OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέα ισραηλινά δολοφονικά πλήγματα στη Βηρυτό με 18 νεκρούς και 92 τραυματίες

Από τη Γάζα και τον Νότιο Λίβανο, έως τη Συρία εκτείνονται οι Ισραηλινές επιχειρήσεις, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη διεθνής διπλωματικός «μαραθώνιος» ώστε το Τελ Αβίβ να πειστεί να μην επιχειρήσει σφοδρό χτύπημα, ως απάντηση των πληγμάτων του Ιράν, αλλά και για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διαμηνύει ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν συντριβεί η Χεζμπολάχ, ενώ μιλά για χρυσή ευκαιρία να απελευθερωθεί ο Λίβανος.

Στο Τελ Αβίβ, συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ με βασικό θέμα τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης, με το επόμενο 24ωρο να θεωρείται καθοριστικό.

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο κέντρο της Βηρυτού

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 92 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στην κεντρική Βηρυτό, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Δύο ήταν τα χτυπήματα, το πρώτο σε μία πολυκατοικία της οποίας έχουν χτυπηθεί οι τρεις πρώτοι όροφοι και μάλιστα βρίσκεται κοντά στην Γαλλική Πρεσβεία. Αποτέλεσμα του δεύτερου πιο ισχυρού χτυπήματος, ήταν να ισοπεδωθεί πολυκατοικία τεσσάρων ορόφων η οποία βρίσκεται κοντά στην πλατεία των Μαρτύρων. Και οι δύο περιοχές, σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΕΡΤNews Αλεξία Καλαϊτζή, είναι πυκνοκατοικημένες.

Τουλάχιστον 18 νεκροί και 92 τραυματίες από την επίθεση, σύμφωνα με το Afp.

Στόχος της μεγάλης αεροπορικής επιδρομής των IDF στο κέντρο της Βηρυτού ήταν ο επικεφαλής της Μονάδας Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Wafiq Safa, σύμφωνα με εβραϊκά και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το αν είναι ζωντανός ή σκοτώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση αυτή έγινε στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που σπανίως πλήττεται αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επικεντρώνεται κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Το πλήγμα στις συνοικίες Ρας αλ Νάμπεχ και Νουέιρι είναι το τρίτο στην πρωτεύουσα από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν – Συνεχίζεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος»

Από τη μία ο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τον Νετανιάχου να μην πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν και από την άλλη ο Γκάλαντ απειλεί την Τεχεράνη με σφοδρή και αιφνιδιαστική επίθεση.

Κρίσιμο είναι το επόμενο 24ωρο σε σχέση με την εξέλιξη του Πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ αποφασίζει για την απάντησή του στο χτύπημα του Ιράν.

Oι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να αποφύγει κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικευμένο πόλεμο. Το Ισραήλ, αν και σίγουρα δεν θα ήθελε έναν τέτοιο πόλεμο, όπως ούτε και το Ιράν, επιμένει ότι η ευκαιρία για ένα καθοριστικό πλήγμα κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης και απεγκλωβισμού του Λιβάνου από την ομηρεία του Ιράν δεν πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένη.

Τα κράτη του Κόλπου πιέζουν την Ουάσινγκτον να μην αφήσει το Ισραήλ να πλήξει πετρελαιοπηγές και τις συναφείς εγκαταστάσεις του Ιράν, φοβούμενες ότι το Ιράν θα απαντήσει με αντίποινα στις δικές τους εγκαταστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όμως όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με μια επίθεση η οποία όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γοάβ Γκάλαντ «θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και εκπληκτική».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews, Κωστή Κωνσταντίνου, οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν απέτρεψαν μία σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα του Τελ Αβίβ.

Επίσης, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσαν ότι έθεσαν στο στόχαστρό τους το πλοίο Olympic Spirit στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλοίο St.John στον Ινδικό Ωκεανό.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις στην παγκόσμια ναυτιλία σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους της Γάζας όπως δηλώνουν, λόγω του πολέμου που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Olympic Spirit, με σημαία Λιβερίας, είναι δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων και πετρελαίου, και το St.John, με σημαία Μάλτας, είναι πλοίο εμπορευματοκιβωτίων.

Το Ισραήλ τραυμάτισε κυανόκρανους του ΟΗΕ – Καταδικάζουν την επίθεση Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ κοντά στο γενικό επιτελείο της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει προηγουμένως από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να παραμείνουν «σε προστατευμένους χώρους».

«Οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν στην περιοχή της Νακούρα, δίπλα σε μια βάση της UNIFIL. Οι στρατιώτες διέταξαν τότε τις δυνάμεις του ΟΗΕ που ήταν παρούσες σε αυτή τη ζώνη να μείνουν σε προστατευμένους χώρους και μετά άνοιξαν πυρ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Καταγγελία βάζει φωτιά στις εκλογές του ΕΒΕΑ – Έκπωτα 25 μέλη και ο υποψήφιος Πρόεδρος Γ. Μπρατάκος

otavoice

Φλόριντα: Ο «Μίλτον» υποχώρησε στον Ατλαντικό με 12 νεκρούς και ρεκόρ ανεμοστρόβιλων

otavoice

Η Εθνική Ελλάδας έγραψε ιστορία στο Γουέμπλεϊ – Νίκησε με 2-1 την Αγγλία

otavoice

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο κέντρο της Βηρυτού – Τουλάχιστον 11 νεκροί και 48 τραυματίες

otavoice

Ισραήλ: Πολεμικό συμβούλιο για τα αντίποινα κατά του Ιράν

otavoice

Χ. Δούκας:« Όσο καθυστερούμε μπορεί να ανοίξει η κερκόπορτα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς»

otavoice