OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αλβανία: Το ισλαμικό «Βατικανό» που προωθεί ο Ράμα

Σε μια κίνηση που εξέπληξε τους πάντες, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο μουσουλμανικό κρατίδιο στην επικράτειά του, το οποίο θα γίνει το μικρότερο κρατίδιο στον κόσμο, με μόλις 11 εκτάρια.

Η Αλβανίδα δημοσιογράφος Blerta Begisholli εξηγεί στον Ευρωπαϊκό Ανταποκριτή ότι ο Έντι Ράμα είχε για πρώτη φορά την ιδέα της δημιουργίας αυτού του κράτους για το κίνημα των Μπεκτασί, ένα τάγμα Σούφι του σιιτικού Ισλάμ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. στη Νέα Υόρκη.

Το κρατίδιο αυτό θα είχε τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα, αλλά όχι στρατιωτικές και εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αλβανίας. Οι αρχές του κρατιδίου δεν θα επιβάλουν κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες και θα επέτρεπαν την κατανάλωση αλκοόλ. Ο Πρωθυπουργός Rama είπε ότι στόχος του ήταν να το καταστήσει κέντρο «μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης».

Οι επικριτές, αιφνιδιασμένοι από την ιδέα, η οποία δεν έχει συζητηθεί ποτέ δημόσια, τη βλέπουν ως προσπάθεια του Ράμα να αποσπάσει την προσοχή από τα σκάνδαλα διαφθοράς της χώρας και να κερδίσει ευνοϊκότερη κάλυψη από τα ξένα μέσα.

Μια μέρα πριν ανακοινωθεί η είδηση, η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel είχε δημοσιεύσει ένα επικριτικό άρθρο για το πώς ο Ράμα είχε κερδίσει τη συμπάθεια της Ευρώπης, παρά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στο εσωτερικό.

Αυτή η πρωτοβουλία του Ράμα, θα απαιτούσε συνταγματική τροποποίηση, επεσήμαναν οι επικριτές, και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μακροχρόνια ουδετερότητα του κράτους σε θρησκευτικά ζητήματα. “Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η Αλβανία διοικείται ως προσωπικό φέουδο, όπου η λήψη πολιτικών αποφάσεων δεν είναι θεσμική διαδικασία”, δήλωσε ο Afrim Krasniqi, διευθυντής του think tank Institute of Tirana Institute of Political Studies, σε συνέντευξή του στην έκδοση Balkan Perspective. .

Το μετριοπαθές τάγμα των Σούφι των Μπεκτασί έχει την έδρα του στην Αλβανία από τη δεκαετία του 1930, αλλά η επιρροή του στα Βαλκάνια μπορεί να εντοπιστεί στον 16ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προωθώντας μια ανεκτική μορφή Ισλάμ. Συνδυάζοντας μια ευέλικτη κατανόηση του Κορανίου με τον μυστικισμό, τις πτυχές των προϊσλαμικών θρησκειών της Τουρκίας και την ευλάβεια για τους νεκρούς πνευματικούς ηγέτες που ονομάζονταν δερβίσηδες, το τάγμα Μπεκτασί μετέφερε την έδρα του στα Τίρανα από την Τουρκία πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Η κίνηση αυτή οφειλόταν στην εκκαθάριση του τάγματος από τον Mustafa Kemal Ataturk, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Αλβανία απαγόρευσε τη θρησκεία το 1967, αλλά το τάγμα των Μπεκτασίδων επέζησε και άρχισε να αναδιοργανώνεται τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η είδηση προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων των σουνιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι είπαν ότι δεν συμβουλεύτηκαν από τον πρωθυπουργό. «Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το μέλλον της χώρας», ανέφεραν.

Εξηγώντας το σχέδιό του, ο πρωθυπουργός Ράμα είπε ότι θα συμβάλει στη θρησκευτική αρμονία στη χώρα. Ωστόσο, ο Enis Sulstarova,, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, αμφισβήτησε αυτήν την άποψη, λέγοντας ότι το μέτρο θα σήμαινε την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο τάγμα των Μπεκτασί σε βάρος άλλων θρησκειών.

Σχετική είδηση: Αντιδράσεις στην Τουρκία κατά του σχεδίου Ράμα για ίδρυση κράτους των Μπεκτασήδων

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Euractiv.ro

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Με ψηφιακή πλατφόρμα απαντά στη βία ανηλίκων

otavoice

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητάει να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ

otavoice

Τυνησία: Πνίγηκαν 12 μετανάστες ανοικτά του νησιού Τζέρμπα – Ανάμεσά τους και τρία βρέφη

otavoice

Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που εγκαταλείπει το κάρβουνο ως καύσιμο

otavoice

Ερευνητές ανακάλυψαν βακτήριο που προκαλεί ανοσοανεπάρκεια του εντέρου

otavoice

Τρία νέα ψηφιακά εργαλεία για την ενεργειακή αγορά από την ΡΑΑΕΥ

otavoice