OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ιρανικής κατασκευής δορυφόροι θα τεθούν σε ρροχιά από ρωσικό διαστημικό όχημα

Το Ιράν έστειλε δύο ιρανικής κατασκευής δορυφόρους στη Ρωσία για να τεθούν σε τροχιά από ρωσικό διαστημικό όχημα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ανάπτυξη του Kowsar, ενός δορυφόρου απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, και του Hodhod, ενός μικρού δορυφόρου επικοινωνιών, είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια του ιρανικού ιδιωτικού διαστημικού κλάδου, σύμφωνα με το Tasnim.

Η Ρωσία έστειλε ιρανικούς δορυφόρους σε τροχιά τον Φεβρουάριο και το 2022, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τη διαστημική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, φοβούμενοι ότι ο δορυφόρος όχι μόνο θα βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία αλλά και θα βοηθήσει το Ιράν να παρακολουθεί πιθανούς στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το Kowsar μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη γεωργία, τη διαχείριση φυσικών πόρων, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τη διαχείριση καταστροφών, σύμφωνα με το Tasnim. Το Hodhod έχει σχεδιαστεί για δορυφορικές επικοινωνίες και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές με μικρή πρόσβαση σε επίγεια δίκτυα.

Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν πραγματοποίησε τη δεύτερη εκτόξευση δορυφόρου του φέτος χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τους «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης».

Η εκτόξευση έγινε καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για ενδεχόμενη χρήση τους στον πόλεμο της με την Ουκρανία.

Το Ιράν αρνήθηκε αυτό τον ισχυρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Ο Κυρ. Βελόπουλος για ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ: “Είναι σα να βάζεις τον διαρρήκτη στο σπίτι σου…”

otavoice

Επιχείρηση διάσωσης 96 ναυαγών προσφύγων νότια της Γαύδου – Αγνοούνται 10 άτομα

otavoice

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία – Aισθητός και στη Συρία

otavoice

Βγήκε από τη ΜΕΘ η Μαρινέλλα

otavoice

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Μελβούρνη

otavoice

Επίτροπος Ενέργειας: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο

otavoice