαρίου, μπορείτε να είστε σίγουροι για αυτό», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος αναφερόμενος στην ημερομηνία ορκωμοσίας του Λούλα ντα Σίλβα.

«Σήμερα έχουμε μια μάζα ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα για την πολιτική», πρόσθεσε. «Καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν. Το καλό θα κερδίσει. Έχουμε ηγέτες σε όλη τη Βραζιλία. Νέοι πολιτικοί ή επανεκλεγμένοι πολιτικοί, θα κάνουν τη διαφορά».

Σχετικά Άρθρα

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολάx του Λιβάνου από την Ταϊβάν

otavoice

Απ. Τζιτζικώστας: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη …»

otavoice

Motor Oil: Σε ύφεση η φωτιά – Τρεις εργαζόμενοι ελαφρά τραυματίες

otavoice

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο- 2.800 τραυματίες και 9 νεκροί – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

otavoice

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice