OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ιταλία: Η Μελόνι έκανε την παρένθετη μητρότητα «έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον πιο αυστηρό νόμο στη Δύση σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια που καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί με αυτήν τη μέθοδο να κινδυνεύουν ακόμα και με φυλάκιση και αυστηρά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές της νέας νομοθεσίας, βασικός στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια.

Η παρένθετη μητρότητα ήδη απαγορεύεται στην Ιταλία, όπως και σε άλλες χώρες. Με τον νέο νόμο όμως, η παρένθετη μητρότητα χαρακτηρίζεται «σπάνιο παγκόσμιο έγκλημα» που ξεπερνά τα σύνορα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2023 από την Κάτω Βουλή και σήμερα Τετάρτη εγκρίθηκε και από τη Γερουσία με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά. Μεταξύ άλλων, ποινικοποιεί την απασχόληση γιατροών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν την παρένθετη μητρότητα.

Ακόμη και υποστηρικτές του νόμου εκτιμούν ότι κάποιες από τις πτυχές του ενδέχεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ακόμη και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, επιστρέφοντας στην Ιταλία με ένα βρέφος ή όταν καταχωρούν το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους σε τοπικούς δήμους, καθώς θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι η γυναίκα δεν γέννησε το μωρό στο εξωτερικό. Ωστόσο, ένα βρέφος στην αγκαλιά γονέων του ίδιου φύλου – ιδιαίτερα ανδρών – είναι κάτι «απαγορευτικό» για τον νέο νόμο.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, ο νόμος στοχεύει τους ομοφυλόφιλους άνδρες κυρίως, που ήδη αποκλείονται από την υιοθεσία, είτε στην Ιταλία είτε στο εξωτερικό, διότι τους αποκόπτει και την τελευταία δυνατότητα που είχαν για να δημιουργήσουν οικογένεια.

Το επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης και του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι είναι πως «η φύση αποφασίζει γι’ αυτά, όχι εμείς», όπως είπε η γερουσιάστρια Σουζάνα Καμπιόνε. «Ευχόμαστε το παράδειγμά μας να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Πρόκειται για πολιτισμένο νόμο που προστατεύει το παιδί αλλά και τη γυναίκα, αφού πιστεύουμε ότι η παρένθετη μητρότητα ουσιαστικά ανάγει μια γυναίκα σε αναπαραγωγική μηχανή».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ανύπαντρη μητέρα η ίδια, έχει «ορκιστεί» να ενισχύσει τις αξίες της «παραδοσιακής οικογένειας». Ενάντια στην παρένθετη μητρότητα έχει στραφεί και το Βατικανό.

Η κυβέρνησή της Μελόνι και οι υποστηρικτές της στο Κοινοβούλιο ενεργούν με τρόπο ώστε να εμποδίσουν τα ομόφυλα ζευγάρια από το να καταχωρούν τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους και έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τη φυλομετάβασης για ανηλίκους.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρα σημαντικό για τη δεξιά αυτήν τη στιγμή είναι να δώσει ένα μήνυμα στην ιταλική κοινωνία», λέει ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλφρέντο Μπαζόλι, που καταψήφισε τον νόμο. «Το μήνυμα είναι ότι δεν ανοίγουμε πόρτες σε νέα δικαιώματα. Αντί γι’ αυτό κλείνουμε τις πόρτες».

Πηγή: Washington Post

Σχετικά Άρθρα

Τατάρ για Κυπριακό: «Η διαδικασία της ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν»

otavoice

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες του Κόλπου: Ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία

otavoice

Ο Κυρ. Βελόπουλος για ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ: “Είναι σα να βάζεις τον διαρρήκτη στο σπίτι σου…”

otavoice

Επιχείρηση διάσωσης 96 ναυαγών προσφύγων νότια της Γαύδου – Αγνοούνται 10 άτομα

otavoice

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία – Aισθητός και στη Συρία

otavoice

Βγήκε από τη ΜΕΘ η Μαρινέλλα

otavoice