OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Βράζει» η Μ. Ανατολή: Ο διάδοχος του Νασράλα και τα σενάρια για απάντηση του Ιράν

Δυσοίωνη και απειλητική για την παγκόσμια ειρήνη φαντάζει η «επόμενη ημέρα» στη Μέση Ανατολή, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις βαριές απώλειες σε ανθρωπινό δυναμικό στο στρατόπεδο της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί μάλιστα φαίνεται να παρακολουθούσαν τον Νασράλα επί μήνες.

Το Ισραήλ γνώριζε επί μήνες για τη θέση του Νασράλα στη Βηρυτό – Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των NYT

Το Ισραήλ παρακολουθούσε τον Νασράλα επί μήνες πριν από τη δολοφονία, ανέφεραν τρεις ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι στους New York Times. Οι IDF αποφάσισαν να χτυπήσουν τη συγκεκριμένη στιγμή, επειδή γνώριζαν ακριβώς πού βρισκόταν και είχαν περιορισμένο χρονικό περιθώριο πριν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εξαφανιστεί.

Μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί στις αρχές τις εβδομάδας, πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου.

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα και ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ που δεν βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης, θεωρείται ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα.

 

«Βράζει» η Μ. Ανατολή: Ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, τα σενάρια για απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ
(Photo by JOSEPH EID / AFP)

Νετανιάχου για δολοφονία Νασράλα: «Ιστορική καμπή» που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία στη Μ. Ανατολή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν μια ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολήπροειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του Νασράλα ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα θα επισπεύσει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας (…) Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος», είπε.

Με τον θάνατο του Νασράλα «κανονίσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον φόνο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες Γάλλοι», συνέχισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

Εξαπέλυσε απειλές για ακόμα μία φορά στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».

«Βράζει» η Μ. Ανατολή: Ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, τα σενάρια για απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ
(Photo by ATTA KENARE / AFP)

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν – Θα απαντήσει;

Στα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό σκοτώθηκε και o Αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νι Φορουσάν.

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ για σκληρή απάντηση, μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα που προκάλεσε την οργή του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης κήρυξε πενθήμερο πένθος στο Ιράν για τον θάνατο του Νασράλα, λέγοντας ότι «το αίμα του μάρτυρα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση» και ότι κι άλλοι θα ακολουθήσουν τη δική του πορεία.

Η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί πλήγμα τόσο για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Αυτό που συνέβη τώρα ενεδεχομένως κάνει τους σκληροπυρηνικούς στο καθεστώς να σκεφτούν κάποιου είδους απάντηση, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

Το Ιράν διαθέτει έναν στρατό συμμάχων βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούθι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν θα μπορούσε να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤNews, BBC, NYT

Σχετικά Άρθρα

Ιράκ: Επεισοδιακή διαδήλωση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

otavoice

Ουκρανία: Εννέα νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι

otavoice

Τυφώνας Eλίν: Στους 50 οι νεκροί στις ΗΠΑ – Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια πολίτες

otavoice

Ο καθηγητής Κ. Φουντάς εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, στη Γενεύη

otavoice

Εντολή απομάκρυνσης υπαλλήλων της αμερικανικής πρσβείας από το Λίβανο

otavoice

Λίβανος: Τριήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

otavoice