OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σκόπια: Κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής- Μόλις 0,3% θεωρεί την Ελλάδα πιο φιλική χώρα

Μια δημοσκόπηση που θα πρέπει να προβληματίσει πολύ όσους στην Ελλάδα κλείνουν τα μάτια και επιμένουν σε μια εγκληματική συμφωνία, με ένα “κράτος” που δεν μας βλέπει φιλικά και μάλιστα θεωρεί και πως δεν κινδυνεύει από εμάς. 

Αυξάνεται ραγδαία ο ο ευρωσκεπτικισμός στο κρατίδιο των Σκοπίων, καθώς για πρώτη φορά το ποσοστό αυτών που θεωρούν πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη έπεσε κάτω από το 50%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα «Ευρωβαρόμετρο 2022», μόλις το 49% απάντησαν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη. Ποσοστό 34% απάντησε πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν θα αποτελούσε θετική εξέλιξη. Σημειώνεται ότι στην ίδια έρευνα του 2021,το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν πως η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη ανερχόταν στο 69%, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο υποχώρησε κατά 20%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 29% θεωρεί πως η χώρα δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ, ενώ ποσοστό 12% εκτιμά πως η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ακόμη, ποσοστό 65% θεωρεί πως η στάση της ΕΕ έναντι τους είναι «ανέντιμη» και «εκβιαστική».

Το ποσοστό αυτών που εκφράζουν «ευρωσκεπτιστική» άποψη είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ αυτών με σλαβική καταγωγή, σε σύγκριση με αυτό των Αλβανών.

Ποσοστό 27,6% απάντησε πως η χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα Σκόπια είναι η Βουλγαρία, ενώ μόλις το 0,9% ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή (δείγμα του ότι μας θεωρούν δεδομένους).

Οι δύο χώρες εδώ και δεκαετίες έχουν ανοιχτές ιστορικές, γλωσσικές και εθνικές διαφορές, ενώ οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω και του βέτο που είχε θέσει η Σόφια στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Όσον αφορά τις χώρες ή οργανισμούς, τις οποίες οι πολίτες τω Σκοπίων θεωρούν τις πιο φιλικές γι΄ αυτούς, στην πρώτη θέση, με ποσοστό 37%, έρχεται η Σερβία και ακολουθούν οι ΗΠΑ (11,4%), η Τουρκία (8,5%) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (8,1%). Μόλις 0,3% απάντησε πως η πιο φιλική χώρα είναι η Ελλάδα, κάτι που αποκαθηλώνει το αφήγημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 17 Δεκεμβρίου 2022 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1006 πολιτών του κρατιδίου των Σκοπίων.

* Το otavoice.gr δεν αναγνωρίζει καμιά συμφωνία και κανένα όνομα για το κρατίδιο των Σκοπίων και θα το αποκαλεί με αυτό που προϋπήρχε.

Σχετικά Άρθρα

Αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024

otavoice

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 74 οι νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι

otavoice

Αύριο ξεκινά το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τους μαθητές της Γ’ λυκείου

otavoice

Σε πλήρη εξέλιξη το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία – Επτά νεκροί

otavoice

Δ. Κουτσούμπας: Κρατήσαμε ψηλά την κόκκινη σημαία και συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία

otavoice

Προειδοποιεί η UEFA: Με αποκλεισμό από το Euro 2028 κινδυνεύει η Αγγλία

otavoice