OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ταϊβάν: Δηλώνει πως δεν επιδιώκει κλιμάκωση με την Κίνα

Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και ν’ απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν, μετά από την κίνηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ν’ αρχίσουν ένα νέο γύρο πολεμικών γυμνασίων κοντά στη Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα κλιμακώσει την ένταση αντιδρώντας στις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι Κινέζος υπήκοος τελεί υπό κράτηση με την υποψία της πιθανής «εισβολής» με αφορμή ενέργεια που συνέπεσε με τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας.

«Δεν αποκλείεται η απόπειρα λαθρεπιβίβασης μικρού σκάφους να είναι μια εισβολή στη γκρίζα ζώνη που συνδέεται με τη στρατιωτική άσκηση», ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για τακτικές που υπολείπονται μιας απευθείας πολεμικής πράξης.

Η Κίνα ανέπτυξε αεροπλάνα και πλοία περικυκλώνοντας την Ταϊβάν σήμερα 14 Οκτωβρίου, για ασκήσεις που, όπως δήλωσε το Πεκίνο, αποσκοπούν στο να στείλουν μια «αυστηρή προειδοποίηση» στις «αυτονομιστικές» δυνάμεις στο αυτοδιοικούμενο νησί. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και τα γυμνάσια αποτελούν τον τέταρτο γύρο έντασης με πολεμικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ταϊβάν έχει τεθεί σε συναγερμό στις περιφερειακές περιοχές της, παρακολουθώντας τις κινήσεις των στρατιωτικών και πυραυλικών δυνάμεων της Κίνας.

 (Photo by Handout / TAIWAN COAST GUARD / AFP) 

Οι παράλογες και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας διαταράσσουν την κατάσταση ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δεν συνάδουν με την υγιή ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων στο στενό, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίων και του λιμανιών παραμένουν ομαλές στη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Ταϊβάν θα διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων στο FIR της Ταϊπέι, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το ίδιο υπουργείο.

Πηγή AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr
(Photo by I-Hwa CHENG / AFP)

Σχετικά Άρθρα

Τατάρ για Κυπριακό: «Η διαδικασία της ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν»

otavoice

Ιταλία: Η Μελόνι έκανε την παρένθετη μητρότητα «έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα

otavoice

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες του Κόλπου: Ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία

otavoice

Ο Κυρ. Βελόπουλος για ένταξη Αλβανίας στην ΕΕ: “Είναι σα να βάζεις τον διαρρήκτη στο σπίτι σου…”

otavoice

Επιχείρηση διάσωσης 96 ναυαγών προσφύγων νότια της Γαύδου – Αγνοούνται 10 άτομα

otavoice

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία – Aισθητός και στη Συρία

otavoice