OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βέτο Μενέντεζ σε Λευκό Οίκο: “Δεν θα εγκρίνω την πώληση F16 στην Τουρκία”

Αντιδρά έντονα ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην πρόθεση του Λευκού Οίκου να παρακάμψει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκία και να προχωρήσει στην πώληση και στον εκσυχρονισμό μαχητικών αεεροσκαφών F16.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας σε δηλωση που διαρέει από το Politico στέλει διπλό μήνυμα προς Ερντογάν και Μπάιντεν!
“Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία…. Ο Ερντογάν υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ…
Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση»
Ο Μπομπ Μενέντεζ αντιθέτως τόνισε οτι ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως ο ρόλος του Μενέντεζ είναι καθοριστικός και δεν μπορεί να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συμφωνία εξοπλισμών με την Τουρκία, χωρίς την δική του έγκριση. Αυτό επισήμανε και ο επικεφαλης του HALC Εντυ Ζεμενίδης μιλώντας αποκλειστικά στον Δημήτρη Φιλιππίδη του ομογενειακού Hellas FM για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουάσινγκτον προσθέτωντας και τις έντονες αντιδράσεις των ομογενών μας βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας.
“Είμαι ενοχλημένος από την στάση Μπάιντεν -Μπλίνκεν”, παρόλο που έχουν πάρει σωστές θέσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της Αρμενίας και οι επενδύσει στηνς Ελλάδα  όπως στην Αλεξανδρούπολη. Καταλαβαίνω πως λόγω της Ρωσίας οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν ένα σύμμαχο, μόνο που η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος, πρόσθεσε.
“Οι πιέσες θα μεγαλώσουν από την δική μας πλευρά”, ξεκαθάρισε ο κ. Ζεμενίδης.
Τα τελευταία 24ωρα έχει σημάνει συναγεργμός στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ και έχουν ξεκινήσει έντονες διεργασίες και επαφές για να αντικρουστεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα.  Ήδη έχει ξεκινήσει από το Hellenic American Leadership Council (HALC) καμπάνια συλλογής υπογραφών με αποδέκτη την αμερικανική κυβέρνηση (Μπάιντεν-Μπλίνκεν).
Στο κείμενο συλλογής υπογραφών από αμερικανούς πολίτες αναφέρουν:
“Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν απείλησε ότι τουρκικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Αθήνα. Από την παραβίαση των νόμων για τις κυρώσεις των ΗΠΑ μέχρι την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι είναι υπεράνω του νόμου.
Τώρα, με το νέο Κογκρέσο σε συνεδρίαση, ο Ερντογάν πιστεύει ότι πρέπει να ανταμειφθεί για αυτή τη συμπεριφορά, συνεχίζοντας να απαιτεί την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς κανέναν όρο.
Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί. Η Τουρκία δεν πρέπει να μπορεί να αγοράζει F-16 ή κιτ αναβάθμισης εκτός και μέχρι να τερματίσει την πολεμική της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο συνασπισμός μας στέλνει επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Blinken για να σταματήσει την άνευ όρων πώληση μαχητικών αεροσκαφών και κιτ F-16 στην Τουρκία. Στέλνουμε αναφορά αυτοπροσώπως στην Ουάσιγκτον, D.C.

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μια χωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, η οποία αν συμβεί θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για φερόμενους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την WSJ, η πώληση στην Τουρκία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΣΟΚ: Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων αρχηγών

otavoice

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

otavoice

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα συνταγογραφούσε σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Απάτη 3,5 εκατ. ευρώ

otavoice

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ – 221.375 άτομα πέρασαν τις πύλες της

otavoice

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αγροτικό πετρέλαιο, Airbnb, και τέλος κρουαζιέρας

otavoice

Μεγάλη φωτιά σε δασική περιοχή της Ρόδου – Μήνυμα απο το 112

otavoice