OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΕΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία για την Ουκρανία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, που αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών κρατών, όπως η Ουκρανία, είναι εντελώς απαράδεκτες, δήλωσαν σήμερα υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη σημερινή συνάντησή τους.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάφκσι πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Ελπίζω πως τα αφεντικά αυτού του πρεσβευτή θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του σχετικά με το αν η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας ή όχι, ο Κινέζος πρεσβευτής στο Παρίσι Λου Σαγέ δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη γαλλική τηλεόραση πως ιστορικά ήταν μέρος της Ρωσίας την οποία προσέφερε στην Ουκρανία ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε προσθέσει ο Λου Σαγέ.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε πως τέτοια σχόλια είναι «εντελώς απαράδεκτα» και πρόσθεσε πως οι τρεις Βαλτικές χώρες –που αποτελούσαν προηγουμένως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης– θα καλέσουν τους πρεσβευτές τις Κίνας στις πρωτεύουσές τους αργότερα σήμερα προκειμένου να ζητήσουν επίσημα διευκρινίσεις και να ελέγξουν αν η θέση της έχει αλλάξει.

Η Γαλλία και οι τρεις Βαλτικές χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα σχόλια του Λου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως μια «πολύ αυστηρή» συζήτηση θα λάβει χώρα με τον Κινέζο πρεσβευτή στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αργότερα σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice