OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Λίβανος: Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ εντός της Βηρυτού – δύο νεκροί

Μια πολυκατοικία στη Βηρυτό επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters, στην πρώτη επίθεση εντός των ορίων της πόλης, καθώς το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών εναντίον των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή.

Η επίθεση έπληξε τον επάνω όροφο μιας πολυκατοικίας στη συνοικία Κόλα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, δήλωσαν μάρτυρες του Reuters, ενώ πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η αυξανόμενη συχνότητα των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των Χούθι στην Υεμένη έχει προκαλέσει φόβους ότι οι μάχες στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να προσελκύσουν το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι στην Υεμένη -στο λιμάνι Χοντέιντα με 4 νεκρούς και 29 τραυματίες- και δεκάδων στόχων της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, αφού προηγουμένως σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Προγεφύρωμα» φτιάχνει ο ισραηλινός στρατός στα σύνορα με Λίβανο

Στο μεταξύ η κινητικότητα του ισραηλινού στρατού κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο εντείνει τις διεθνείς ανησυχίες για χερσαία εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤNews, οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν την περίμετρο της συνοριακής γραμμής κοντά στο λιβανέζικο έδαφος. Οι πληροφορίες του Γιώργου Σιδέρη για το ΕΡΤNews, μέσω διπλωματικών πηγών στο Ισραήλ, σημειώνουν ότι είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές ενέργειες του στρατού στη μεθόριο με τον Λίβανο, ένα στρατιωτικό «προγεφύρωμα» που θα τους βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, χωρίς να διευκρινίζει κανείς ποιο είναι αυτό, αν και γίνεται αντιληπτό.

Οι Ισραηλινοί δεν ανακοινώνουν το παραμικρό αν και Αμερικανοί Αξιωματούχοι από το πρωί επισήμαναν ότι ο στρατός του Ισραήλ περνά στην επόμενη φάση του πολέμου αυτού, στο βόρειο μέτωπο. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν έναν χρόνο πριν, 24ωρα πριν την χερσαία επέμβαση στη Γάζα, από το Τελ Αβιβ δεν είχαν γίνει αποδεκτές παρόμοιες πληροφορίες, μέχρι που ο ίδιος ο ισραηλινός στρατος αποδέσμευσε εικόνες από τις πρώτες επιχειρήσεις στο έδαφος.

105 νεκροί στο προηγούμενο 24ωρο από τους ισραηλινους βομβαρδισμούς

Στο Λίβανο, οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν και 6.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς να αναφέρει πόσοι ήταν άμαχοι. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι – το ένα πέμπτο του πληθυσμού – έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι εντεινόμενοι βομβαρδισμοί σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν σκοτώσει μια σειρά από κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει την επίθεση και λέει ότι θέλει να καταστήσει τις βόρειες περιοχές του και πάλι ασφαλείς για τους κατοίκους που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αιωρούνταν πάνω από τη Βηρυτό για μεγάλο μέρος της μέρα την Κυριακή, με τους δυνατούς κρότους των νέων αεροπορικών επιδρομών να αντηχούν γύρω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Εκτοπισμένες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε παγκάκια στο Zaitunay Bay, μια σειρά από εστιατόρια και καφετέριες στην προκυμαία της Βηρυτού. Πολλές από τις επιθέσεις του Ισραήλ έχουν πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει τις περισσότερες επιχειρήσεις της, ή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η επίθεση της Δευτέρας στη συνοικία Κόλα φάνηκε να είναι το πρώτο χτύπημα εντός των ορίων της πόλης της Βηρυτού. Σύροι που ζουν στο νότιο Λίβανο και είχαν διαφύγει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοιμόντουσαν για μέρες κάτω από μια γέφυρα στη συνοικία, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει για διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στο Λίβανο, αλλά έχουν επίσης εξουσιοδοτήσει το στρατό τους να ενισχυθεί στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν μπορεί να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, απάντησε: “Πρέπει να αποφευχθεί”. Είπε ότι θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε.

Πηγή: ertnews.gr
(Photo by Fadel ITANI / AFP)

Σχετικά Άρθρα

Χασέμ Σαφιεντίν: Ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα – Το προφίλ του

otavoice

Δικάζεται η Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

otavoice

Ιαπωνία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 27η Οκτωβρίου

otavoice

Χαλκιδική: Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν τρεις για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

otavoice

Νεπάλ: Στους 148 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Οι άνθρωποι «πηδούσαν από στέγη σε στέγη» για να σωθούν

otavoice

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και μικρή εξασθένηση των θυελλωδών ανέμων

otavoice