OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έτσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ απάντησε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε».

Ο IDF κήρυξε κλειστή στρατιωτική ζώνη σε πολλές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Γιώργος Σιδέρης, στο βόρειο Ισραήλ «οι περιοχές στα βορειοανατολικά σύνορα κηρύχθηκαν πριν από λίγο ως στρατιωτική περιοχή και κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει εκεί». Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι εμείς νωρίτερα προσπαθήσαμε να φτράσουμε εκεί και οι στρατιωωτικοί μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε.

 

 

Αυτή την ώρα έχουν ξεκινήσει τα πυρά πυροβολικού είπε ακόμα ο Γιώργος Σιδέρης. «Ακούμε άρματα μάχης, φορητό οπλισμό, αντιαρματικά, ακριβώς απέναντί μας στα υψίπεδα που χωρίζουντον Λίβανο με το Ισραήλ. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν προωθηθεί κι αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα προπαρασκευαστικό στάδιο το οποίο θα ακολουθήσει η χερσαία επίθεση. Άλλωστε το Ισραήλ έχει ενημερώσει και τις ΗΠΑ ότι θα κάνει κάτι περιορισμένο στο έδαφος του Λιβάνου» τόνισε.

Οι τέσσερις άξονες που κινείται το Ισραήλ είναι πολύ συγκεκριμένοι: χερσαία επιχείρηση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ο αποκλεισμός διαδρομών ανεφοδιασμού, 200 πλήγματα ημερησίως κατά στόχων της Χεζμπολάχ και η εξόντωση της ηγεσίας της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα σήμερα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει μια περιορισμένης κλίμακας εισβολή στον Λίβανο εντός των επόμενων ωρών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μας ενημέρωσε για μια σειρά επιχειρήσεων, αλλά αυτές είναι περιορισμένες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Associated Press μετέδωσε ότι σύμφωνα με δύο αξιωματούχους το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μικρές επιδρομές ακριβείας στα σύνορα με τον Λίβανο και σχεδιάζεται μια μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση. Κατά το πρακτορείο δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ έχει λάβει οριστική απόφαση για μια ευρύτερη επιχείρηση ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος και ο Δυτικός αξιωματούχος μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Χτύπημα στην καρδιά της Βηρυτού

Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews στη Βηρυτό Αλεξία Καλαϊτζή ανέφερε ότι σήμερα φαίνεται πραγματικά να αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση τα τελευταία 20 χρόνια στην καρδιά της Βηρυτού, σε μια μεικτή συνοικία όπου μένουν Σουνίτες, Δρούζοι, Σιίτες και είναι απέναντι από τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων κάτω από μια γέφυρα, την οποία διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι για να πάνε στην εργασία τους. «Αυτό ξύπνησε μνήμες του πολέμου του 2006 για πολλούς κατοίκους της Βηρυτού» σχολίασε η δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό αρκετοί άνθρωποι φεύγουν ή στέλνουν τα παιδιά τους στους γονείς τους κάπου που θεωρείται ότι είναι πιο ασφαλές να έχουμε μια έξοδο 100.000 ανθρώπων, Σύρων και Λιβανέζων, που περνούν τα σύνορα με τη Συρία, θεωρώντας ότι εκεί είναι πιο ασφαλείς».

Η Αλεξία Καλαϊτζή βρέθηκε στην στην πλατεία των Μαρτύρων, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι από τον νότο, οι οποίοι και θα περάσουν ένα ακόμα βράδυ στο συγκεκριμένο σημείο μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία για τη χερσαία επέμβαση, ωστόσο αυτό που επαναλαμβάνουν είναι τα λόγια του Χασάν Νασράλα που έλεγε «Ας έρθουν, ας κάνουν μια χερσαία επέμβαση. Είμαστε εκπαιδευμένοι ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου». Πιστεύουν λοιπόν και θέλουν να ελπίζουν ότι θα επαναληφθεί μια επιτυχία του 2006 που επλήγη σημαντικά το γόητρο του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα

Λίβανος: Σοβαρός τραυματισμός ελληνορθόδοξου ιερέα από ισραηλινά πυρά

otavoice

Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Πολλά τα ενεργά μέτωπα – Έκλεισε η Κορίνθου-Πατρών στο ύψος Δερβενίου

otavoice

Φωτιά στην Κορινθία: Ενεργό μέτωπο κατευθύνεται προς τα Τρίκαλα

otavoice

Παραλήρημα Νετανιάχου, απειλεί την Τεχεράνη – Όταν απελευθερωθεί το Ιράν όλα θα είναι διαφορετικά

otavoice

Χ. Δούκας: «Με κυνηγούν γιατί έστειλα τον κ. Μπακογιάννη για έναν πολύ μεγάλο περίπατο»

otavoice

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

otavoice