OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέες εκρήξεις στο Λίβανο- 9 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

Ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα (18/9) στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στο λιβανέζικο κίνημα και το (κρατικό) πρακτορείο ειδήσεων. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν από το δεύτερο κύμα εκρήξεων μηχανισμών.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Κλειώ Νικολάου, στο δελτίο των 18:00, πριν από λίγη ώρα ακούστηκαν νέες εκρήξεις στο Λίβανο την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη οι κηδείες κάποιων θυμάτων των χθεσινών επιθέσεων.

 

Δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού, οι οποίες μάλιστα προέρχονταν από διαφορετικά σημεία. Λίγη ώρα μετά το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι εξερράγησαν συσκευές επικοινωνίας, όμως διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο αυτή τη φορά για βομβητές, όπως χθες, αλλά για συσκευές ασύρματης επικοινωνίες, γνωστές ως γουόκι – τόκι. Κάτι που λίγα λεπτά μετά επιβεβαίωσε και η Χεζμπολάχ.

Εκρήξεις ακούστηκαν και στα νότια της χώρας σε διάφορες πόλεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυνόμενου πολέμου. Ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέα φάση στην επίθεση» και ότι «η τιμωρία είναι βέβαιο ότι πλησιάζει», εννοώντας βέβαια αντίποινα στο Ισραήλ.

Ενώ λέει επίσης ότι οι συσκευές που ανατινάχτηκαν σήμερα αγοράστηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που ανατινάχτηκαν χθες.

Ταυτόχρονες εκρήξεις κατά μήκος του νοτίου Λιβάνου προκάλεσαν χθες Τρίτη χάος. Ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες παντού, οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, που χωρίς να το γνωρίζουν μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τοποθετημένους στους βομβητές τους.

Μεταξύ των νεκρών ένα 10χρονο κορίτσι και ακόμη ένα παιδί, ενώ στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ο Πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο. Τραυματισμοί έχουν καταγραφεί και στη Συρία.

«Περίπου το 10%, ή 300 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς, καθώς επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία, βρίσκονται στην εντατική» δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ που τηρεί σιγή ιχθύος. Τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης ορκίζονται εκδίκηση ενώ το Ιράν αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ βλέπουν πίσω από την επίθεση και αμερικανικά μέσα και μιλούν για κοινή επιχείρηση της Μοσάντ με τον ισραηλινό στρατό. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο AXIOS η Μοσάντ προχώρησε νωρίτερα από ότι υπολόγιζε στην επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι μέλη της Χεζμπολάχ είχαν αντιληφθεί τα σχέδιά της.

Εκτιμάται πως σε κάθε βομβητή είχαν τοποθετηθεί 20 γραμμάρια εκρηκτικών. Είχαν αγοραστεί πρόσφατα από την Χεζμπολάχ, που αποφάσισε να αποφύγει τη χρήση κινητών για να μην εντοπίζονται μέσω του GPS οι κινήσεις της. Φέρουν το λογότυπο εταιρείας της Ταϊβάν που όμως αρνείται ότι κατασκευάστηκαν εκεί.

Στο μεταξύ η ουγγρική εταιρεία BAC, που εμφανίζεται ως η κατασκευάστρια των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, είναι «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση σήμερα. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς. «Αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Ανάλογη η τοποθέτηση και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Το Κρεμλίνο εκτιμά πως μετά αυτό το συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει πράξη υβριδικού πολέμου, η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Έκανε το σταυρό του και απέκλεισαν πέντε μήνες τον Πρωταθλητή Ευρώπης στο τζούντο

otavoice

Ν. Χριστοδουλίδης: «Μέγιστη τιμή για τον Γ. Κρανιδιώτη, η Κύπρος απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα»

otavoice

Κλείνει προληπτικά το Φαράγγι της Σαμαριάς μετά την τραγωδία

otavoice

Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανέκοψε τη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ

otavoice

18.000 ευρώ η μπορδοροδοκόκκινη μπουχάρα για την “ολιγάρχη” Όλγα, στο Τουρισμού

otavoice

Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού δεκάδων παράνομων μεταναστών στην Μεσαρά Ηρακλείου

otavoice