OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Λίβανος: «Μέχρι τη θάλασσα» οι ισραηλινές επιθέσεις – Άθικτη δηλώνει η Χεζμπολάχ

Νέο ισραηλινό πλήγμα στο «προπύργιο» τη Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό ανακοίνωσε το Ισραήλ, ενώ δευτερόλεπτα μετά συναγερμός ήχησε στη Χάιφα του βόρειου Ισραήλ, με τοπικά μέσα να μεταδίδουν ότι πρόκειται για νέα επίθεση. Προηγήθηκαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, όπου τουλάχιστον 100 μαχητικά έπληξαν 120 στόχους μέσα σε μία ώρα, όπως ανέφερε ο Ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξόντωσε άλλον έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, ο οποίος θεωρείτο υπεύθυνος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη διανομή τους σε μονάδες της φιλο-ιρανικής οργάνωσης.

«Εμείς θα αποφασίσουμε πότε και που. Αλλά θα υπάρξει απάντηση», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στον Ο.Η.Ε., καθώς χαρακτηρίζονται αναπόφευκτα τα ισραηλινά αντίμετρα για τους 180 ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν την 1η Οκτωβρίου από την Τεχεράνη στο Τελ Αβίβ.

Το ΕΡΤΝews στο Τελ Αβίβ: Πιθανά σενάρια «απάντησης» στο Ιράν

Η απάντηση στο Ιράν θα είναι άμεση σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο και στον απόηχο του μηνύματος Νετανιάχου, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί σενάρια περί διαβεβαιώσεων που σύμφωνα με τους New York Times  έδωσε η κυβέρνηση στους Αμερικανούς ότι δεν θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του αρχηγού της CIA ο οποίος είπε στο NBC ότι το Ιράν μπορεί να αναπτύξει οπλισμό ισοδύναμο με πυρηνικές γομώσεις σε μία εβδομάδα εάν το θελήσει. Είπε όμως πως δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη και πως εάν υπήρχε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το μάθαιναν αμέσως.

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν ξεκινά εσπευσμένα περιοδεία στις χώρες του Κόλπου προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ουδέτερες σε μια σύγκρουση Ιράν – ΙσραήλΚλειδί θα είναι η στάση της Σαουδικής Αραβίας η οποία μπήκε σε μια διαδικασία εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις της με το Ιράν

Επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ και από τη θάλασσα

Το Ισραήλ, επιβεβαιώνει ότι και τέταρτη μεραρχία επιχειρεί στο νοτιοδυτικό Λίβανο με στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ ενώ διευρύνεται το πεδίο επιχειρήσεων.

Προειδοποίηση στα αραβικά από το Ισραήλ καλεί παραθεριστές και ιδιοκτήτες σκαφών να αποφύγουν μια λωρίδα στην ακτή του Λιβάνου, λέγοντας ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ από τη θάλασσα.

Περίπου 2.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να βάλλει εναντίον του Ισραήλ, πριν από έναν χρόνο, σε αλληλεγγύη προς τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει την χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο τοπική και περιορισμένη.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, επισημαίνει ότι «πολλές φορές στο παρελθόν, το Ισραήλ είχε διεξάγει επιχειρήσεις περιορισμένης εμβέλειας, αλλά είχε παραμείνει για μήνες ή χρόνια και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να επαναληφθεί».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Λιμός, επιδημίες και υγειονομικό χάος στο Λίβανο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι τελευταίες επιθέσεις έπληξαν και την παραγωγή σιτηρών του Λιβάνου, ενώ επισημαίνει ότι από τα πέντε νοσοκομεία της χώρας, τα τέσσερα δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν. Οι επιδημίες είναι επιπλέο αεπιλή, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Χεζμπολάχ: Ακόμη περισσότεροι ισραηλινοί θα εκτοπιστούν από τις επιθέσεις μας

Οι συγκρούσεις στο έδαφος του νοτίου Λιβάνου άρχισαν πριν από επτά ημέρες και οι Ισραηλινοί ακόμη δεν μπορούν να προχωρήσουν, δήλωσε ο προσωρινός αντικαταστάτης του Χασάν Νασράλα, υποστηρίζοντας επίσης ότι όλοι οι διοικητές της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ έχουν αντικατασταθεί.

«Δεν έχουμε κενές θέσεις», δήλωσε ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, με επιπλέον μήνυμα ότι οι στρατιωτικές ικανότητες παραμένουν άθικτες παρά το «οδυνηρά πλήγματα» που επέφερε το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κασέμ είπε ακόμη ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Βουλή Nabih Berri – σύμμαχος της Χεζμπολάχ – για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται με την υποστήριξη του Ιράν και «όλου του άξονα αντίστασης».

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τουλάχιστον 190 ρουκέτες με στόχο την Τιβεριάδα, και κέντρο μυστικών υπηρεσιών στα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Άλλους δύο πυραύλους με στόχο τη Γιάφα (Τελ Αβίβ) εκτόξευσαν οι φιλο-ιρανοί Χούθι της Υεμένης.

Αποστολή ΕΡΤΝews:

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Ο Μπαρνιέ αντιμέτωπος με πρόταση μομφής της Αριστεράς – Σωσίβιο από την ακροδεξιά

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ-Στα άκρα η σύγκρουση: Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν Γεροβασίλη και στελέχη των “87”

otavoice

Στα 22 δις το εμπορικό έλλειμμα στο 8μηνο – Περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές

otavoice

Χ. Δούκας: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση μου με τον Παύλο Γερουλάνο

otavoice

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του ΥΠ.ΕΣ για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π

otavoice

Συνάντηση κορυφής Σολτς, Μπάιντεν, Μακρόν και Στάρμερ το Σάββατο στο Βερολίνο

otavoice