OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Τεχεράνη απάντησε με μαζικό χτύπημα – 200 Ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν το Ισραήλ

Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους με σειρήνες να ηχούν στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ και το Τελ Αβίβ πλέον να προειδοποιεί για αντίποινα.

Το Ιράν όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν δύο κύματα επιθέσεων και σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πέτυχαν τους στόχους τους.

Λίγο μετά τις 20:30, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο κίνδυνος έχει προς το παρόν τελειώσει και πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια.

«Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται πλέον η έξοδος από τους προστατευόμενους χώρους σε όλες τις περιοχές σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

 

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

 

Ιρανικά δίκτυα δείχνουν βίντεο με πυραύλους που πετούσαν πάνω από την Τεχεράνη.

 

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

 

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίθεση του Ιράν συνεχίζεται και ζήτησε από τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας.

«Οι εκρήξεις που ακούτε προέρχονται από αναχαιτίσεις ή πτώσεις. Το σύστημα αεράμυνας εντοπίζει και αναχαιτίζει απειλές όλη την ώρα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Εξαιτίας της κατάστασης έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια του Ισραήλ, καθώς και ο εναέριος χώρος της χώρας.

Παράλληλα η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο ΕΡΤΝews

Νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση από το Ιράν αναμενόταν να είναι ευρείας κλίμακας και κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν σε ασφαλή καταφύγια σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική ενημέρωση, επίσης δήλωσε ότι ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο την περιοχή του Τελ Αβίβ, τα οποία ενεργοποίησαν σειρήνες, προήλθαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Πυροβολισμοί στη Βηρυτό

Όπως ανέφερε ένα μάρτυρας στο Reuters ακούστηκαν συνεχείς πυροβολισμοί από βαρύ πυροβολικό σε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου της Βηρυτού.

Τι ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν την επίθεση του Ιράν

Οι New York Times επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφεραν ότι η ιρανική επίθεση θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Επίσης επικαλούμενοι έναν Αμερικανό αξιωματούχο ανέφεραν πως προέβλεπε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περίπου εννέα ώρες.

Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times και μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας τους δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο, όπως είπε, έχει εκκενωθεί.

Παρόλο που ο ολοκληρωτικός πόλεμος απετράπη τον Απρίλιο, οι Times επικαλούνται διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που λένε ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να ανταποδώσει σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, προσέθεσε.

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σε στόχους εντός 12 λεπτών, και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ανέφερε στο X ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του Axios, επικαλούμενος μία δυτική πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Εντός 12 ωρών αναμενόταν η επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του EΡΤNews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι Αμερικανοί διαθέτουν πληροφορίες και σοβαρές ισχυρές ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Μάλιστα όταν λένε άμεσα εννοούν μέσα στις επόμενες 12 ώρες και σίγουρα αφού νυχτώσει στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση αυτή θα είναι τόσο μεγάλη και τόσο μαζική όσο τον Απρίλιο, δηλαδή θα περιλαμβάνει εκτός από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Πεντάγωνο με βάση αυτές τις νέες πληροφορίες, θέτει όλες τις δυνάμεις του στην περιοχή σε κόκκινο συναγερμό και δηλώνει πανέτοιμο να βοηθήσει το Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του, όπως ακριβώς έκανε και πριν από μήνες.

Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα να βρουν καταφύγιο σε ασφαλές μέρος.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης, μετά τη διαρροή της επικείμενης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Έχει δοθεί εντολή να είναι ανοικτά τα καταφύγια, οι δομές υγείας, να υπάρχει πλήρης συναγερμός στις μεγάλες κυρίως πόλεις και αυτές οι οποίες διαθέτουν είτε λιμάνια είτε ενεργειακές υποδομές, είτε στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί όπως είπε το Ιράν από ότι φαίνεται έχει λέγεται ότι έχει στοχοποιήσει κάποιες στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ.

Από εκεί και έπειτα είναι λογικό ότι υπάρχει και ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν για επίθεση του Ιράν ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Επικοινωνία Γκάλαντ-Όστιν για την επικείμενη ιρανική επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

«Οι δύο τους συζήτησαν τις προθέσεις του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, τη στρατιωτική συνεργασία για κοινή άμυνα και το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να δράσει εναντίον των εχθρών του», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Γκάλαντ.

IDF: «Οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες»

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Στρατιωτική εισβολή στο νότιο Λίβανο – Μαίνονται τα εκατέρωθεν πυρά

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα είναι η χερσαία επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να κάνουν ενημέρωση για τους στόχους της επιχείρησης και να σημειώνουν πως πρόκειται για «περιορισμένης έκτασης» επιχείρηση.

Στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος των IDF, ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρθηκε στους σκοπούς της επιχείρησης, η οποία όπως είπε έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ότι θα συνεχιστεί έως ότου οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ακόμα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει στόχο τη Βηρυτό οι άλλες περιοχές στον νότιο Λίβανο«Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις στον νότιο Λίβανο. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών δίπλα στα σύνορά μας», ξεκαθάρισε.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Πρόεδρος Ιράν: Δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ

otavoice

Ιράν: Θα έρθουν συντριπτικά πλήγματα εάν το Ισραήλ αντιδράσει

otavoice

Η Ελλάδα στέλνει C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο

otavoice

Kίνηση υψηλού συμβολισμού του Χάρη Δούκα: Στη Λάρισα και όχι στην Αθήνα, η τελευταία του ομιλία

otavoice

Ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, για τις εξελίξεις στο Λίβανο

otavoice

Η KLM αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ έως το τέλος του έτους

otavoice