OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στη Βηρυτό το C-130 για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων

Περίπου στις 11:00 το πρωί αναμένεται να προσγειωθεί στον Λίβανο το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για την πρώτη επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να αναχωρήσουν από τη δοκιμαζόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο αριθμός των επιβαινόντων αναμένεται να είναι περί τους 60 με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεταγωγικό αναμένεται να απογειωθεί γύρω στις 12:00 το μεσημέρι από τη Βηρυτό με πρώτο προορισμό την Κύπρο, απ’ όπου στη συνέχεια θα πετάξει για την ελληνική πρωτεύουσα. Έως αργά χθες το βράδυ τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε ήδη από χθες Τετάρτη στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα μεταγωγικό C-130, ενώ ο κ. Δένδιας σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία έθεσαν σε ετοιμότητα ακόμα δύο μεταγωγικά εφόσον απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού. Μπορούν να προσεγγίσουν σχετικά εύκολα τον Λίβανο και να αποχωρήσουν από εκεί με αρκετό κόσμο.

Το ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές αρχές, όχι όμως σε άμεσο επίπεδο, είναι μία πιθανή εξαρση μεταναστευτικών ροών. Πρώτος σταθμός ενός τέτοιοι κύματος θα μπορούσε να είναι η Κύπρος. Θα απαιτηθεί συνεργασία περαιτέρω της Ελλάδας και με την Τουρκία σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια έξαρση. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προετοιμασίες των δομών τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα να δεχτούν περισσότερο κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν χθες το απόγευμα τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση.

Πηγή: ertnews.gr, ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία Cassandra: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

otavoice

Νεκροί 15 μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ανώτερος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα

otavoice

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ

otavoice

Κατάρριψη 78 ρωσικών drones και 113 ουκρανικών – Τέσσερις νεκροί στο Μπέλγκοροντ

otavoice

Καιρός: Την Παρασκευή στα δυτικά οι πιο σημαντικές βροχές και καταιγίδες

otavoice

Μεξικό: Ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζον

otavoice