OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε κλοιό καύσωνα από σήμερα η χώρα

Στον κλοιό του καύσωνα «Κλέων» μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα, με το θερμόμετρο να «σκαρφαλώνει» και να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Την Τετάρτη η θερμοκρασία ανέβηκε σημαντικά, σχεδόν σε όλη τη χώρα, από το μεσημέρι και μετά. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα, ενώ ξεπέρασε τους 39 βαθμούς στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Εύβοια.

Οι χάρτες με τις μέγιστες θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Καύσωνας Κλέων Θερμοκρασίες Μεσόγειος

Καύσωνας Κλέων Θερμοκρασίες ΕλλάδαΣύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα «Κλέων» θα είναι η Παρασκευή 14 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» και τους 45.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου (Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, Σάββατο 15 Ιουλίου).

Συγκεκριμένα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας , ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ έπληξαν δεκαπέντε στόχους των Χούθι στην Υεμένη

otavoice

Αντιπολεμική πορεία στη Θεσσαλονίκη- Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό

otavoice

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ

otavoice

Σφοδρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή- Οι συμβολισμοί πίσω από την ομιλία Χαμενεΐ 

otavoice

Σχέδιο εμπρησμού- Εννέα φωτιές στην Ηλεία: Δεκάδες εστίες στο Γεράκι – Κάηκαν αγροικίες

otavoice

Χ. Δούκας: «Πάμε δυνατά, πάμε ενωτικά – Η Αθήνα μίλησε – Θα μιλήσει και η χώρα!»

otavoice