OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα συνταγογραφούσε σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Απάτη 3,5 εκατ. ευρώ

Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που φτάνει τα 3,5 εκατ. μίλησε η διοικήτρια του, Θεανώ Καρποδίνη στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Για το πως ξεσκέπασαν το κύκλωμα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ εξήγησε: «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία΄.

Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

Συνταγογραφούσαν σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Οι δικλείδες ασφαλείας

Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κα Καρποδίνη απαντά: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός – το OTP – ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου.

Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του».

Η δράση των συγκεκριμένων σε αυτή την οργάνωση ήταν απ’ ό, τι φαίνεται τουλάχιστον 4 χρόνια, για το αν ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει άλλα αντανακλαστικά προκειμένου να τις εντοπίσει πιο έγκυρα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ σχολιάζει: «Τώρα αποκαλύφθηκε η δράση μιας συστηματικής απάτης από δύο οργανώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Πλην όμως οι δικοί μας οι έλεγχοι γινόντουσαν συνέχεια, όπως είπαμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα και όπου διαπιστωνόταν είτε ψευδής εκτέλεση της συνταγής είτε εν αγνοία του ασφαλισμένου, είτε μαζικές εκτελέσεις σε συγκεκριμένα φαρμακεία, καταλόγιζαν πρόστιμα και βάζαμε ποινές.

Όπως ανέφερα και πριν, όταν άρχισε η συνεργασία μας με την Οικονομική Αστυνομία, με τα μοντέλα, τα στατιστικά που έχουμε, ανατρέξαμε και στο παρελθόν για να εντοπίσουμε από πότε αυτή η συμμορία, αυτές οι δύο συμμορίες είχαν δράσει. Έτσι λοιπόν πήγαμε και προς τα πίσω και μπόρεσε η οικονομική αστυνομία να κάνει ένα συνολικό πόρισμα».

Ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί νομικά, ώστε να αναζητήσει τη ζημιά που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Σχετικά Άρθρα

Πρόεδρος Ιράν: Θα εμποδίσει την αστυνομία ηθών να ενοχλεί τις γυναίκες

otavoice

Γκουτέρες: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

otavoice

ΠΑΣΟΚ: Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων αρχηγών

otavoice

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

otavoice

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ – 221.375 άτομα πέρασαν τις πύλες της

otavoice

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αγροτικό πετρέλαιο, Airbnb, και τέλος κρουαζιέρας

otavoice