OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που εγκαταλείπει το κάρβουνο ως καύσιμο

Ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας με καύση άνθρακα θα κλείσει επίσημα τη σήμερα 30/9 , σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια χώρα της G7 σταματά να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κλείσιμο του εργοστασίου, που εγκαινιάστηκε το 1967, είναι ένα συμβολικό βήμα στη φιλοδοξία του Λονδίνου να απελευθερώσει πλήρως την ηλεκτρική του ενέργεια έως το 2030 και στη συνέχεια να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της G7 που εγκαταλείπει το κάρβουνο ως καύσιμο: η Ιταλία έχει θέσει στόχο για το 2025 , Γαλλία για το 2027, Καναδάς για το 2030 και Γερμανία για το 2038.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτό το κλείσιμο «σημαδεύει το τέλος μιας εποχής», αλλά ανοίγει και «μια νέα εποχή» που θα ευνοήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ενεργειακό τομέα, υπόσχεται σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι ένα σχέδιο για την πράσινη ενέργεια.

Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στο Ratcliffe-on-Soar, μεταξύ Derby και Nottingham, στην καρδιά της Αγγλίας, πρόκειται να παροπλιστεί πλήρως «μέχρι το τέλος της δεκαετίας», σύμφωνα με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper, τον ιδιοκτήτη της, πριν από μια «ενεργειακή cluster» δημιουργείται στο χώρο και τεχνολογικά χωρίς άνθρακα».

Ο άνθρακας συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1990. Στη δεκαετία του 1980, αυτή η εξαιρετικά ρυπογόνος μορφή ενέργειας εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της ηλεκτρικής του ενέργειας.

Πριν από μια θεαματική πτώση: 38% το 2013, 5% το 2018 και 1% πέρυσι. Για να απαλλαγούν από αυτό, οι Βρετανοί αποζημίωσαν με φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο που παρουσιάζεται ως λιγότερο ρυπογόνο και το οποίο χρησιμοποιείται από το 2023 για την παραγωγή μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ένα τέταρτο προέρχεται από την αιολική ενέργεια ενώ η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 13%. Αυτή η αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί ιδίως από μια προληπτική πολιτική, με αυστηρούς κανονισμούς από τη δεκαετία του 1990 λόγω της ρύπανσης, και από το τέλος της μεταποιητικής οικονομίας, η οποία μείωσε τη σημασία του άνθρακα.

«Η θέση του άνθρακα είναι πλέον στα βιβλία της ιστορίας», λέει ο Tony Bosworth από τη ΜΚΟ Friends of the Earth. «Η προτεραιότητα τώρα είναι να απομακρυνθούμε από το φυσικό αέριο αναπτύσσοντας το τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου όσο το δυνατόν γρηγορότερα». «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Doug Parr της Greenpeace UK.

Στο πλαίσιο του σχεδίου του για πράσινη ενέργεια, το Λονδίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια δημόσια εταιρεία, τη Great British Energy, με έδρα το Aberdeen, στην ανατολική Σκωτία, για να επενδύσει σε πλωτές ανεμογεννήτριες, παλιρροιακή ενέργεια και πυρηνική ενέργεια.

Πηγή: digi24.ro

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Με ψηφιακή πλατφόρμα απαντά στη βία ανηλίκων

otavoice

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητάει να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ

otavoice

Τυνησία: Πνίγηκαν 12 μετανάστες ανοικτά του νησιού Τζέρμπα – Ανάμεσά τους και τρία βρέφη

otavoice

Ερευνητές ανακάλυψαν βακτήριο που προκαλεί ανοσοανεπάρκεια του εντέρου

otavoice

Αλβανία: Το ισλαμικό «Βατικανό» που προωθεί ο Ράμα

otavoice

Τρία νέα ψηφιακά εργαλεία για την ενεργειακή αγορά από την ΡΑΑΕΥ

otavoice